Universitatea „Cuza” are 11 noi specializări la master

joi, 15 ianuarie 2015, 02:56
2 MIN
 Universitatea „Cuza” are 11 noi specializări la master

Anul acesta, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi oferă 11 programe de masterat în plus la toate facultăţile care organizează concurs de admitere în anul 2015-2016, reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior susţinând că „reflectă realităţile curente ale tendinţelor societăţii şi ale pieţei muncii“.

Oferta academică pentru studii de licenţă oferă 83 de specializări pentru învăţmântul de zi şi la distanţă, iar pentru master, 131 de programe de studiu. Printre cele 11 noi se numără şi programul de master în "Dezvoltare regională şi managementul proiectelor europene“, care, conform universităţii, îşi propune să răspundă nevoii de specialişti în dezvoltare regională şi implementarea de proiecte pe fonduri europene.

Facultatea de Fizică va avea trei specializări noi, orientate spre tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor şi tehnologii avansate, în timp ce programe de master noi vor funcţiona şi la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, dar şi la Teologie Ortodoxă şi Romano-Catolică.

În ceea ce priveşte criteriile de admitere, la master la majoritatea facultăţilor se cere în procent de 100% nota de la licenţă, în timp ce la licenţă, la toate cele 15 facultăţi se vor lua în considerare notele obţinute la bacalaureat, fie media generală, fie media probe. Dar există şi facultăţi care au probe speciale, spre exemplu la Sport tinerii se vor întrece în diferite teste sportive, şi vor da un test la Biologia de clasa a XI-a dacă vor dori să intre la Kinetoterapie.

La Informatică se va da probă de matematică sau informatică, la alegere, în timp ce la Drept se va da un test de limba română, în principal de gramatică, care va conta în proporţie de 50%. La pedagogie, teologie ortodoxă şi pastorală şi teologie catolică pastorală, vor exista o serie de probe vocaţionale. Şi anul acesta sunt deschise înscrierile online implementate anul trecut la universitate. Olimpicii vor fi admişi fără a trece prin selecţia de dosare direct pe locuri bugetate.

Comentarii