De Business

Punem punctul pe știi

Uraniul sărăcit de la Fortus, preluat pe bani mai mulţi

miercuri, 28 iunie 2017, 01:50
2 MIN
 Uraniul sărăcit de la Fortus, preluat pe bani mai mulţi

Oferta de servicii ce vizează preluarea instalaţiilor radiologice de la Fortus s-a schimbat peste noapte. Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei a transmis recent societăţii Fortus că solicită 120.000 de lei pentru serviciile de preluare a instalaţiilor cu uraniu sărăcit din societate. Această informaţie este cuprinsă în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI) din 7 iunie, ca mai apoi, în BPI din 16 iunie, să apară din senin alt preţ de 160.000 de lei, adică cu aproape 40.000 de lei mai mult. 

Din acest motiv, AAAS Bucureşti, creditorul principal, „a solicitat prerogarea dicuţiei pentru o dată ulterioară, motivat de necomunicarea de către administratorul judiciar a procesului verbal de selecţie în baza căruia au fost desemnate aceste persoane de specialitate. În cazul în care nu se va da curs solicităţii formulate, creditoarea solicită a se lua act de votul său negativ”. Deşi AAAS nu a dat vot pozitiv, iar ApaVital şi Municipiul Iaşi, alţi doi creditori importanţi din lista creală, s-au abţinut, administratorul judiciar, Todor Ignaţie specifică faptul că „creditorii aprobă încheierea contractului de prestări servicii de preluare a instalaţiilor radiologice cu Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei la preţul de 160.234,02 lei”. Misterul preţului pentru cele 359 de kg de uraniu sărăcit care zac în Fortus rămâne neelucidat în aceste condiţii. 

Potrivit unui referat emis de debitor, societatea Fortus SA deţine în depozitul de surse un număr de şase instalaţii radiologice conform autorizaţiei de deţinere din 2015, care conţin 359.190 grame de uraniu sărăcit. Instalaţiile radiologice nu au fost descărcate de sursele radioactive de la încetarea practicii de utilizare iar în temeiul Legii nr 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, al normelor fundamentale de securitate radiologică, toate instalaţiile radiologice cu protecţie de uraniu sărăcit ce conţin surse radioactive trebuie predate de la Fortus SA şi preluate de către o Institutul de la Măgurele pentru a fi prelucrate şi depozitate. Amintim că uraniul sărăcit, sau Uraniul 238, cum mai este numit, este un produs secundar radioactiv şi toxic din punct de vedere chimic al procesului de îmbogăţire a uraniului, al cărui nivel de radioactivitate creşte cu timpul.

  

Comentarii