Ziua Mondială a Veganismului sărbătorită sâmbătă la Iaşi

vineri, 01 noiembrie 2013, 20:28
2 MIN
 Ziua Mondială a Veganismului sărbătorită sâmbătă la Iaşi

Un nou eveniment la Iaşi marca Slow Food va avea loc sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 16:00, la Mojo bar, care va sărbători Ziua Mondială a Veganismului printr-un bufet 100% vegan şi ateliere despre o alimentaţie sănătoasă. Veganismul se referă mai mult la un stil de viaţă decât la un stil de alimentaţie, prin refuzul total de a folosi produse de origine animală, de la îmbrăcăminte, încălţăminte, obiecte şi până la alimente. El s-a născut ca reacţie a modului în care sunt tratate şi exploatate animalele în profida confortului omului. Veganismul doreşte să oprească acest tip de exploatare, considerând că impactul asupra mediului este prea mare pentru a fi ignorant, fiind pus în pericol atât echilibrul fizic şi spiritual al omului, dar şi al planetei.
Slow Food abordează acest concept din punct de vedere al alimentaţiei, prin acest meniu 100% vegan, în vederea deschiderii orizonturilor spre acest stil de viaţă, şi pentru conştientizarea beneficiilor sale asupra sănătăţii cât şi a caracterului etic-echitabil pe care îl are. Pentru că veganismul nu e o limitare, ci e o expansiune a dragostei, un angajament pentru non-violenţă şi încredere în dreptate pentru toţi.
Dar ce este slow food? Demarată ca o mişcare internaţională iniţiată în 1986 care luptă pentru păstrarea bucătăriei tradiţionale şi regionale slow food încurajează şi cultivarea caracteristică ecosistemului local. Mişcarea promovează consumul de alimente locale şi tradiţionale, ocroteşte principiile comerţului echitabil, încurajează fermierii şi micii producători, dar are ca scop şi educarea cetăţenilor cu privire la riscurile fenomenului fast food, folosirea pesticidelor sau consumul de alimente modificate genetic. La Iaşi, Slow Food a apărut la iniţiativa asociaţiei Mai Bine, în virtutea ideii că suntem ceea ce mâncăm astfel că iniţiatorii doresc să amintească de atenţia pe care este important să o acordăm alimentelor din farfurianoastră , atât din punct de vedere sustenabil, dar şi din pespectiva sănătăţii şi a echitabilităţii. De aceea şi prin Slow Food Iaşi Convivium se doreşte promovarea gastronomiei locale, educaţia culinară şi modul în care alegerile noastre alimentare ne afectează la nivel individual – sănătatea şi mediul înconjurător, comunitar şi global. (Ana CÎMPAN)

Comentarii