De Business

Punem punctul pe știi

Un milionar ieşean cere insolvenţa la încă o firma de a sa

vineri, 21 noiembrie 2014, 02:50
3 MIN
 Un milionar ieşean cere insolvenţa la încă o firma de a sa

Conducerea Remat SA a cerut intrarea în incapacitate de plată a firmei u societatea este deţinută de către Constantin Comânescu

Războiul dintre Constantin Comănescu şi BCR mai poate face o „victimă” în portofoliul omului de afaceri. La o zi distanţă după ce instanţa a constatat imposibilitatea realizării concordatului preventiv, patronul REMAT SA Iaşi contraatacă în duelul cu creditorii. Comănescu a cerut insolvenţa societăţii ce deţine o pondere de 85% din activitatea întregului grup Pieta. La începutul acestei luni, Com-Beton SA, o altă firmă din grupul deţinut de Comănescu, a „capitulat” în faţa creditorilor, instanţa deschizând procedura insolvenţei în acest caz.

 
 
Datorii de 79,5 milioane lei
 
 
În luna iunie a acestui an, una din societăţile cunoscute ale Iaşului dădea primele semne de “oboseală”: Remat SA Iaşi, “nava-amiral” a Grupului de firme Pieta, solicita Tribunalului Iaşi intrarea în concordat preventiv. Astfel, societatea deţinută de Comănescu încerca să evite declinul printr-o înţelegere cu principalii creditori, Banca Comercială Română, IG Watteeuw Rom SRL, Build Corp Prefabricate SRL şi Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră. Prin solicitarea acestei acţiuni, debitorul propunea un plan de redresare a întreprinderii sale şi de acoperire a creanţelor acestor creditori împotriva sa. Instanţa a admis ulterior cererea depusă de conducerea societăţii şi a dispus suspendarea provizorie a tuturor executărilor silite începute împotriva Remat Iaşi până la publicarea concordatului preventiv aprobat sau până la respingerea ofertei debitoarei de către majoritatea creditorilor. În urmă cu trei zile însă, Tribunalul Iaşi a constatat imposibilitatea realizării concordatului şi magistraţii au închis procedura. Cel mai probabil, pentru a evita reluarea procedurilor de executare silită a patrimoniului societăţii, conducerea Remat a decis să joace totul pe “cartea” insolvenţei, fiind depusă o solicitare în acest sens. Judecătorul sindic se va pronunţa asupra acestei cereri la începutul lunii decembrie a acestui an. Remat SA a declarat pentru anul precedent datorii de aproximativ 79,5 milioane lei şi o cifră de afaceri a societăţii de 113 milioane lei. Remat a încheiat anul trecut cu un profit net de circa 2 milioane lei, conform datelor postate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
 
 
BCR este arătată cu degetul
 
 
Totul i se trage de la BCR, susţinea anterior Comănescu. La mijlocul lunii mai a acestui an, instituţia bancară nu a mai dorit să prelungească o linie de credit acordată societăţii Remat, preciza omul de afaceri. Mai mult decât atât, banca ar fi demarat şi procedura de executare silită a societăţii la nici o lună distanţă de la acest moment, deşi Remat ar fi garantat creditul şi cu un contract de export în valoare de 17 milioane dolari, aflat în derulare, nota Comănescu. Patronul Grupului Pieta a indicat că decizia BCR a determinat şi alţi finanţatori ai Remat să solicite returnarea fondurilor acordate, ajungându-se astfel la blocarea activităţii firmelor sale. Pe de altă parte însă, conducerea BCR acuză societatea că nu şi-ar fi respectat contractul de credit, mai exact că nu au fost achitate la scandenţă sumele datorate. Totodată, oficialii instituţiei bancare au precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că societatea deţinută de Comănescu nu a constituit nici garanţii suplimentare. Mai mult decât atât, Remat a valorificat garanţii constituite în favoarea băncii, în valoare de 2 milioane euro, fără a fi direcţionate aceste venituri pentru acoperirea sumelor datorate la scadenţele de plată, spun oficialii BCR. Peste 650 de salariaţi au fost disponibilizaţi din cauza acestei situaţii, a subliniat Comănescu, activitatea grupului de firme desfăşurându-se în prezent cu aproximativ 200 de angajaţi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Comentarii