N

Victoria de sâmbătă a dus CSMS Iaşi la un pas de promovarea matematică în elită

N

marți, 20 mai 2014, 01:50
3 MIN
 Victoria de sâmbătă a dus CSMS Iaşi la un pas de promovarea matematică în elită

\N

 
 
CSMS Iaşi poate să înceapă să pună pe hârtie ce are nevoie pentru Liga I. Victoria de sâmbătă, de la Bacău, coroborată cu eşecul FC Clinceni în faţa Rapidului, a dus Iaşul la nouă puncte avans faţă de prima poziţie nepromovabilă, cu doar patru runde înainte de final.
După cum am precizat în cronica partidei de sâmbătă, succesul din urbea lui Bacovia a apărut mai uşor decât au fost aşteptările. În ciuda faptului că oaspeţii porneau mari favoriţi, ultimele două partide contra băcăuanilor, în care CSMS a pierdut pe terenul “Aerostar” şi a remizat în Copou, după un meci în care au avut superioritate numerică 80 de minute, făceau ca anumite dubii să existe.
Cum echipa ieşeană a intrat concentrată, determinată în joc, gata să speculeze fiecare eroare a adversarului, iar gazdele au fost de nerecunoscut, emoţiile au fost spulberate repede. În minutul 47 era deja 4-0, după ce fiecare ocazie de gol importantă a liderului a fost concretizată (!), ratările lui Herghelegiu apărând abia apoi.
Pe lângă evoluţia bună a oaspeţilor, de vină pentru ruperea rapidă a meciului a fost şi lipsa de vlagă a băcăuanilor. Măcinate de probleme (restanţe financiare mari, conflicte între jucători, între jucători şi conducere, între jucători şi antrenor, cercetările DNA la adresa preşedintelui Liviu Goian, criticile acide ale presei locale la adresa echipei), gazdele au fost departe de aşteptări.
Una dintre importantele chei ale jocului a fost şi duelul tactic dintre cei doi antrenori, tehnicianul băcăuan Viorel Tănase fiind total depăşit de evenimente. Exemplul cel mai relevant este lipsa de reacţie a fostului jucător gălăţean la mutarea care-i destabiliza apărarea, intercalarea lui Creţu în spatele apărătorilor, mutare la care Marius Lăcătuş a apelat des în play-off. Faptul că jucătorul ieşean a centrat în câteva rânduri şi a înscris, nemarcat, din careul mic (!), două goluri (căzute după primele două, generate de gafele lui Tudor şi Petrariu), spune totul despre lipsa de organizare a defensivei gazdelor.
Uluitoare a fost şi decizia lui Tănase în ceea ce priveşte ultima înlocuire, efectuată în minutul 82, la 2-4, când stoperul Lozneanu i-a lăsat locul  unui alt stoper, Burcă, deşi mai existau şanse teoretice de relansare a meciului. Schimbarea a fost în totală contradicţie cu mutarea efectuată în turul play-off-ului, când, deşi Bacăul era în zece oameni, fundaşul Mihălăchioaie i-a lăsat locul atacantului Curiliuc, care a egalat în Copou.
E drept, nici la oaspeţi înlocuirile nu au adus lucruri bune, căderea din ultima jumătate de oră putând fi puse şi pe seama realaxării premature, dar şi a  redistribuirilor din teren: Herghelegiu a schimbat banda cu Bosoi, iar meciul a fost încheiat cu Onofraş vârf împins. La capitolul “minusuri” în ceea ce-i priveşte pe ieşeni mai trebuie puse şi momentele de relaxare din apărare, care au permis SC Bacău, în ciuda jocului lent, previzibil, să aibă trei ocazii mari în primul act şi să înscrie de două ori.

Cu maximum de puncte obţinute în deplasare în 2014, Iaşul se pregăteşte de un nou meci “afară”, sâmbătă, la Slobozia. Dacă va câştiga şi în Ialomiţa, CSMS mai are nevoie doar să nu piardă cu 0-3 în faţa Clinceniului în Copou şi este sigură de accederea în Liga I, indiferent de ultimele rezultate ale ilfovenilor şi de răspunsul TAS la cererea de licenţiere a Rapidului.

Comentarii