De Business

Punem punctul pe știi

Vânzările Antibiotice SA la export sunt în creştere cu 21%

miercuri, 17 mai 2017, 01:50
3 MIN
 Vânzările Antibiotice SA la export sunt în creştere cu 21%

Compania estimează că anul acesta veniturile totale vor atinge 345,8 milioane de lei. Tinta de profit a fabricii a fost afectată de taxa „claw back”.

Producătorul român de medicamente Antibiotice SA Iaşi, unde acţionar majoritar este Ministerul Sănătăţii, a raportat afaceri de 55,4 milioane lei în primul trimestru din 2017. În primele trei luni din acest an, societatea a realizat vânzări pe pieţele externe în valoare de 7,10 milioane de dolari, în creştere cu aproximativ 21% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit raportului transmis de conducerea Antibiotice SA către Bursa de Valori din Bucureşti (BVB).

„Creşterea exporturilor a fost reprezentată de vânzările de produse finite în special în zonele Asiei de Sud-Est, Statele Unite ale României şi Rusia – Comunitatea Statelor Independente, principalele produse comercializate fiind din clasa antiinfecţioase, tractul digestiv şi produse cardiovasculare. În ceea ce priveşte vânzarea Nistatinei substanţă activă, compania şi-a consolidat poziţia prin înregistrarea pe piaţa Statelor Unite ale Americii, o piaţă strategică pentru Antibiotice în vederea maximizării rentabilităţii produsului”, se specifică în document.
 
Compania a raportat pentru trimestrul I din 2017 un profit brut de 5,34 milioane lei, în scădere cu 28% atât faţă de anul 2016, cât şi faţă de valoarea planificată în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli (BVC), scădere cauzată de valoarea superioară a taxei „claw back”, care a crescut cu 1,8 milioane lei faţă de nivelul bugetat şi cu 2,1 milioane lei mai mare ca în 2016. Această taxă impune producătorilor de medicamente să returneze statului o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depăşesc suma alocată acestora de la Fondul Naţional de Asigurări. La data de 31 martie 2017, activele societăţii au atins nivelul de 561,38 milioane lei, în creştere cu 5% comparativ cu începutul anului. Conducerea Antibiotice SA estimează că, în 2017, veniturile totale ale companiei vor fi cu 0,2 procente mai mari faţă de cele înregistrate în 2016. Veniturile totale pe anul în curs vor însuma 345,8 milioane de lei, iar profitul brut va fi de circa 34,9 milioane de lei, au estimat oficialii societăţii în BVC.
 
Conducerea fabricii de medicamente din Iaşi estimează pentru 2018 venituri totale de 352,1 milioane lei, iar pentru 2019 de 369,8 milioane lei, conform aceluiaşi document. Printre investiţiile bugetate de companie se numără amenajarea unui depozit nou pentru materii prime pentru biosinteză şi construirea unei noi unităţi de producţie pentru unguente şi supozitoare. Pentru anul în curs şi 2018, conducerea fabricii are în vedere achiziţionarea de noi echipamente, instalaţii, diverse dotări şi aparatură de laborator, toate de ultimă generaţie, în scopul retehnologizării fluxurilor de fabricaţie. „Pentru dezvoltarea portofoliului de medicamente destinat pieţei interne şi internaţionale, 31 de proiecte noi de cercetare-dezvoltare se derulează în anul 2017, 11 produse aflându-se în etape finale de cercetare, cu depunere la autorităţile de autorizare până la sfârşitul anului. Pentru a asigura condiţiile necesare atingerii obiectivelor anului 2017 din Planul de afaceri 2017-2020 au fost atraşi un număr de 31 de salariaţi pentru înlocuirea personalului pensionat şi au fost organizate programe de instruire specifice fiecărei direcţii de specialitate, în conformitate cu nevoile identificate pe structurile organizatorice, programe menite să asigure creşterea performanţelor salariaţilor”, se menţionează în raportul trimestrial. Statul român, prin Ministerul Sănătăţii, deţine 53% din titlurile companiei ieşene, iar cel mai important acţionar minoritar este Societatea de Investiţii Financiare Oltenia, cu 13,7 procente. 

 

Comentarii