UPDATE PSD Iaşi bate în retragere în scandalul stenogramelor

luni, 30 septembrie 2013, 12:45
3 MIN
 UPDATE PSD Iaşi bate în retragere în scandalul stenogramelor

Tot scandalul a pornit de la stenogramele unei şedinte a tineretului PSD Iaşi.

13.45: În cursul zilei de astăzi, organizaţia PSD Iaşi a decis să propunâ Biroului Permanent Judeţean retragerea

sprijinului politic al lui Marius Ostaficiuc pentru funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei, precum şi pentru cea de lider al grupului de consilieri locali PSD Iaşi.
În comunicatul remis la redacţie, Organizaţia Municipală PSD Iaşi subliniază faptul că respinge categoric scenariile vehiculate "de o parte a presei locale, concentrată în jurul unui grup de afacerişti cu interese politicianiste şi speculativ-imobiliare, referitoare la politizarea unor proteste de stradă organizate în municipiul Iaşi".

 

––

Scandalul stenogramelor din şedinţele tineretului PSD Iaşi se încinge. Partidul Mişcarea Populară a atacat dur filiala ieşeană a PSD, cerând primarului Gheorghe Nichita să prezinte scuze publice pentru “grava deviere de la standardele statului de drept”.

“În şedinţa PSD Iaşi din 26 septembrie s-a pus la cale o strategie diversionistă cu scopul de a decredibiliza şi deturna mitingul împotriva teilor, anunţat pentru data de 4 octombrie. Personajul care a gândit planul de a schimba cursul firesc al mitingului este chiar vicepreşedintele organizaţiei municipale PSD, Marius Ostaficiuc, care a dovedit sinistre apucături bolşevice demne de epoca de glorie a stalinismului. Tinerii PSD-işti, care urmau să se infiltreze printre manifestanţi, au fost instigaţi de Ostaficiuc la minciună, manipulare, perfidie, pentru «apărarea deciziilor liderilor partidului»”, a declarat Dan Constantin Mâţă, preşedintele filialei ieşene a PMP.

Postul de televiziune TeleM a difuzat în cadrul unei emisiuni stenograme din timpul unei şedinţe conduse de Ostaficiuc. “Va trebui să fim prezenţi acolo, să milităm pentru alt subiect şi nu contra teilor. Trebuie să deviem subiectul de la tei către Roşia Montană sau către alt subiect de actualitate, decât să-l concentrăm anti-administraţia locală. Trebuie să spuneţi presei păreri de ură categorică împotriva lui Nichita, ori că sunteţi în cârdăşie cu cei trei-patru pe care vi i-am spus înainte (Păduraru, Tomaşeschi, Iordache, Dorohoianu, n.r.). Trebuie să spuneţi: da, ne-au adus aici, mulţumim domnului cutare că ne-a sprijinit. În felul acesta se transformă toată piaţa într-un bâlci, într-o mişcare politică”, ar fi spus Ostaficiuc, conform stenogramelor.

Contactat telefonic pentru a explica situaţia, Marius Ostaficiuc a spus că afirmaţiile sale în cadrul şedinţei au fost “denaturate total”. “Le-am spus băieţilor că părerea lor nu mă interesează, pe problema teilor. Avem în organizaţie şi păreri pro, şi păreri contra, la fel ca şi în cazul Roşiei Montane sau a câinilor maidanezi. Câtă vreme însă a fost o decizie asumată de administraţia publică pe care o susţinem, nu putem avea opinii publice divergente. Nu am cerut să saboteze nimic, ci doar să evite abordarea subiectului teilor, iar dacă mitingul se transformă într-o campanie politică, anti-administraţia publică, să se dezică de ea. Până acum, apărătorii teilor nu au avut o poziţie politică, şi sperăm nici să nu se întâmple, pentru că asta ar transforma mitingul într-un bâlci”, a precizat Ostaficiuc. Conform acestuia, PSD va organiza în cursul lunii viitoare dezbateri interne referitoare la subiectul Roşia Montană. Concret, tinerii PSD din Colegiul 10 ar urma să strângă argumente în favoarea exploatării, iar cei din Colegiul 9, argumente împotriva acesteia. “O astfel de dezbatere vrem să organizăm şi pe subiectul teilor”, a spus Ostaficiuc.

Comentarii