– Cine îndrăzneşte, trăieşte, dar omenie încă n-are!
Moartea
Azi dimineaţă:
– Şi – unde mergi?
– Păi, unde să mă duc, în oraş, mamă, ca de obicei, la Kaufland, poate şi până la Aldi…
– Când vii?
– Păi, cred c-o să vin până ce rufele-s spălate…
– Să nu stai prea mult!
– De ce?
– Poate că mor!
Teamă sau speranţă? Un pic din ambele.
Apropo de moarte: prin primăvară mama mi-a zis odată „Roagă-te să mor!”
– Mamă, cum să mă rog eu ca tu să mori? Asta numai tu poţi s-o faci!
Mulţumirea
În copilărie, dar şi atâta vreme cât mama a trăit încă-n ţară, după fiecare masă obiceiul era să mulţumeşti pentru masă. Mamei, desigur, căci ea gătea, ea punea masa. Apoi, în Germania, s-a cam pierdut obişnuinţa de-a mulţumi pentru masă – o mai făceam aşa, din când în când. Astă seară, mama mi-a zis pentru prima oară Danke eam’t Ëissen – Mulţam pentru masă! Făcusem… ghiveci (vorba ei: „Tu şi ghiveciul tău!”…).
(18.07.15, Herrenberg)
Oboseala
– Arătaţi obosită astăzi, doamna Astner!, i-a zis azi una din îngrijitoarele de la Diakonie (serviciul social al Bisericii Protestante) care trec de două ori pe zi pe la mama pentru a-i da medicaţia şi a o ajuta să-şi pună respectiv să-şi scoată ciorapii compresivi, iar o dată pe săptămână îi fac duş.
Replica mamei?
– Tot corpul meu e obosit!…
Îndrăzneala
Din păcate, nu mai ştiu exact despre ce vorbisem mai târziu cu mama, ce anume îi povestisem, la care ea mi-a servit o vorbă românească (parcă era vorba de o chestiune amnăşană):
– Cine îndrăzneşte, trăieşte, dar omenie încă n-are!
(20.07.15, Hbg.)
Pâinea
Mama, azi dimineaţă:
– Ajunge să muşc din pâinea asta şi gata, nu-mi mai trebuie nimic!
Asta în contextul constatării mele că mănâncă tot mai puţină pâine.
Covoarele
Mai târziu, mama – ca de fiecare dată, când sunt la ea – mi-a venit cu veşnica problemă a covoarelor, iar pentru mine, recunosc, cuvântul „covor“ mă scoate din sărite numai când îl aud:
– M-am săturat de covoarele astea! Zău, te rog, nu mai pronunţa cuvântul „covor“!
Fapt este că aceste covoare ale ei (patru, în total) par a avea viaţa lor proprie, se „mişcă“ tot timpul, milimetru cu milimetru, cât să nu mai fie aliniate „cum trebuie“! Ceea ce, totuşi, e oarecum logic, având în vedere că mama nu mai umblă prin casă decât cu rolatorul ei (cărucior de sprijin), târşâindu-şi mai ales piciorul drept: de la patul din dormitor până la toaletă, de la baie până la fotoliul în faţa televizorului, de la fotoliu la masă ş.a.m.d.
Câtă vreme a putut, a tras ea de covoarele ei – ba să fie mai aproape de uşa de la balcon, ba să nu se suprapună ori să nu ajungă până-n faţa uşii de intrare, blocând-o, oarecum. Acum nu mai poate şi mă roagă pe mine. Evident că până la urmă m-am ocupat de chestiune, dar, desigur, nu întru mulţumirea totală a mamei:
– Trage covorul ăla mai spre mijlocul camerei, ca să se poată deschide uşa!
– L-am tras, nu vezi, uşa se deschide fără probleme!
– Da, dar o să alunece iar încolo…
– Să alunece, acum nu pot să-l trag mai mult, ce, vrei să se suprapună cu ăsta mare şi să te-mpiedici?
(21.07.15)
Reţeta
O prietenă m-a rugat să aflu reţeta mamei pentru pâinea ei de casă. Alaltăieri am întrebat-o cum făcea pâinea – „aşa ca acasă”, desigur.
– Acuma mă-ntrebi asta? Trebuia să mă-ntrebi acu’ douăzeci de ani!
– Aşa ceva nu se uită, mamă! Spune, care a fost reţeta ta?
– Da’ ce-ţi trebuie ţie reţeta? Doar nu vrei să faci pâine!
– Păi, cine ştie, poate o să fac odată, la Amnaş, în cuptor…
– Fugi de aici!
– Hai, spune-mi, cum o făceai?
– Păi, cu făină, apă şi sare…
– Da-ţi trebuie şi maia, nu? De unde iei maia?
– Păi, de la coacerea anterioară de pâine! Răzuieşti resturile de aluat din covată şi le pui cu sare într-un vas de lut.
– Da, dar când faci pentru prima oară pâine, de unde iei maia?
– Păi, atunci împrumuţi de la cineva!
– De la cine, mamă, când nimeni nu mai coace pâine? Se poate folosi drojdie?
– Da.
– Şi cartofi? Ai pus mereu şi cartofi?
– Dacă vrei, pui.
– Raşi cruzi sau fierţi?
– Cum vrei.
(23.07.2015, înainte de Deva)
P.S. Cum tot a fost multă vorbă despre mâncare, iată lista de mâncăruri gătite cât am stat cu mama: ciorbă săsească de fasole verde (dreasă cu rântaş); ciorbă săsească de agrişe (dreasă cu lapte şi făină); friptură la cuptor (cu piure resp. cartofi ţărăneşti); ciorbă săsească de varză (dreasă cu lapte şi făină); varză a la Cluj (un fel de…); omletă; ciorbă de pui (acrită cu moare de castraveţi muraţi – ultimii făcuţi de mama…); ghiveci cu bacon; tocană de ficat de porc; mămăligă cu brânză; ciorbă de pui cu tăiţei; salată de boeuf; ciorbă săsească de fasole (cu rântaş şi tarhon); ghiveci; clătite cu pastă de măceşe; ciorbă săsească de tarhon (cu sângerete, dreasă cu lapte şi făină).
Michael Astner este poet, traducător şi publicist