De Business

Punem punctul pe știi

Una din marile societăţi ieşene este frământată de greve. Ce cer salariatii?

Angajaţii de la Fortus SA au ieşit din nou în stradă din cauză că nu îşi primesc salariile la timp, iar personalul administrativ este favorizat.

marți, 09 septembrie 2014, 01:50
4 MIN

 Salariaţii de la Fortus SA au ieşit din nou în stradă. Nemulţumiţi că nu îşi primesc lefurile la timp, iar personalul administrativ este previlegiat muncitorii au părăsit posturile de muncă şi în jurul orei 9,30 s-au adunat în faţa pavilionului administrativ. În mijlocul lor a apărut la un moment dat directorul fabricii aflate în colaps Gheorge Chişcă şi administratorul judiciar Eduar Pascal. Apropierea campaniei electorale şi-a spus cuvântul, deoarece la discuţii s-au prezentat şi viceprimarul oraşului Mihai Chirica şi prefectul judeţului Dan Cârlan.

 Oameni în toată firea povesteau cu glasul tremurând că au ajuns la capătul răbdării. „Să ne dea banii restanţi şi după aceea mai bine mă duc în şomaj şi cât trăiesc nu o să mai trec nici măcar prin faţa combinatului. Nu vă puteţi închipui ce greu ne este. Vine toamna, cheltuielile cu întreţinerea cresc. Începe şi şcoala. Unii au copii la şcoală. De unde bani să le luăm măcar strictul necesar?”, a spus unul dintre angajaţii Fortus. Muncitorii sunt nemulţumiţi şi de faptul că o parte a personalului TESA ar fi primit salariul, iar o parte din ei nu au văzut un şfanţ de luni bune. “O dată se dă bani la muncitori, altădată la TESA. Se crează animozităţi între noi”, ne-a spus o salariată de la Fortus.

O altă nemulţumire a salariaţilor a venit în urma unei decizii luate de conducerea societăţii săptămâna trecută, atunci când a fost pus lacătul pe Secţia de Utilaj Metalurgic, iar muncitorii au fost trimişi în concediu de odihnă obligatoriu, după cum au susţinut angajaţii.

Protestatarii au cerut în mod expres ca Dan Cârlan, noul prefect al judeţului, să se deplaseze la faţa locului pentru a le asculta doleanţele. În caz contrat, muncitorii spuneau că se vor deplasa cu toţii la sediul prefecturii. Nu a fost nevoie de un asemenea demers, administratorul special şi cel judiciar făcându-şi apariţia în mijlocul protestatarilor, fiind urmaţi la puţin timp de viceprimarul Mihai Chirica şi de Dan Cârlan, noul reprezentant al Puterii în judeţ. Iniţial, Chişcă s-a dus la muncitori pentru a le transmite situaţia în urma discuţiilor purtate cu oficialii judeţului şi cei de la Guvern. Acesta a fost deranjat însă de prezenţa jurnaliştilor, dar mai ales de faptul că aceştia îl fotografiau în timp ce discuta cu angajaţii. “Lasă dom’le dracu de sculă! Eu sunt Alain Delon de tot mă fotografiaţi?”, a spus acesta.

Ulterior, protestatarii au participat la o şedinţă ad-hoc cu oficialităţile locale şi judeţene în pavilionul central al combinatului. La această şedinţă, reprezentanţii presei nu au avut acces, paznicii spunând că decizia a fost luată de conducerea societăţii. După discuţia de la Fortus, viceprimarul Mihai Chirica a declarat, între altele, că echipa de conducere a combinatului a dat asigurări angajaţilor că îşi vor primi drepturile salariale. “Discuţia de la Fortus a fost simplă şi directă. Oamenii muncii de acolo doresc să-şi ia salariile pentru munca prestată. Promisiunea conducerii Fortus este că îşi vor lua chenzina, chiar două le-a promis în luna septembrie. Noi nu ne-am opus niciodată ca administratorul judiciar să valorifice din bunurile care pot fi valorificate pentru a asigura fluenţa financiară a activităţii companiei Fortus, dar am spus să nu începem să vindem bucată cu bucată, să transformăm totul într-o ruină, ci doar acele active pe care noi le considerăm că nu ne sunt de folos nici nouă, nici AVAS-ului”, a declarat viceprimarul Chirica.

Liderul salariaţilor disponibilizaţi de la Fortus, Florin Rugină, consideră că vizita oficialităţilor nu este neapărat un semn pozitiv pentru rezolvarea problemelor de la combinat. “Un prefect care a mai mers prin combinat şi nu s-a cunoscut nimic a fost domnul Tomaşevschi. Acesta este al doilea prefect care vine. Viceprimarul Chirica s-a mai preumblat aşa prin combinat. Eu sunt îngrozit că prefectul actual nu a fost pus la curent de subprefectul Abălaşei de problematica de la Fortus”, a declarat jurnaliştilor Rugină. 

Ce planuri are prefectul?

Salvarea Fortus este aşteptată de la Bucureşti. Prefectul Dan Cârlan a anunţat că va pleca astăzi la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului pentru a prezenta situaţia Fortus şi pentru a solicita aprobarea dării în plată către Primărie a unor active în vederea înfiinţării unui parc tehnologic.

La discuţiile de la sediul AAAS vor participa prefectul, viceprimarul Mihai Chirica, administratorul special Gheorghe Chişcă şi administratorul judiciar, Eduard Pascal. „După ziua de azi, în care am discutat cu toţi factorii implicaţi, avem două scenarii posibile. Unul înseamnă proiectul asumat de toţi, respectiv darea în plată către Primărie a unor active care să stea la baza viitorului parc tehnologic şi vânzarea cu bucata, tăierea la fier vechi a unor active din inima Fortus. Este un scenariu pe care îl repudiem şi vom face toate demersurile pentru a-l stopa la timp. Salariaţii au înţeles că vânzarea la fier vechi nu este o soluţie decât pe termen scurt, din care nu ei câştigă. Avem un armistiţiu pe care îl vom fructifica la maxim”, a declarat prefectul.

Primele rezultate concrete din partea AAAS trebuie obţinute în decurs de o săptămână, înainte de viitorul termen din procesul de declarare a falimentului Fortus, aflat pe rolul Curţii de Apel. În paralel, vânzarea activelor Fortus ar urma să fie stopată. „Am cerut administratorului judiciar să se abţină de la vânzarea de active din zona de producţie a Fortus şi din cea cerută de Primărie pentru darea în plată. Există o a treia zonă, cu active neinteresante pentru cele două părţi”, a precizat prefectul. 

Comentarii