UPDATE CCR a respins ca inadmisibilă sesizarea privind validarea de către Parlament a noului Guvern

sâmbătă, 08 martie 2014, 13:49
3 MIN
 UPDATE CCR a respins ca inadmisibilă sesizarea privind validarea de către Parlament a noului Guvern

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins ca "inadmisibila" sesizarea privind validarea de catre Parlament a noului guvern Ponta III.

Potrivit B1 TV, decizia a fost luata cu majoritate de voturi.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, declarase sambata dimineata ca inca mai are obiect sesizarea si ca nu a gasit o situatie similara intr-un alt stat din UE, subliniind ca lucrurile care se intampla in Romania in democratiile consolidate nu se mai intampla, transmite Agerpres.

"Da, are obiect sesizarea. La procedura Curtii Constitutionale nu exista renuntarea la judecata, aici nu vine omul ca vrea sa vina, (…) aici dupa ce suntem sesizati noi trebuie sa dam o solutie", a afirmat Zegrean.

El a sustinut ca noul Guvern este in vigoare, aratand ca acesta a indeplinit procedura parlamentara si ca ministrii au depus juramantul. "Sigur ca da, ei sunt ministri, Guvernul este la locul lui. (…) Nu mai exista Ponta II, gata, Ponta II a plecat. Vroiati sa dam decizie prin care sa-i trimitem pe acestia acasa si sa-i aducem inapoi pe ceilalti? Nu se poate", a subliniat seful CCR.

Augustin Zegrean a precizat ca judecatorii CCR nu fac scenarii, ci aplica Constitutia si trebuie sa faca in asa fel incat totul sa fie conform cu legea fundamentala.

Referitor la o posibila situatie similara intr-un alt stat membru UE, Zegrean a spus ca nu a intalnit un astfel de caz. ‘Nu am gasit. Lucrurile care se intampla la noi in democratiile consolidate nu se mai intampla’, a aratat Zegrean.

Despre stabilitatea tarii, presedintele Curtii a spus ca nu este nicio problema. "Din cauza acestui dosar care exista astazi la noi tara poate sa mearga inainte oricat fara nicio problema. Deci exista stabilitate si bine ca exista".

Zegrean a declarat ca judecatorii nu au primit programul de guvernare, ci doar o scrisoare de la premier in care se spune ca acesta a fost trimis la Parlament.

"Sigur ca va trebui sa luam act de toate, dar noi inca nu am primit programul acela, nu am vazut programul, am primit doar o scrisoare de la primul-ministru ca programul a fost trimis la Parlament", a spus Zegrean.

El a afirmat ca cel mai probabil judecatorii Curtii vor studia noul program de guvernare. Intrebat daca acest lucru ar insemna o amanare, el a raspuns ca: "Se poate intampla si asta".

PDL a depus marti la Camera Deputatilor catre Curtea Constitutionala o sesizare de neconstitutionalitate privind noul Guvern.

"S-au spus foarte multe lucruri pornind de la premisa ca acordul incheiat intre PSD si UDMR cu obligatiile asumate, obligatii neasumate, de fapt, intre cele patru formatiuni politice – pentru ca aici nu e vorba doar de un acord al PSD, toata lumea a vazut, e un acord intre toate cele patru formatiuni politice (PSD, UNPR, PC, UDMR – n.r.), creeaza obligatii guvernamentale. Obligatii guvernamentale noi, modificand in acest fel programul de guvernare cu care USL a castigat alegerile si a fost validat in Parlamentul Romaniei in 21 decembrie 2012. Deci, pana la urma, acesta este fondul", explica liderul deputatilor democrat-liberali, Gheorghe Tinel.

Liderul grupului PDL din Camera Deputatilor preciza ca sesizarea la CCR privind noul Guvern este semnata de 52 de deputati, 37 ai PDL si "o parte a grupului deputatilor neafiliati cei care formeaza asa-numitul grup din Miscarea Populara", respectiv 15.

Presedintele CCR, Augustin Zegrean, declara miercuri ca sesizarea privind validarea de catre Parlament a noului Guvern reprezinta o situatie absolut noua.

"Este o situatie absolut noua, astfel de situatii nu am mai avut", a afirmat Zegrean.

Ministrii Cabinetului Ponta III au depus miercuri, la Palatul Cotroceni, juramantul de investitura, dupa ce presedintele si premierul au ajuns la un acord. Acesta prevede ca Executivul sa-si asume raspunderea in Parlament pentru un nou program politic, data fiind modificarea structurii politice. Programul politic a fost trimis deja la Parlament, iar asumarea raspunderii Guvernul pe acest document ar putea avea loc marti.

Conducerile Senatului si Camerei Deputatilor au transmis vineri Curtii Constitutionale puncte de vedere fata de sesizarea PDL cu privire la schimbarea structurii Guvernului. Birourile Permanente ale celor doua Camere considera ca sesizarea democrat-liberalilor este lipsita de temei juridic si propun respingerea ei. (Hotnews)

Comentarii