De Business

Punem punctul pe știi

10 ieseni se pensioneaza zilnic la Socola

marți, 18 mai 2004, 23:00
5 MIN
 10 ieseni se pensioneaza zilnic la Socola

Tranzitia fara de sfirsit pare sa-i innebuneasca la propriu pe iesenii de virsta a doua. Dupa ce au lucrat o viata in fabricile si uzinele patriei, s-au vazut aruncati in strada intr-o lume complet noua, la care le-a fost imposibil sa se adapteze. Cei tineri s-au recalificat sau au luat drumul strainatatii, dar pentru ei Revolutia a venit prea tirziu. Demoralizati de sintagma „Cautam tineri pina in 35 de ani” prezenta in majoritatea anunturilor de angajare, ar face orice sa aiba un viitor asigurat. Astfel, zilnic, cite zece ieseni se pensioneaza pe motive psihice. Multi dintre ei sint indreptatiti. Ceilalti „ung” mecanismul si obtin izbavitorul „certificat”. Din cele 80 – 100 de persoane care se interneaza zilnic la Spitalul „Socola”, aproape jumatate cer sa fie pensionate.
„Stresul si lipsa unui loc de munca ii afecteaza psihic pe multi ieseni peste 40 de ani. Acestia vad, de cele mai multe ori, in pensia pe caz de boala o scapare. Cei 1.900.000 pe luna le ofera siguranta zilei de miine”, explica doctor Virginia Marinescu, purtator de cuvint la Spitalul „Socola”.
Solutia salvatoare
Pentru statutul de bolnav psihic si un pat in Spitalul „Socola” se da o adevarata batalie. Cei mai multi ieseni care se interneaza aici spera sa se pensioneze pe caz de boala. In conditiile imposibilitatii de angajare, aceasta forma de pensionare devine o solutie salvatoare. Desi cuantumul pensiei pe caz de boala nu depaseste 2 milioane de lei, anul trecut aproape 13.000 de ieseni au obtinut o astfel de pensie. Dintre acestia, nici mai mult, nici mai putin de 25% sufera de boli psihice.
De cele mai multe ori, pacientii folosesc pretextul unei boli psihice pentru a se pensiona mai devreme decit virsta normala. Surse de incredere din domeniul medical spun ca din totalul de 4.000 de pensionati la Socola aparuti anul trecut, cel putin jumatate sint veritabili. In orice caz, o afectiune de ordin psihic discutabila este mai greu de „dat in vileag” de catre Comisia de Expertiza sau de Casa de Pensii decit o boala cronica, de exemplu.
„Toata lumea are cite ceva la cap”
Fara nici o sursa de venit, persoanele de virsta a doua sint dispuse sa stea cu lunile prin spitale si sa inghita flacoane intregi cu pastile. Maria Tomescu din Iasi are 45 de ani si a fost concediata de la o firma de confectii in urma cu patru luni. Pentru ca are 3 copii si nu si-a gasit un loc de munca dupa concediere s-a gindit sa incerce sa obtina o pensie pe caz de boala. Aflata la sediul Casei Judetene de Pensii Iasi pentru a se interesa de actele pentru pensia pe caz de boala, Maria Tomescu ne-a spus: „Nu stiu daca sint nebuna sau nu. Oricum, toate grijile si nevoile m-au afectat si pe mine si mi-au imbolnavit nervii. Toata lumea are cite ceva la cap, dar daca pot sa ma pensionez asa, de ce sa nu incerc? Stau citeva luni la «Socola», dar apoi ies cu o pensie sigura si pot sa imi intretin familia. Alta solutie nu am, ca la virsta mea nu ma mai angajeaza nimeni si nu ma intereseaza ca lumea ar putea zice ca sint nebuna”.
Fara drept la munca
Odata pensionata pe caz de boala. cu gradul I sau II, persoana respectiva va trai numai din pensia de 1,9 milioane de lei, pentru ca nu va avea dreptul sa munceasca, iar persoanele cu gradul I de boala (schizofrenie) nu au voie sa iasa din casa fara un insotitor. Doar bolnavii cu gradul III mai pot sa munceasca insa doar in regim de patru ore pe zi. Daca persoanele pensionate cu gradul I nu trebuie sa le fie reinnoita incadrarea, in cazul celor cu gradele II si III, anual, pentru o anumita perioada, de la caz la caz, trebuie sa se interneze pentru o saptamina pentru a se urmari evolutia bolii.
Zilnic, la Spitalul „Socola” vin pentru internare cel putin 80 de persoane. Marea majoritate a acestora au virste de peste 40 de ani si, de obicei, nu au un loc stabil de munca. Conditiile grele de trai, grijile zilnice si „subtirimea” pietei locale a muncii isi fac simtite prezenta si cresc numarul celor care nu mai doresc sa „ia in piept viata” si vor sa fie internati intr-un spital de psihiatrie.
Liste de asteptare
Din cauza numarului mic de paturi si a saraciei din spital, se creeaza adevarate liste de asteptari. Cei cu probleme mai putin grave sint trimisi initial acasa sa urmeze un tratament.
Traseul unui pacient cu o boala psihica pina la pensionare se desfasoara in felul urmator: trebuie sa aiba cel putin 6 internari intr-un an la Spitalul „Socola”, cu nu mai putin de 90 de zile sub medicatie stricta, dupa care trebuie sa treaca de comisiile de expertiza medicala.
Desi pensia nu depaseste, in medie, 1,9 milioane lei, cei mai multi accepta compromisul si vor trai restul zilelor doar din aceasta suma. Fiind pensionat pe motive psihice, nu vor mai avea dreptul la munca: „Lipsa unui loc de munca a inceput sa ii afecteze foarte serios pe ieseni. Zilnic, vin cel putin 80-100 de persoane care vor sa fie internate cu diferite boli psihice. Dintre acestea, aproape jumatate cer mai apoi o pensionare pe caz de boala. De cele mai multe ori oamenii de peste 40-45 de ani vor neaparat sa fie pensionati, pentru ca vad in pensia pe caz de boala o scapare. Pe ei nu-i mai angajeaza nimeni la o virsta inaintata, asa ca o pensie de cel mult 1.900.000 de lei pe luna le ofera siguranta zilei de miine”, ne-a spus doctor Virginia Marinescu, purtator de cuvint la Spitalul „Socola”.
Pensionarile au crescut cu 25%
Anul trecut, din cei aproximativ 13.000 de pensionati pe caz de boala din judetul Iasi, 4.000 au avut probleme psihice. „In ultimii trei ani numarul pensionatilor pe caz de boala din motive psihice a crescut cu 25%, si nu este de mirare. Tranzitia, rata crescuta a somajului si conditiile grele de trai ii afecteaza din ce in ce mai mult pe ieseni. Pensia nu e mare, dar cel putin primesc ceva bani intr-o luna”, spune doctor Maria Popa, sef serviciu de expertiza medicala la Casa Judeteana de Pensii. (Cristina STOIAN)

Comentarii