Ar trebui să ne pregătim ca pentru ceaţa londoneză

Zboruri de coşmar pentru sute de pasageri. Avioanele nu au mai ajuns la Iaşi

marți, 22 decembrie 2015, 02:59
2 MIN
 Zboruri de coşmar pentru sute de pasageri. Avioanele nu au mai ajuns la Iaşi

Aeroportul ieşean a stat ieri mai mult închis. Ceaţa deosebit de densă a determinat anularea succesivă a majorităţii zborurilor, echipamentele de ghidare ale Aeroportului deve­nind inutile.

„Vizibilitatea este sub 100 de metri, în condiţiile în care pentru aterizarea în siguranţă, ar trebui să fie de măcar 400 de metri. Este o situaţie care se poate întâm­pla oriunde în lume. Ne pare rău pentru disconfortul creat de ceaţă, dar este o situaţie care nu depinde de noi. Aeroportul este pregătit să preia zborurile în condiţii de ceaţă, însă decizia de a ateriza sau nu a­par­ţine exclusiv companiilor ae­riene. Acest lucru ţine de normele interne ale companiei, de experienţa pilotului, de dotarea avionului cu sistem de ghidaj“, a declarat purtătorul de cuvânt al Aeroportului, Elena Troia.

Dintre zborurile de dimineaţă de ieri, au avut loc doar cele spre Otopeni de la 6.00 şi 7.00. Au fost anulate cele de la 6.25 şi 9.30. Zborul spre Paris, care ar fi trebuit să plece la ora 10.00, a fost ţinut în aşteptare timp de două ore, pentru a fi în cele din urmă anulat. Aterizările au fost anulate succesiv, cursele fiind fie redirijate, fie anulate. Cursa dinspre Londra-Luton, cu aterizarea la 4.20, a fost redirijată spre Sucea­va. Spre acelaşi aeroport au fost trimise şi cursele dinspre Bucureşti de la 9.30 şi 13.55. O a treia cursă dinspre Otopeni, care trebuia să ate­rizeze la 9.05, nu s-a mai desfăşurat. Cursa dinspre Treviso, cu aterizarea la 11.15, a fost trimisă spre Chişinău, după două ore în care a fost ţinut în aer. Cursa dinspre Viena a fost tr­i­mi­să direct la Bucureşti pentru a ateriza. În plus, a fost anulat zborul Oto­peni-Iaşi cu aterizare la ora 18,25 ca şi perechea acestuia care trebuia să decoleze la ora 18,50. Zborul Paris-Iaşi care ar fi trebuit să aterizeze la ora 17 a fost redirijat spre Suceava.

Situaţia de ieri a provocat iritarea multor ieşeni, în pofida explicaţiilor oferite de reprezentanţii Aeroportu­lui. „Aţi investit un munte de bani în sisteme de balizaj, de ghidare pe timp de ceaţă etc. Sincer, rezultatele sunt mult sub aşteptările noastre de «necunoscători». Dacă la noi sunt condiţii dificile când este în vigoare doar un cod galben de ceaţă, ce fel de condiţii sunt în arhipelagul britanic, de exemplu?“, a comentat pe pagina de Facebook a Aero­portului un ieşean stabilit la Paris.

Comentarii