Activitatea spitalelor din Iasi ar fi paralizata in cazul unei avarii de apa

joi, 11 iunie 2009, 18:55
2 MIN
 Activitatea spitalelor din Iasi ar fi paralizata in cazul unei avarii de apa

Daca reteaua de apa a orasului ar suferi intr-o zi o avarie majora si apa ar fi intrerupta peste tot aproape toate spitalele din Iasi ar fi nevoite sa-si suspende activitatea.

In procesul de pregatire a spitalelor pentru acreditare conducerea Directiei de Sanatate Publica Iasi a efectuat un control al rezervelor de apa din spitale. Cel mai pregatit pentru un caz de avarie pare a fi in acest moment Spitalul de Neurochirurgie care are un rezervor cu apa pentru doua zile. Legislatia in domeniu prevede ca rezervorul trebuie sa aiba apa pentru 1-3 zile.

La Tirgu Frumos nu este rezervor de apa, iar la Spitalul de Recuperare rezervorul care exista are nevoie de reparatii capitale. Spitalul de Boli Infectioase are rezervor cu apa potabila, nu si rezervor cu apa pentru incendii.

Situatia este mai dificila la Spitalul Parhon unde nu este rezervor insa exista planuri de achizitionare si de amenajare si a doua statii de epurare a apelor uzate. Statie de purificare a apelor reziduale lipseste si de la Spitalul Hirlau insa aici este rezervor. Si la Pascani este rezervor iar statia de purificare este in curs de realizare.

La Maternitatea Cuza Voda lucrul este in toi, termenul de finalizare a amenajarii rezervorului fiind sfirsitul anului 2009. La Spitalul "Sf. Spiridon" inspectorii au precizat ca exista rezervor insa nu exista separatoare pentru tratarea apelor uzate. Directorul de aici are insa obiectii privind controlul.

"Nu mi se pare corect pentru ca legislatia prevede ca astfel de separatoare sint necesare doar la spitale de boli infectioase, ceea ce noi nu sintem. Oricum, noi sintem singurii care avem inginer de mediu, avem doua rezervoare pentru incendii care sint pline permanent si doua surse de apa", a declarat Ioan Barliba, managerul spitalului. Spitalul de Pneumoftiziologie nu are rezervor de apa suplimentar.

La Spitalul de Copii exista rezervor si s-au facut demersuri pentru achizitionarea unei statii de purificare. Maternitatea "Elena Doamna" nu are absolut nimic.

"Mai sint spitale de la care nu avem insa raspunsuri in aceasta problema. Existenta rezervelor de apa este o conditie minimala in procesul de acreditare. Spitalele au planuri de conformare. Din pacate nu se pot lua masuri drastice daca nu le respecta. Nu pot inchide spitalul", a precizat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP.

In functie de marimea spitalului rezervorul trebuie sa aiba intre 500 si 2.500 de metri cubi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii