De Business

Punem punctul pe știi

ANAF a sters pe jos cu termenele din contractul de la Nicolina SA

Subtitlu

vineri, 22 ianuarie 2010, 19:58
4 MIN
 ANAF a sters pe jos cu termenele din contractul de la Nicolina SA

Contractele incheiate de Ministerul de Finante (MF) nu valoareaza nici cit o cirpa de sters praful. Cel putin aceasta este concluzia care se poate desprinde din modul in care institutia, ce traieste din bani publici, a gestionat situatia de la Nicolina SA.

Desi Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) – aflata in subordinea MF – a anuntat din vara trecuta ca firma de imobiliare care a cumparat datoria de 15,6 milioane lei detinuta de fabrica ieseana la stat nu a platit toti banii la timp, contractul de cesiune a creantei este inca in picioare. Chiar daca una din clauzele documentului de vinzare-cumparare a datoriei prevedea ca "in situatia in care cesionarul nu isi poate indeplini obligatiile prevazute in contractul de cesiune de creanta, din orice motive, comisia (n.r. – din cadrul ANAF) il va notifica pe cesionar cu privire la rezolutiunea contractului de cesiune de creanta", conducerea societatii iesene sustine ca nu a primit nici o adresa oficiala din partea institutiei de la Bucuresti in acest sens.

"Noi nu avem nimic de la ANAF, desi mi se pare de bun simt sa ne fi anuntat in conditiile in care acest aspect ne vizeaza in mod direct. Am vazut insa, din documentele depuse la dosarul insolventei, ordinele de plata prin care se demonstreaza ca a fost platita intreaga creanta, dar nu in termen, ci cu o intirziere de aproape sase luni. Este un mister pentru noi daca ANAF a reziliat sau nu acel contract", a declarat Gheorghe Macovei, directorul general de la Nicolina SA.

In luna august, cind termenul de plata a creantei expirase, intr-un raspuns dat de ANAF "Ziarului de Iasi" se arata ca intelegerea dintre parti cazuse si urma ca documentele sa fie rupte in cel mai scurt timp. Din declaratia, de mai sus a directorului Nicolina SA reiese insa contrariul, ceea ce doveste ca reprezentantii institutiei nu au urmarit decit sa ascunda adevarul fata de opinia publica.

Ca la piata de legume

Nici oficialii Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi, care sint reprezentantii in teritoriu ai ANAF nu stiu in ce ape se scalda acum soarta societatii iesene. Cu alte cuvinte, chiar daca cumparatorul creantei, respectiv firma Real Estate Development SRL care a vindut-o ulterior catre Sticknet Investment SRL, nu si-a indeplinit obligatiile contractuale in termenul prevazut in acte, finantistii ieseni nu au luat nici o masura.

"Pina cind nu se intruneste comisia de cesiune (n.r. – de la ANAF) nu stiu ce sa va spun. Nu este un contract semnat de noi, ci de ANAF. Sint doua parti care au negociat, au renegociat si au fost de acord in final", a comentat Sorina Marin, directorul coordonator al DGFPJ care a adaugat ca, in acest moment Nicolina SA mai are de returnat la stat in jur de 780.000 lei.

"Cum au venit banii, asa au si iesit. Din punctul meu de vedere contractul este pus sub semnul intrebarii, dar eu cred ca se va rezilia. Am ramas oarecum surprins ca s-a acceptat derularea contractului chiar daca s-au platit banii in afara termenului", a specificat si Viorel Ungureanu, directorul adjunct responsabil de administrarea veniturilor in cadrul aceleiasi institutii.

"Este ceva in neregula"

Dupa mai multe aminari, magistratii de la Tribunalul Sindic s-au pronuntat ieri in dosarul de intrare in insolventa, admitind cererea formulata atit de societatea ieseana, cit si de un grup de patru firme, inclusiv cea care a asigurat paza obiectivului la Nicolina SA.

"Nu stiu din ce motive s-a prelungit valabilitatea contractului daca plata a fost efectuata in afara termenului. E neclar ceea ce se intimpla deoarece la instanta nu a ajuns nici o adresa de la ANAF de transferare a acestei creante. Mi se pare ca este ceva in neregula cu atit mai mult cu cit nici la Nicolina nu s-a primit nimic de acest gen. Situatia juridica si comerciala a Nicolina SA este grevata de aceste probleme in continuare si dependenta de acest contract", a sustinut deputatul PD-L Nicusor Paduraru care a intocmit anul trecut un raport ce demonstra modalitatea in care fabrica de la Iasi a fost devalizata avind concurenta mai multor institutii cu atributii de control.

In conditiile in care contractul de cesiune a creantei la Nicolina SA ar ramine in picioare, firma de imobiliare Sticknet Investment SRL ar deveni creditor principal, putind dispune destul de usor de activele societatii. "Este foarte important daca sintem datori la Ministerul de Finante sau la Sticknet pentru ca, la adunarea creditorilor ei (n.r. – firma de imobiliare)  vor putea face ce vor, air noi nu vom avea nici un cuvint de spus", a concluzionat directorul fabricii iesene.

Comentarii