Vegan nou fericit!

luni, 14 noiembrie 2016, 08:12
3 MIN

* Mâine începe Postul Crăciunului; românii au profitat din plin de ultimul sfârşit de săptămână, au scos de prin frigidere produsele mai cărnoase şi s-au ghiftuit aşa, de parcă ar urma să-şi petreacă restul vieţii în pustiu. Postul va dura până la acea perioadă încărcată de ler, Hruşcă, globuri şi beteală – mai exact, până la primele ştiri cu titluri gen "Ajunşi la Urgenţe după ce au făcut abuz de sarmale şi cârnaţi!". Va fi un post mai uşor, fiindcă toamna cămările sunt pline de borcane cu zacuscă şi murături, iar magazinele şi restaurantele oferă "o bogată gamă de sortimente, pentru toate gusturile şi exigenţele". Avem informaţii despre pregătirile de post:

* Deoarece în Postul Crăciunului vor fi multe zile de dezlegare la ulei şi vin, unele magazine au pornit deja campanii promoţionale tematice: "Luaţi-o pe ulei în Post! Cumperi trei sticle de vin, primeşti uleiul gratuit!". Amatorii s-au înghesuit, ştiind că uleiul merge perfect ca aperitiv, înaintea vinului. Micii producători particulari au decis şi ei că e momentul să-şi promoveze marfa: astfel, pe multe afişe electorale au fost lipite hârtii cu textul "Avem produse de post la 5 lei litrul, netratate, fără sulf, cu petul sau bidonul clientului!".

* În ultimele zile au fost văzuţi prin diverse supermarketuri angajaţi ai unor firme de mezeluri care umblau să lipească pe produsele din standuri etichete colorate cu textul "Preparat de post! Nu conţine ingrediente de origine animală!". Întrebaţi de nişte cliente dacă nu-i vorba, cumva, despre o înşelătorie, aceştia s-au jurat că nicidecum şi că, din contra, în fine a fost dezvăluit adevărul. Patronii unor localuri n-au oferit amănunte după ce le-au transformat în restaurante chinezeşti, apoi au modificat numele unor preparate (pulpele de pui cu mujdei sunt, acum, "tulpini de zbor", ceafa cu cartofi prăjiţi se numeşte "lotuşi şi muguri de bambus", iar ciorba de burtă cu smântână şi ardei a devenit "lacrimi de argint cu sevă de nor şi focuri verzi de toamnă"). Doi proprietari de baruri au trimis scrisori de protest, cerând să se schimbe legea la modul că, aşa cum este interzis fumatul în local, pe motiv că mirosul urât de ţigară îi deranjează pe nefumători, să se interzică şi alte vicii care îi deranjează pe cei care nu vor consuma în post fasole şi varză.

* Într-o altă ordine de idei, postul care începe mâine poate fi avantajos pe partea economică: dacă ştiţi cum să preparaţi bucatele tradiţionale, vă veţi alege cu nişte produse de Crăciun nostime şi de efect! Când curăţaţi cartofii, cojile să fie subţiri şi lungi: de Crăciun vor arăta foarte bine în brad, pe post de ghirlande, mai ales că până atunci vor deveni pufoase şi verzi! Când alegeţi fasolea, păstraţi boabele stricate, cu găurele de viermişori: trecând prin ele aţă, obţineţi alte ghirlande, care seamănă de la distanţă cu şiraguri de perle! Când pregătiţi nuci, desfaceţi-le de la jumătate şi scoateţi miezul fără să crăpaţi cojile – care, pe post de bărcuţe, merg ca daruri pentru copii, iar lipite cu aracet merg ca globuri de pom vintage, bio!

 

Comentarii