De Business

Punem punctul pe știi

Zaharia Schrotter, audiat de procurori în urma unei reclamații. Cine se afla in spatele ei?

joi, 25 septembrie 2014, 01:50
4 MIN
 Zaharia Schrotter, audiat de procurori în urma unei reclamații. Cine se afla in spatele ei?

 La ieşirea de la audieri omul de afaceri a declar că nici el, nici soţia lui Irina Schrotter nu au calitatea de suspect. Procurorii au dat curs unei reclamaţii privind acuzaţii de evaziune fiscală.

Omul de afaceri ieşean Zaharia Schrotter s-a prezentat ieri la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. La ieşirea de la DIICOT, Schrotter a declarat presei că a fost audiat într-un dosar de evaziune fiscală, în care nici el şi nici soţia sa, creatoarea de modă Irina Schrotter, nu au calitate de suspect. Omul de afaceri a mai precizat că în această cauză se fac cercetări în urma unei sesizări făcute de o persoană. Irina Schrotter a dezvăluit care este identitatea reclamantei. “În urmă cu câteva zile, soţul meu a fost chemat de un procuror de la DIICOT Bucureşti. I s-a adus la cunoştinţă faptul că există o reclamaţie făcută de o doamnă Delia Dumitrescu. Ştiţi doar cine este, nu? Are cumva legătură cu jurnalistul Cătălin Dumitrescu?”, a declarat “Ziarului de Iaşi” creatoarea de modă.  Soţul Deliei, Cătălin Dumitrescu, nu mai lucrează în presă de o bună perioadă de timp, insa a lucrat timp de mai multi ani in grupul de firme al controversatului personaj iesean Ghiocel Asimionesei. Ar fi de remarcat, in acest context, campaniile negative de presa din trecut ale gazetei controlate de Ghiocel Asimionesei impotriva oamenilor de afaceri chemati ieri la audieri la DIICOT.

Ce urmăresc procurorii 
 
Alţi opt oameni de afaceri din Iaşi, vizaţi în acest caz, vor fi chemaţi la audieri la DIICOT, în perioada următoare. În această cauză sunt vizate tranzacţii în principal cu produse şi materiale de construcţii, care ar fi fost vândute la preţ supraevaluat, iar banii obţinuţi ar fi ajuns la societăţi din străinătate, între care şi firme din Olanda, pentru a li se ascunde provenienţa, notează o sursă din cadrul anchetatorilor. Prejudiciul estimat este de aproximativ un milion de euro, conform informaţiilor publicate de Mediafax. Irina Schrotter spune că unul dintre oamenii de afaceri ieşeni care va fi citat în acest caz este Sorin Ionescu, fost consilier local din partea PDL. “Din ce am înţeles de la soţul meu ar fi vorba de Sorin Ionescu. Mai sunt persoane chemate la DIICOT din diferite firme”, a specificat aceasta.
Contactat telefonic de “Ziarul de Iaşi”, Ionescu spune că nu ştie nimic despre cazul soţilor Schrotter şi nici nu a primit vreo înştiinţare de la procurorii DIICOT. “Nu cunosc cazul. Eu sunt asociat cu Zaharia Schrotter doar în cadrul unei firme (Agregate Est SRL – n.red.). Încă nu am fost citat. Dacă o să fiu citat, mă duc şi pe urmă o să vă transmit despre ce e vorba”, a precizat Ionescu. 
 
Cât de reală este reclamaţia? 

Irina Schrotter nu a fost deocamdată la audieri. “Eu mă voi duce săptămâna viitoare la audieri când mă întorc în ţară. Nici vorbă de percheziţii, nici vorbă de alte informaţii care s-au vehiculat prin presă. Acestea sunt doar manipulări menite a distruge o imagine. Până la urmă numele meu este şi un brand. Din ce am înţeles de la soţul meu – după ce a ieşit de la DIICOT m-a sunat – mi-a spus că este o înşiruire de firme, deci sunt toate firmele noastre luate la rând, cu nişte informaţii aberante”, a povestit “Ziarului de Iaşi” Irina Schrotter. Creatoarea de modă ne-a detaliat şi câteva aspecte cuprinse în reclamaţie. “Spre exemplu, se spune despre o firmă de-a noastră că a făcut o investiţie cu fonduri europene la Vetrişoaia şi că acele fonduri europene ar fi fost fraudate. Noi avem o investiţie la Vetrişoaia, dar din fonduri proprii. Firmele noastre nu au luat niciodată fonduri europene. Înţelegeţi cât de mincinoasă este această reclamaţie?”, a punctat Irina Schrotter.  “Ziarul de Iaşi” a luat legătura cu persoana despre care soţii Schrotter susţin că a depus plângerea la DIICOT. Delia Dumitrescu a declarat ieri reporterilor “Ziarului de Iaşi” că nu are cunoştinţă de dosarul în care sunt implicaţi soţii Schrotter. “Sunt în necunoştinţă de cauză şi nu mă interesează astfel de lucruri. Nu ştiu cum a ajuns numele meu acolo”, a spus Dumitrescu. Ieşeanca, angajată a unei universităţi din Iaşi, a precizat că, în trecut, a mai avut probleme cu CNP-ul, acesta apărând în duplicat pe lista unor medici de familie. Ea a invocat această problemă ca posibilă cauză a apariţiei numelui său ca denunţător în dosarul soţilor Schrotter.

Comentarii