Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Unionismul pragmatic

GALERIE
radu popescu
  • radu popescu
- +

Astăziagenda zilei este ţinută de două subiecte: separatismul şi unionismul.

Deşi au mai rămas doar trei săptămâni până la primul tur al alegerilor locale, acest subiect este destul de puţin interesant pentru alegătorii din Chişinău în acest moment. Finala care se configurează, previzibilă de mult timp înainte, se anunţă a fi între junele Chirtoacă, actualul primar, şi Zinaida Greceanîi, reprezentanta socialiştilor anti Europa şi pro Putin. În timp ce actualul edil îşi maschează gravele carenţe administrative prin folosirea unui discurs patetic, mizând pe un vot geo-politic (Europa vs Rusia), tovarăşa Zina mizează pe un discurs administrativ stângaci (atât în conţinut, cât şi în formă) pentru a-şi face uitată celebra luare de poziţie din aprilie 2009 când, ca Premier al regimului Voronin, a ameninţat că va folosi armele împotriva contestatarilor comuniştilor din acea perioadă. Aşadar, nimic nou sau neaşteptat pe acest plan.

Cum, însă, acalmie nu poate exista niciodată în viaţa politică de la Chişinău, agenda zilei este ocupată acum cu două mari subiecte: în primul rând este vorba despre un nou focar de separatism în Basarabia, respectiv iniţiativa administraţiei locale comuniste de la Bălţi de a organiza un referendum pe 1 noiembrie privind ”extinderea atribuţiilor autonomiei locale a municipiului Bălţi în componenţa Republicii Moldova” (după modelul Găgăuziei, după cum se vede). Al doilea subiect care începe să prindă contur din ce în ce mai mult în societate este unionismul. Un unionism de natură mai pragmatică, aş adăuga eu. Dacă despre comunişti, socialişti şi alte specii care îşi trag seva şi inspiraţia de la Moscova ştim destule din cărţile de istorie, poate că ar fi interesant de văzut cum văd lucrurile noii unionişti mai vocali din Republica Moldova.

În ultimul an, la Chişinău, moda selfie-urilor cu platouri de sushi sau cu citate din cărţi citite neapărat la o cafenea a fost înlocuită de un alt trend, mult mai cool: unionismul pragmatic. Nerăbdători să ajungă în Uniunea Europeană cât mai repede şi, dacă se poate, fără un prea mare efort depus pentru acest lucru, tinerii pragmatici din generaţia actuală au avut revelaţia că e mai uşor să alegi varianta mai simplă, sărind rândul, printr-o unire de conjunctură cu România. La ce bun să te mai oboseşti, să te implici în viaţa politică sau socială, să munceşti din greu ca să schimbi sisteme putrede sau greşit proiectate când, dintr-o singură mişcare, poţi avea totul de-a gata? Nu ştiu câţi dintre aceşti tineri îşi doresc neapărat să trăiască după aceea în România, însă, cu siguranţă, foarte mulţi dintre ei îşi doresc ca viaţa lor să fie ”ca în Europa”. Din păcate, însă, aproape nimeni din noua generaţie nu se implică concret pentru a face ca viaţa din Republica Moldova să fie una europeană, în adevăratul sens al cuvântului. Ba că-i greu, ba că-i imposibil, ba că ”oricum nu avem nici o şansă”, lista scuzelor pentru neimplicarea în viaţa politică, economică şi socială a Republicii Moldova se poate întinde pe câteva pagini. Este normal şi firesc, mai ales pentru generaţia tânără, să doreşti să ai parte de o viaţă mai bună, însă, dacă nu depui nici un efort pentru acest lucru, căutând doar cea mai simplă şi comodă soluţie, e ca şi cum antrenorul şi jucătorii Rapidului, sătui de atâtea eşecuri, ar decide ca de mâine să se unească cu cei de la Steaua pentru a juca direct în cupele europene fără a încerca să reconstruiască echipa lor de la zero.

În toată zăpăceala asta generată de cine strigă mai tare, adevăraţii unionişti, oameni trecuţi prin viaţă şi care ştiu şi simt de ce şi pentru ce ar trebui să se reîntregească o ţară care pe vremuri era mai mare şi mai spornică sunt eclipsaţi şi copleşiţi numeric de cei care s-au decis că nu prea mai au tragerea de inimă de a pune umărul la reconstrucţia unui sistem care, cu toate îndoielile din acest moment, se poate dovedi de succes până la urmă. Astăzi, unioniştii din Republica Moldova sunt precum vânzătorii de roşii de la noi, din piaţa Nicolina: pe de o parte sunt oamenii simpli, de la ţară, care aşteaptă în linişte să îşi vândă roşiile adevărate, de grădină, cu gust bun, dar care arată mai puţin comercial, pe de cealaltă parte sunt cei care strigă în gura mare pentru a-şi vinde roşiile cu gust de carton, dar care sunt date cu ceară şi aduse cu portbagajul de prin import.

După părerea mea, soluţia radicală propusă de actualii unionişti de conjunctură se poate transforma într-o veritabilă bombă cu ceas pe termen mediu: poate sună foarte romantic şi spectaculos să ceri resetarea bruscă şi necondiţionată a actualei clase politice, fără a proiecta nici cel mai mic plan de reconstrucţie în loc, după care să oferi soluţia magică a Unirii peste noapte cu România. Însă, într-o societate teribil de polarizată de ani de zile (50% dintre locuitori îşi doresc apropierea de Uniunea Europeană - dar nu neapărat prin Unirea cu România! - în timp ce restul de 50% dintre locuitori îşi doresc integrarea într-o ipotetică Uniune Vamală Rusia - Belarus - Kazahstan), tocmai această scânteie grăbită, fără o pregătire temeinică şi raţională a societăţii pentru un viitor (şi firesc) referendum unionist poate fi factorul declanşator de emoţii populare pro şi contra, exact ceea ce îşi doresc şi au nevoie cel mai mult separatiştii pentru a crea un haos şi mai mare. Or, după cum se ştie şi se şi vede, din păcate, în ultima vreme, Rusia este foarte grijulie în a-şi proteja interesele etnicilor aflaţi peste hotare. Ceea ce, vorba lui Alexis Zorba, ar putea fi ”the full catastrophe” pentru viitorul Moldovei, cu toate bunele intenţii de la care s-a pornit.

Radu Popescu este consultant politic în Republica Moldova

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri