Abia se fac finisaje la noul sediu al Vămii

Vama nu s-a mutat la Tehnopolis pentru că nu se găsesc muncitori

sâmbătă, 03 octombrie 2015, 01:58
2 MIN
 Vama nu s-a mutat la Tehnopolis pentru că nu se găsesc muncitori

Autorităţile locale sunt incapabile să-şi respecte promisiunile privind mutarea activităţii va­male la periferia oraşului. 

În acest an, primarul interimar Mihai Chi­rica a avansat o serie de ter­mene pentru transferul activităţii la parcul Tehnopolis, dar niciunul nu a fost respectat. Ultima sa in­ter­venţie pe subiect a fost în vară, când a precizat că vama va fi mutată din zona Nicolae Iorga „cel târziu la sfârşitul lunii au­gust“. După ce acest termen nu a fost respectat, a venit rândul şefului Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice, Marian Bosianu, să intre în scenă cu noi termene. Pri­mul a expirat acum câteva săp­tămâni, iar al doilea, ieri.

Dacă, iniţial, mutarea vămii a fost îm­piedicată, cel puţin în 2015, de probleme în obţinerea avizelor necesare în acest sens, ulterior termenele pentru transfer nu au fost respectate întrucât lucrările de amenajare a spaţiilor de la Tehnopolis au fost tergiversate. „Acum, nici mocheta nu e pusă, lucrează la finisaje, nici vorbă de mobilier. Dacă ar lucra mai mulţi oameni şi nu doar 3-4 persoane, în două zile vama ar fi mutată“, a declarat ieri un oficial ieşean.

Primele amenajări în zonă le-a făcut Primăria prin Citadin, iar, în prezent, lucrările sunt făcute la comanda DRFP. Ideea de a transfera activitatea vamală la Tehnopolis a fost iniţiată încă de acum aproape trei ani, dar paşi concreţi în această direcţie au fost făcuţi abia în 2015.

Ani la rând, Primăria şi Con­siliul Judeţean au invocat pro­bleme birocratice şi politice care au blocat proiectul. Mutarea acti­vităţii vamale este importantă şi în contextul în care într-un raport recent al Agenţiei pentru Protecţia Mediului se arăta că traficul greu este una dintre sursele de poluare a oraşului.

Comentarii