USL trăieşte!

marți, 25 noiembrie 2014, 02:50
3 MIN
 USL trăieşte!

Dar nu se ştie până când. Ponta şi Tăriceanu trebuie obligaţi să-şi respecte promisiunile electorale.

Refacerea USL (deşi sub o formă mult diferită faţă de cea din 2012) va complica situaţia politică a premierului Victor Ponta. Speriat (ca şi Ponta) de votul negativ de la prezidenţiale, asociatul Călin Popescu Tăriceanu a cerut imperativ ca noul preşedinte Klaus Iohannis să respecte opţiunile electoratului din urmă cu doi ani. Când românii au votat în proporţie zdrobitoare cu USL.

Dar mai este Uniunea Social Liberală o opţiune legitimă? (Repet: lăsând la o parte faptul că USL 2014 este cu totul altceva decât USL 2012!) Doar într-un singur caz. Dacă USL 2014 îşi asumă toate angajamentele luate de USL 2012 şi le îndeplineşte într-un timp rezonabil. Le mai ţineţi minte? Dacă nu, iată o foarte scurtă recapitulare: modificarea Constituţiei şi reforma administrativ-teritorială, pentru România; autostradă şi spital regional de urgenţe, pentru Iaşi. Plus prosperitate şi dreptate pentru toţi românii. Ce a făcut Ponta din toate astea în doi ani şi jumătate? Absolut nimic! În schimb, a blocat o sumă de investiţii importante, demarate de mult înjuratul premier Boc, pentru a dirija fondurile către noi pomeni electorale.

Să recunoaştem: poziţia politică a lui Ponta a devenit extrem de fragilă tocmai din cauza minciunilor pe care premierul le-a debitat vreme de mai bine de doi ani cu o nonşalanţă de invidiat. Dar, stai! Din 2015, nu primeşti doar o promisiune, ci chiar două. Căci Ponta, capabil de orice pentru a ajunge preşedintele României, şi-a luat în ultimul timp şi alte angajamente, care vor afecta puternic bugetul pe anul viitor. Aşadar, de la anul, ar trebui să avem parte nu doar de demararea lucrărilor la autostrada Iaşi-Tg. Mureş şi la spitalul regional, ci şi de venituri mai mari pentru profesori şi medici! Mai ales că Educaţia şi Sănătatea ne-au fost prezentate drept priorităţi naţionale.

Călin Popescu Tăriceanu este chemat să pună umărul la îndeplinirea acestor promisiuni, pentru care cei din USL au cerut votul în 2012, dar şi pentru care cer acum respectarea status quo-ului din Parlament. Misiune imposibilă? Celebru pentru măsurile iresponsabile luate în anul 2008, tot din raţiuni electorale, fostul premier Tăriceanu şi-a dovedit incompetenţa irosind miliardele de euro ale căpşunarilor.

Noul USL are (sau ar trebui să aibă) la dispoziţie un an pentru a-şi demonstra buna credinţă. În caz contrar, legitimitatea votului din 2012, invocată de Tăriceanu, nu mai are acoperire. În anul 2015, cu barosul atârnat deasupra capului, poate că guvernanţii chiar vor lua măsurile care trebuie. Poate chiar vor face economia să duduie! 

Dacă vor să rămână în funcţii, Ponta şi Tăriceanu trebuie obligaţi să-şi respecte promisiunile electorale. Cu alte cuvinte, USL este obligat să arate că iubeşte Iaşul şi România. Pe bune! 

Comentarii