De Business

Punem punctul pe știi

Apa la dozator stoarce firmele iesene de 80.000 de euro

duminică, 11 iulie 2004, 23:00
3 MIN
 Apa la dozator stoarce firmele iesene de 80.000 de euro

Firmele iesene cheltuiesc 80.000 de euro pe luna pentru a potoli setea angajatilor. Aceasta suma reprezinta contravaloarea celor 361.000 de litri de apa la dozator pe care o beau angajatii in zilele calduroase de vara. Cheltuielile firmelor cu apa la dozator inregistrate intr-o luna de vara sint de aproape doua ori mai mari decit investitiile straine din judet in prima jumatate a lui 2004. Pentru aceasta piata de sute de mii de euro pe an, numai in Iasi, se bat doua firme din Bucuresti: „La Fintina” si „Cumpana”. „La Fintina” a intrat pe piata in 2003 si are in acest moment o cota de piata de aproximativ 80%, fata de 20% cit are singurul sau competitor „Cumpana”, care a intrat pe piata abia in luna aprilie a anului acesta. Numai in judetul Iasi, aproximativ 380 de firme au apelat la serviciile acestor doi furnizori. Printre clienti se numara „Antibiotice”, „CFR”, „Comat” sau „Zeelandia”. Inceputul torid al acestei veri a ingrasat serios conturile distribuitorilor de apa la dozator. „Fata de perioada de inceput a anului, vinzarile si volumul de apa au crescut cu aproximativ 70%, iar fata de aceeasi perioada a anului trecut vinzarile s-au dublat. Din cele 12 filiale din tara ale grupului nostru, Iasul se situeaza, din punctul de vedere al marimii si al volumului pe pozitia a sasea” a spus Alina Mirea, director de marketing la „La Fintina”.
Un bidon de 19 litri de apa costa 3 euro
Distribuitorii sustin ca atuurile acestui tip de afacere sint calitatea apei, livrarile prompte si la comanda. „In Iasi am deschis punct de lucru abia la inceputul acestui an si de atunci continuam sa dezvoltam aceasta afacere oferind servicii de calitate. La inceput a fost un pic mai greu pentru ca oamenii nu erau obisnuiti cu apa de la dozator (n.r. – in limbaj specializat „water-cooler”) insa acum firmele au inteles necesitatea unui astfel de serviciu, mai ales in zilele foarte calduroase sau friguroase” – a mentionat Mihai Cristea, director de marketing la „Cumpana”. Un singur bidon cu 19 litri de apa costa 3 euro, fara TVA. In zilele caniculare de vara, in Iasi, fiecare client consuma in medie 2 bidoane, ceea ce inseamna, pentru cei doi distribuitori, incasari din vinzari de circa 67.830 de euro, daca luam si TVA-ul in calcul. Firmele care vind apa la dozator mai solicita si o chirie pe aparatul de racit apa de 13 euro pe luna, la care se adauga TVA. Un calcul aritmetic simplu arata ca, de pe urma celor 760 de dozatoare existente in Iasi , incasarile celor doi distribuitori se ridica la aproximativ 12.000 de euro. Deci incasarile inregistrate in Iasi ajung la circa 80.000 de euro.
Cum se „fabrica” apa pentru dozator?
Dupa ce este extrasa de la sursa, apa trece printr-o statie de tratare ce contine un filtru de dedurizare, un filtru de carbune activ, un dispozitiv de sterilizare, un filtru microbiologic si un rezervor de contact pentru sterilizare cu ozon. ?n scopul sterilizarii, apa se injecteaza cu ozon, pentru un efect antimicrobian garantat. Odata tratata, apa se depoziteaza ?n bidoane returnabile sterilizate, din policarbonat. Dopurile sint aplicate dupa ce au fost si ele igienizate la interior cu apa cu ozon. Apoi bidoanele sint montate manual de fiecare client in parte pe un dozator alimentat electric. Utilizatorii au posibilitatea ca folosind acest aparat sa obtina apa foarte rece sau fierbinte. (Cristina STOIAN)

Comentarii