De Business

Punem punctul pe știi

Afaceri beton

duminică, 17 decembrie 2006, 18:35
2 MIN
 Afaceri beton

Avintul luat de constructii din ultimul timp va aduce bani frumosi in conturile producatorilor si distribuitorilor de beton. Patronii societatilor din domeniul se asteapta ca anul viitorul afacerile sa le creasca cu aproximativ 40%. Si asta dupa ce anul acesta au urcat cu 30%. In prezent, piata locala este impartita de cinci firme, dar inca trei jucatori se pregatesc sa intre pe acest teren. „Sintem deja cinci concurenti importanti in Iasi, adica Lafarge, Com-Beton, Carpat Beton, dupa care urmeaza Spiroca si Eurobeton, iar de anul viitor vor mai aparea pe piata ieseana inca trei jucatori", a apreciat Florin Fliscu, reprezentant de vinzari al Carpat Beton. In total, potrivit site-ului Ministerului de Finante, cele cinci firme au realizat, anul trecut, afaceri de circa 700 miliarde lei vechi, adica in jur de 19 milioane de dolari. Daca luam in calcul procentul cu care au saltat afacerile cu beton anul acesta, inseamna ca in total s-au cheltuit circa 24-25 milioane de euro. „Piata de beton a Iasului a explodat. Vinzarile s-au dublat in domeniul privat si se lucreaza la capacitatea maxima, iar de anul viitor vor fi initiate mai multe proiecte imobiliare, ceea ce ne va solicita si mai mult", a continuat Fliscu.
Conform oamenilor de afaceri din domeniu, Iasul se arata a fi o piata in ascensiune, indeosebi pentru companiile mari, care au inceput sa-si deschida reprezentante in apropierea Iasului. „Sintem de-abia la inceput, dar apreciem ca am aparut pe piata intr-un moment oportun, pentru ca anul viitor vinzarile in ciment si beton vor creste foarte probabil cu 30%-40%", a explicat Adrian Tenu, director al societatii Eurobeton. Marii jucatori din industria betonului au investit deja sume importante in masini si utilaje. Conducerea societatii Com-beton sustine ca a realizat in ultimii trei ani  investitii de 100 de miliarde pentru a face fata viitorului aflux de clienti in constructii. „Ne asteptam sa amortizam investitia in doi ani. Am cumparat doua pompe, desi, din calculele noastre rezulta ca o singura pompa ar putea acoperi necesarul de beton al Iasului, la o productie de 140 metri cubi pe ora", a argumentat Constantin Comanescu, presedinte al grupului de firme Pieta. Magnatii betonului se pling insa de firmele care lucreaza la negru. „Piata la negru este foarte puternica.  Avem parte de o concurenta neloiala din partea celor care lucreaza fara factura si care isi pot permite sa faca transporturi de balast la preturi mai mici", a mai spus Comanescu.
Mai exact, unele societati din domeniu introduc in circuitul de productie balast fara facturi, si automat scot beton pe care nu il contabileaza si astfel reusesc sa fenteze o serie de impozite si taxe. Pentru anul viitor reprezentantii societatilor din bransa anunta majorarea preturilor la beton. „Cimentul se va scumpi cu 10%, iar betonul, in mod proportional cu 5%", a precizat Gheorghe Marcu, director general al Com-Beton.

Comentarii