Vraişte?

marți, 09 august 2016, 01:50
1 MIN
 Vraişte?

Voiam să dau, din nou, vina pe caniculă. Dar şi multe dintre enunţurile de mai jos sunt din timpuri mai puţin fierbinţi. Să ne amintim însă că la baza termenului caniculă, în româneşte împrumut din franceză, se află latinescul canicula, însemnând, la propriu, "căţeluşă"; figurat însă, a numit principala stea din constelaţia Sirius ("Alpha Canis Majoris"), respectiv perioada de mari călduri, dintre 22 iulie şi 23 august, când steaua la care ne referim răsare şi apune exact odată cu soarele. 

Prea complicată legătura cu "Marele Câine", aşa că un sportiv s-ar fi mirat, se pare, că poliţia nu intervine hotărât împotriva caniculei celei atât de hulite şi care face atâtea rele! Altceva dacă i-am zice dogoreală, fierbinţeală, pârjol, pojar etc. Dar iată o altă legătură… călduroasă: verbul franţuzesc chômer "a şoma" provine dintr-un latinesc caumare "a se odihni în timpul căldurii". Aşadar, etimologic privind lucrurile, în timpul iernii n-ar trebui să existe şomeri.

Veacul înaintează! Mai ales în zona contactelor verbale cu medicina: "Bolnavul [] a prelevat bacteria din spital!" (apropiat al victimei; 20.07); "aşa cum dovedesc urmele digitale de pe degetele cadavrului" (reconstituire, la poliţie; s-ar putea combina cu "urmele palmare de pepalmele bănuitului"). Dar nu numai într-ale medicinei: "Există un anonimat asupra numelui beneficiarului acestei operaţii financiare" (Teodor S.; Tvr1, 6.05).

Nuca-n perete. "Bună seara, prieteni, şi condoleanţe!" (vezi şi /facebook.com/); "Bun găsit! Nouă morţi la München" (Digi24, 22.07); "Incendiul care arde la nord de Los Angeles" (idem, 27.07); "Unde-ţi stă capul îţi vor sta şi picioarele!" (la emisiunea "Vorbeşte corect!"; Tvr1, 8.07; se cere explicaţia acestei expresii, dintr-un bazm!). Nu era vorba, totuşi, de spânzurătoare (acolo, se poate!); "N.N. a spus că vrea să fie repatriat în ţară"; "Interlopii au aruncat cu sticle Molotov în casa unui poliţist" (Doina G., A3, 16.02.16); "Erau la lucru, la depăşunat porumbul" (ce mi-e pănuşa, ce mi-e păşunea!; vezi şi /m.facebook.com/).

Magnetism. "În declaraţie a declarat că nici el nici în familie, nimeni nu are această boală"; "Am optat pentru opţiunea asta"; "Măsurile de siguranţă nu pot asigura constant niveluri ridicate de siguranţă pentru cetăţenii UE" (/ipex.eu/); "700 de poliţişti vor asigura siguranţa cetăţenilor pe litoral" (/rador.ro/); "Alegerea (!) cade pe ce le cade la îndemână" (îndemâna hoţilor, ce pătrund în apartamentele… românilor; aceştia, in corpore se zice, sunt plecaţi să se distreze, la mare); "Spitalele au experimentat medicamente experimentale"; "… concluziile pe care le regăsim şi în raportul de evaluare al comisiei de evaluare…" (/dilemaveche.ro/); "Familia are probleme cu pensiile de urmaş de pe urma lui Vadim" (A1, 22.07).

Exprimare motrică. Într-o transmisie de la campionatul mondial destinat juniorilor (Bydgoszcz – Polonia), o comentatoare anunţa că urmează "disciplina «aruncarea greutăţii»" (corectat: proba). Nu-i chiar de mirare: studenţii facultăţilor de educaţie fizică şi sport au în program profiluri şi discipline cum ar fi judo, lupte, salturi etc., unele fiind "forme de exprimare motrică", aşadar "sporturi atletice": fotbal-rugby şi altele.

Hiperbolă: "Hai, mă, mai repede, că se demodează cămaşa pe mine, de când aştept la stopu’ ăsta!" (apel, către cameramanul ce-l filmează, al unui şofer agasat, ce-şi priveşte şi încheietura braţului stâng, sprijinit pe geamul deschis al maşinii; 2. 09. 2015).

Se cam potriveşte. "Preşedintele se rodează în fiecare zi, aşa că nu se ştie dacă l-ar mai alege cineva" (politician, în "dezbatere" la Romtv, 18.05); "În finală, se întâlnesc doi virtuoşi ai snookerului" ("Kaspersky Riga Masters 2016"). Se potriveşte ca o mănuşă însă: "Căpuşa nu trebuie trasă afară de cel atacat; rămân în piele picioruşele căpuşei; trebuie apelat la doctor" (să se compare, de exemplu, cu "Daţi-vă jos picioruşele de pe birou").

Despărţiri: a) cu revedere aparent dorită (în publicitate): "Bai, bai, mucegai!"; "Pa, purici"; "~ dureri!", în flagrantă opoziţie cu "Bye, Bye, Love" (Everly Brothers), sau cu "Pa, pa, iubire!" ori cu "Pa, pa, te pup!"; b) definitivă, aşadar fără speranţe: "Adio, grăsime!"; "Adio, pete maronii şi semne post-acnee!" ("Femei de 10"); "Adio, mătreaţă" ("Remediu făcut la tine acasă")etc., care ne conduc, după cum susţineam şi altă dată, spre "Adio şi-un praz verde"! Decrementa: "Adio, «dottore». V.P. rămâne fără doctorat"; "Adio, copii legalizate!".

* Închisoare? Susţinând ideea de libertate a relaţiei dintre vorbitor şi limbaj, Eugeniu Coşeriu ("Filozofia limbajului") îl citează pe hegelianul Giovanni Gentile şi respinge, împreună cu acesta, ideea unor filozofi că limba, normată, ar fi, de-a dreptul, o închisoare. Dar, în pofida creativităţii, limbajul nu este, să zicem, nici o vraişte, în care incompetenţa, ignoranţa şi arbitrarul pot să anihileze şi îndrăznelile exprimării. Puncte de vedere de reţinut, cu prudenţa firească. Din ambele sensuri. 

Stelian Dumistrăcel este profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Jurnalistică şi Ştiinţele Comunicării de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

Comentarii