De Business

Punem punctul pe știi

A explodat o afacere de 3,7 milioane euro

duminică, 16 august 2009, 14:44
3 MIN
 A explodat o afacere de 3,7 milioane euro

Nicolina SA a scapat de una dintre firmele de imobiliare care ii dadeau tircoale. Contractul dintre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Real Estate Development, prin care institutia a concesionat societatii de dezvoltare imobiliara creanta detinuta la fabrica ieseana este in aer. Dupa cum sustin reprezentantii ANAF, actul de instrainare a datoriilor companiei locale la stat nu mai poate ramine in picioare intrucit Real Estate Development nu a platit toata suma angajata prin contract. „Va comunicam ca, din datele detinute de catre Directia Generala Juridica din ANAF, SC Real Estate Development SRL nu a achitat ultima rata a contractului de cesiune a creantelor fiscale detinute de catre ANAF fata de SC Nicolina SA Iasi. In ceea ce priveste derularea contractului de cesiune a creantelor fiscale, mentionam ca potrivit art. 40 din Procedura privind cesiunea creantelor fiscale administrate de ANAF, aprobata prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 1173/2008,  «in situatia in care cesionarul nu isi poate indeplini obligatiile prevazute in contractul de cesiune de creanta, din orice motive, comisia il va notifica pe cesionar cu privire la rezolutiunea contractului de cesiune de creanta, suma datorata fiind in sarcina debitorului fiscal cedat sau a succesorilor sai»", a transmis Sabina Zeres, purtatorul de cuvint al ANAF.

"Este bine ca a iesit din joc"

Contractul de cesiune a creantei detinute de ANAF la Nicolina SA a fost semnat cu Real Estate Development la inceputul acestui an, suma ce urma sa fie platita de compania imobiliara fiind de 15,6 milioane lei (3,71 milioane euro), adica echivalentul datoriilor firmei iesene la stat la nivelul lunii octombrie a anului trecut. Conform contractului incheiat, Real Estate Development a achitat in luna ianuarie a acestui an o garantie de participare la licitatia de cesiune a creantei in cuantum de 2% din suma totala si inca 30% reprezentind prima transa de bani. Diferenta ar fi trebuit platita in alte doua rate egale, ultima – in cuantum de aproximativ 5,5 milioane lei (1,3 milioane euro) fiind scadenta la sfirsitul lunii iunie 2009. „Stiu ca a fost reziliat acest contract. Am primit si eu un raspuns de la ANAF. Este bine ca Real Estate Development a iesit din joc atit timp cit activele societatii sint gestionate de AVAS (n.r. – Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului) deoarece statul are pirghii de control mai bune decit interesele unor SRL-uri (n.r. – societati cu raspundere limitata). Ma indoiesc ca astfel de SRL-uri ar fi avut alta viziune in zona decit cea imobiliara", a apreciat deputatul PD-L, Nicusor Paduraru, presedintele comisia parlamentare de ancheta la Nicolina SA. In conditiile date, intentiile societatii de dezvoltare imobiliara -Real Estate Development SRL, pe platforma Nicolina SA, ramin suspendate in aer. Reprezentantii societatii nu au putut fi contactati pina la inchiderea editiei pentru a comenta pe marginea subiectului.

Cunostinte vechi

Societatea este controlata de aceiasi oameni care detineau si firma Concept Investment Brasov, ce a achizitionat in urma cu doi ani un activ de 14 hectare in incinta fabricii iesene, pe care insa nu l-a platit in totalitate nici pina azi. La inceputul lunii februarie 2009, compania bucuresteana Sticknet Development Limited ce a fost infiintata cu doua luni mai devreme a cumparat de la Real Estate Development SRL o suprafata de 6,2 hectare de teren si cladiri, ce au apartinut in trecut societatii Nicolina SA, pentru care s-a angajat sa plateasca 111 milioane lei (26,4 milioane euro). Firma Sticknet Development Limited are drept unic asociat off-shore-ul cipriot cu acelasi nume si a fost reprezentata la semnarea contractului de administratorul Arpad Ersek, un cetatean slovac in virsta de 51 de ani. Prin contract, cumparatorul isi anunta intentia de a obtine un credit de 20 de milioane euro de la o banca slovaca, punind gaj suprafata de 6,2 hectare. O alta clauza a contractului se refera la plata, de catre Real Estate Development, a 5,8 milioane lei (1,38 milioane euro) catre firma IMA Iasi. Suma reprezinta un rest de bani pentru 2,2 hectare de teren, parte din cele 6,2 ajunse in proprietatea Sticknet. Tot in februarie, Concept Investment si Real Estate Development si-au prezentat la Primaria Iasi  intentia de a construi un vast complex imobiliar pe 28,8 hectare in zona Nicolina SA. Planurile investitionale ale firmelor mentionate mai sus cuprind, printre altele, blocuri de locuinte, magazine si spatii de recreere. In prezent, Nicolina SA are pe rolul instantei de judecata un proces prin care solicita redeschiderea procedurii de insolventa. Dosarul se afla pe masa de lucru a magistratilor de la Tribunalul Sindic Iasi, urmatorul termen de judecata fiind stabilit pentru data de 10 septembrie.

Comentarii