USLIP Iaşi anunţă că intenţionează să boicoteze bacalaureatul, dar şi celelalte examene naţionale

joi, 09 iunie 2016, 01:54
2 MIN
 USLIP Iaşi anunţă că intenţionează să boicoteze bacalaureatul, dar şi celelalte examene naţionale

În contextul mitingului de pe 1 iunie şi a rezultatelor nemulţumitoare ale acestuia, o parte dintre dascălii ieşeni sunt de acord cu boicotarea examenelor naţionale. În acest sens, pe foile care circulă prin şcoli s-a adunat un număr de 1.079 de semnături, de la profesori care predau în 34 de şcoli din judeţul Iaşi. Cele mai multe semnături s-au strâns de la Colegiul de Artă „Octav Băncilă”, unde un număr de 63 de profesori au semnat, apoi la Şcoala „B.P.Haşdeu”, unde alţi 54 de profesori sunt de acord cu boicotul examenelor naţionale.

„Eu acum sunt la Bucureşti, am ieşit din şedinţă. S-a luat oarecum o hotărâre: majoritatea judeţelor au hotărât consultarea membrilor de sindicat până pe 17 iunie cu privire la boicotarea examenelor naţionale. Subliniem că este una dintre acţiunile care nu se îndreaptă împotriva elevilor, ci reprezintă doar un mesaj disperat pe care cei din învăţământul preuniversitar îl transmit guvernului Cioloş, în ceea ce priveşte situaţia din învăţământ. Rugăm colegii să se implice în această acţiune, care va transmite cu certitudine mesajul pe care ni-l dorim. Noi am strâns în două zile semnături, sunt convins că marea majoritate va semna pentru boicotare. Oricum, profesorii care participă la examene erau plătiţi foarte prost, în anumite situaţii nici nu asigură nici costurile deplasării la unitatea de învăţământ”, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar.

Aceste măsuri extreme sunt luate de dascăli în urma anunţării creşterii salariale cu doar 5% de la 1 august 2016 şi cu alţi 5% începând cu 1 decembrie 2017. Acest lucru a dus la nemulţumirea reprezentanţilor din învăţământ, deoarece aceştia spun că se face discriminare, în condiţiile în care pentru sectorul sanitar s-au alocat măriri mult mai mari. Despre intenţia membrilor de sindicat de a nu se prezenta la corectare şi supraveghere la examenul de bacalaureat şi evaluarea naţională, reprezentanţii ISJ Iaşi atrag atenţia că toate acestea pot afcta elevii.

„Este vorba de o reacţie ce se încadrează într-un demers mai larg, care a început cu protestele de pe 1 iunie, sunt unele cereri legitime, vorbim de un sistem de salarizare extrem de scăzut, modest, raportat la nivelul de muncă şi anvergura responsabilităţilor. Vorbim de o meserie nobilă, dar care înseamnă consum psihic, fizic, este o muncă de uzură care ar trebui să beneficieze de mai multă apreciere socială şi salarială. Sper că se va găsi o soluţie pe calea negocierilor, ar fi păcat ca aceste probleme să afecteze programul examenelor naţionale. Orice decalare ar afecta starea psihologică a elevilor, care sunt destul de stresaţi în pragul examenelor ”, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar generalal ISJ. 

 

Comentarii