Horia: media 10.00 la Evaluare, media 10.00 pe anii de gimnaziu, titular în Lotul naţional de baschet

Un puşti de 14 ani din Iaşi rezolvă marea dilemă a mii de părinţi: sport sau învăţătură? Se pot face ambele!

marți, 04 iulie 2017, 01:50
4 MIN
 Un puşti de 14 ani din Iaşi rezolvă marea dilemă a mii de părinţi: sport sau învăţătură? Se pot face ambele!

Ieri s-au publicat mediile de admitere la liceu pentru absolvenţii de gimnaziu. Dacă la Iaşi au fost aproape 40 de zecişti la Evaluare, la admitere vor fi doar 7 zecişti, adică având 10.00 şi pe anii de gimnaziu.

Horia-Nicolae Dragoslav, ab­sol­vent al ciclului gimnazial la Colegiul „Emil Racoviţă“, este unul dintre cei 7 elevi din judeţul Iaşi cu media de admitere la liceu 10, deci cu media 10.00 în cei patru ani de gimnaziu şi 10.00 la Eva­luarea naţională. Marea lui dragoste este însă sportul, iar de la grădiniţă, de la vârsta de 5 ani, şi-a convins părinţii să-l lase să practice arte marţiale, fotbal, tenis, scrimă şi, în final, baschet. Nu a făcut însă niciodată rabat de la învăţătură, dar nici nu crede că a făcut un mare efort. Mai mult, el recunoaşte că fără sport cel mai probabil nu ar fi avut rezultate atât de bune nici la învăţătură. Acum, de aproape 4 ani, face baschet, iar în urmă cu un an s-a numărat printre cei 20 de tineri din toată ţara convocaţi la Lotul naţional, fiind singurul din zona Moldovei. Iar de dragul pasiunii băiatului lor, părinţii se vor muta din această vară la Cluj, unde, după părerea lor, clubul Universitatea Cluj îi va oferi lui Horia impulsul de care are nevoie pentru a face performanţă şi mai mare.

Părinţii se mută la Cluj pentru copil

Horia a reuşit astfel să facă performanţă atât pe plan sportiv, dar şi pe cel şcolar. Spune timid că nu i-a fost greu, şi doar în clasa a V-a şi a VI-a a trebuit să se concentreze mai mult pe studiu. „În primii doi ani a fost mai greu, dar apoi am mers cumva din inerţie. Am vrut să fac impresie bună profesorilor, să fiu luat de bun. Am avut şi în clasele I-IV o învăţătoare bună, iar asta m-a ajutat“. Pe măsură ce poves­teşte timiditatea îi dispare, iar atunci când vorbeşte despre sport şi des­pre cum a ajuns să practice fotbalul, scrima, artele marţiale sau bas­chetul îi apare de fiecare dată o fărâmă de zâmbet în colţul gurii, de parcă nu poate să-şi stăpânească sau să-şi ascundă complet bucuria. Tatăl său, Emiliodor Dragoslav, îşi amin­­teşte că Horia a fost mereu cel care a insistat să facă sport. „Când a vrut să facă fotbal era la început de toamnă. I-am zis că vine iarna şi că nu o să aibă cum să facă antrenamente, dar la câteva zile a venit cu o bucată de hârtie cu numărul de telefon al antrenorului şi mi-a spus că a vorbit şi cu mama unui coleg“, îşi aminteşte tatăl. Şi la celelalte sporturi pe care le-a practicat a fost la fel: dorinţa a pornit tot de la Horia, iar, pentru că unele sporturi le-a practicat simultan, acum, dacă adună câţi ani are practicaţi la fiecare sport, îi dă exact vârsta pe care o are, adică 15 ani. Chiar dacă mulţi dintre părinţi cred că practicarea unui sport i-ar putea distrage pe copiii lor de la studiu, Horia crede că sportul l-a disciplinat şi l-a determinat să-şi facă un program mult mai strict, iar fără pasiunea sa pentru sport, nici rezultatele nu ar mai fi fost atât de bune. Baschetul îl practică din clasa a V-a, iar în paralel a jucat şi fotbal. Antrenamentele le-a făcut la Şcoala 15, cu Gabriel Clapon ca antrenor, iar acum, de când a intrat în vacanţa de vară, este pe teren şi de câteva ori pe zi. Vrea să fie în cea mai bună formă când ajunge la Cluj, iar bătăturile de pe buricele degetelor sunt dovada cea mai bună a dăruirii şi dorinţei sale de a practica acest sport. Acum, pentru a-l ajuta pe Horia să-şi urmeze visul, părinţii săi sunt dispuşi să renunţe la viaţa de aici, să-şi schimbe joburile şi locuinţa şi să o ia de la capăt într-un oraş complet nou. Ambii au studii superioare, cu diplomă de inginer, însă nu practică meseria pe care şi-au ales-o în tinereţe. Emiliodor Gragoslav este distribuitor de mobilă, iar soţia sa lucrează la un salon de cosmetică. Sunt conştienţi că le va fi greu să o ia de la capăt într-un alt oraş, dar speră ca decizia lor să fie cea corectă pentru Horia, dar şi pentru ei. „Ceea ce face Horia ne inspiră şi pe noi“, mărturiseşte tatăl băiatului, iar în ochi i se adună bucuriile.

Cei mai mulţi zecişti, la Colegiul Naţional

La nivelul judeţului Iaşi au fost anul acesta 7 medii de admitere 10.00, adică 10.00 la Evaluare şi 10.00 media mediilor anilor de studiu (ultima contând în proporţie de 20%). Cele mai multe au fost la Colegiul Naţional, unde trei elevi au media maximă. Maria Pelaghia Panţiru, Miruna Savin şi Maria Ilinca Straton sunt cele trei eleve cu media maximă. De asemenea, tot 10 are şi Maria-Carla Adoni­cioaiei de la Liceul de Informatică, Ioana Larisa Cioată de la Şcoala „B.P. Haşdeu“, Corina Maria Di­mitriu de la Colegiul „Negruzzi“, şi cea de-a şaptea medie de zece, cea a lui Horia, de la Colegiul „Ra­coviţă“. 

Comentarii