De Sănătate

Punem punctul pe știi

Val de viroze peste Iaşi: sute de copii ajung zilnic la spital. Ce explicaţii au medicii?

joi, 12 octombrie 2017, 01:50
3 MIN
 Val de viroze peste Iaşi: sute de copii ajung zilnic la spital. Ce explicaţii au medicii?
La Spitalul „Sfânta Maria“ ajung zilnic peste 40 de copii cu diferite forme de infecţii respiratorii. Ce sfaturi ne dau medicii?
Un val de viroze afectează populaţia Iaşului în aceste zile, atât adulţii, cât mai ales copiii. Din cauza variaţiilor termice înregistrate în ultima perioadă, la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ au început să apară tot mai mulţi pacienţi cu simptome specifice infecţiilor acute respiratorii. În Unitatea de Primire Urgenţe (UPU), în fiecare zi ajung aproximativ 130 de copii, dintre care cel puţin 40 prezintă diferite forme de infecţii respiratorii, mulţi necesitând internare, fiind vorba de infecţii respiratorii de căi aeriene superioare, dar şi de căi aeriene in­ferioare, adică pneumonii sau bron­şiolite, care necesită mai multă grijă din partea familiei. Medicii pediatri spun că îngrijorător este faptul că au început să fie diagnosticate şi cazuri de laringită, afecţiune care se poate agrava în special în timpul nopţii.
 
„Laringita poate avea o evoluţie fulminantă spre rău, se poate întâmpla ca părintele să vadă că a început să tuşească, dar să nu conştientizeze evoluţia dramatică. Dimensiunea căilor aeriene este redusă, iar o inflama­ţie le reduce şi mai mult, copilul se sufocă pur şi simplu, nu poate respira. Copilul are o tuse caracteristică, nu mai poate vorbi, iar când se pune la somn, se sufocă pentru că trecerea din poziţia de şezut la cea de culcat este nefavorbailă. Sunt cazuri care ajung la noi la spital în timpul nopţii“, a explicat şef. lucr.dr. Tamara Solange Roşu, medic-şef UPU de la Sptialul de Copii.
 
Medicii pediatri mai spun că cei mai predispuşi copii la infecţii respiratorii sezoniere sunt sugarii peste şase luni, care îşi pierd imunitatea transmisă de la mamă, dar şi cei care intră în colectivităţi, care merg la grădiniţă sau la şcoala primară. Recomandat este ca, în această perioadă, părinţii să facă celor mici vaccinul antigripal, pentru a avea timp ca organismul să îşi formeze anticorpii necesari şi să nu le administreze antibiotic pentru a trata o răceală. „Marea majoritate a cazurilor se rezolvă în şapte zile, cu repaus la domiciliu. Nu este necesară administrarea antibioticelor, deoarece 90% dintre cazuri sunt virale, iar antibioticul nu acţionează decât pe germeni bacterieni, deci pur şi simplu dăm degeaba. Orice antibiotic poate avea şi reacţii adverse, ca de exemplu să provoace tulburări digestive, şi îi facem mai mult rău decât bine copilului“, a completat medicul ieşean.
 
De asemenea, şi în Secţia de Gastroenterologie, foarte multe cazuri sunt reprezentate de infecţii respiratorii. Medicii de aici spun că au cazuri de gastroenterite specifice sezonului cald, atipice însă pentru această perioadă. „În aceste cazuri trebuie evitată aglomeraţia, este nevoie să fie întreruptă activitatea şcolară pentru o scurtă perioadă, chiar şi în cadrul familiei, copilul are nevoie de izolare pentru a nu se extinde şi către ceilalţi membrii ai familiei“, a precizat prof. dr. Marin Burlea, medic primar gastroenterolog.

Comentarii