Viaţa dansatoarei Isadora Duncan pusă în scenă la Ateneu

sâmbătă, 16 martie 2013, 02:50
2 MIN
 Viaţa dansatoarei Isadora Duncan pusă în scenă la Ateneu

Spectacolul „Când Isadora dansa” se va juca sâmbătă şi duminică, de la ora 19. Biletul costă 10 lei sau 7 pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Povestea dansatoarei Isadora Duncan va fi surprinsă de regizorul Alice-Ioana Şfaiţer în cadrul unui spectacol care se va juca în acest weekend pe scena Ateneului Tătăraşi. Artista născută în America, recunoscută pentru modul în care a revoluţionat dansul şi l-a scos din zona clasicului, a avut o viaţă tumultuoasă, lovită de evenimente tragice. „Când Isadora dansa”, o piesă de teatru-dans, va prezenta personajul principal în ipostaze variate, în încercarea de a reda felul în care a impresionat lumea întreagă. Tema principală a spectacolului este căsătoria de scurtă durată dintre Isadora şi Serghei Esenin, poetul rus de o incontestabilă valoare.
„Majoritatea personajelor vorbesc în limba lor maternă: Esenin în rusă, servitoarea Jeanne în franceză, aşa-zisul viceconsul Luciano Zavani în italiană, în vreme ce vorbirea pianistului Alexandros Eliopolos are un puternic accent grecesc. Ideea piesei lui Martin Sherman rezidă în ambiţia creatorului de a îşi îndeplini idealul, dar şi înfrângerile sale prin situaţiile contextuale ale societăţii în care trăieşte”, a subliniat Alice Şfaiţer despre spectacol.
Destinul nefericit al Isadorei este încercat de iubiri pasionale, de moartea celor doi copii ai săi şi de credinţa în dans. Toate acestea o marchează puternic, aruncând-o în depresie.
Regizorul ieşean a apelat şi la patru monoloage culese din jurnalul autobiografic al dansatoarei, tocmai pentru ca spectatorii să înţeleagă personajul. „Piesa nu este lucrată într-o manieră clasică, trecerile din real în oniric şi amintire făcându-se uşor şi frecvent”, a mai menţionat Alice Şfaiţer.
Din distribuţie fac parte Cristina Ananii, Luminiţa Apăvăloae, Diana Costea, Alexandra Vieru, Vlad Popa, Dumitriana Creţu, Alina Aneculăese, Cristina Junc, Ştefan Mihai, Gabriel Vătavu.
Piesa se va juca sâmbătă şi duminică, de la ora 19, iar biletul costă 10 lei sau 7 pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Comentarii