De Business

Punem punctul pe știi

Apartamente noi versus apartamente vechi

marți, 06 martie 2007, 20:05
5 MIN
 Apartamente noi versus apartamente vechi

Agentii imobiliari locali au vesti bune pentru iesenii ce vor sa isi cumpere un apartament in viitorul aproapiat. Analistii contactati de „Ziarul de Iasi" se asteapta ca pretul apartamentelor, aflate in blocuri ridicate inainte de Revolutie, sa ramina relativ constant. In acelasi timp, pretul celor de dupa 1990 va cunoaste o crestere usoara, ce nu se va ridica la nivelul celei intilnite in anii anteriori.

Pe de alta parte, in urmatorii trei ani vor fi date in folosinta citeva zeci de blocuri ce in total vor insuma circa 2.500 de apartamente. Chiar daca locuintele din urma nu vor reusi sa acopere deficitul de locuinte, vor pune o anumita presiune pe pretul apartamentelor vechi. „Ziarul de Iasi" a realizat o analiza detaliata si va prezinta in continuare principalele tendinte ce vor fi intilnite in viitorul apropiat pe piata apartamentelor.

Relaxarea creditarii nu va influenta pretul caselor

Speculatiile vehiculate privind posibiliatea cresterii preturilor la locuinte odata cu eliminarea avansului pentru creditele imobiliare este contestata vehement de specialistii de pe piata imobiliara locala. Dupa cum sustin analistii ieseni, decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) nu va produce efecte semnificative asupra numarului de noi posibili cumparatori. „Daca tinem cont de faptul ca rata lunara platita la banca pentru un imobil de 30.000 de euro este de aproximativ 300 de euro, atunci observam ca solicitantul unui credit bancar trebuie sa aiba venituri nete de peste 1.000 de euro pe luna. Din experienta proprie, am constatat ca doar maxim 10% dintre clienti indeplinesc aceasta cerinta. In consecinta, procentul este destul de mic pentru a rasturna situatia actuala", a argumentat Emilian Tarcan, patronul agentiei imobiliare Casa Alba.

Aceeasi idee este impartasita si de reprezentantii Fidelia Casa care apreciaza ca o usoara crestere a pretului la apartamente ar putea inregistra doar locuintele situate in blocurile construite in anii ‘90. „Preturile la apartamente in imobile vechi vor stagna deoarece libertatea de miscare lasata de BNR bancilor comerciale nu le va impiedica pe acestea din urma sa-si ia masuri de prudentialitate. Institutiile de credit nu acorda, de regula, imprumuturi pentru achizitia de locuinte in blocuri cu rism seismic. Prin urmare, cererea se va indrepta in cea mai mare masura spre proiectele rezidentiale", a explicat Eliza Neamtu, consilier imobiliar la Fidelia Casa.

Circa 2.500 de noi apartamente in urmatorii trei ani

Pe de alta parte insa, proiectele imobiliare noi dezvoltate in diferite zone ale orasului nu acopera decit intr-o mica proportie necesarul de locuinte. Potrivit datelor furnizate de trei dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Iasi, pina peste trei ani piata de locuinte a Iasului s-ar putea „imbogati" cu cel mult 2.500 de apartamente noi. „In complexul rezidential Dream Village vom da in folosinta pina in anul 2010 un numar de 14 blocuri cu 672 de apartamente. ENG International, dezvoltatorul acestui complex, mai are pregatite pentru Iasi inca opt proiecte imobiliare, iar pentru o parte dintre acestea, lucrarile vor incepe chiar in primavara acestui an. Avind in vedere faptul ca vom demara si alte proiecte in paralel cu complexul rezidential Dream Village, preconizam ca pina in anul 2010 vom livra in total in Iasi peste 1.200 de apartamente", ne-a declarat Gigi Guti, manager la Amirali Imobiliare.

La acestea, reprezentantii Green Park sustin ca ar putea adauga inca aproximativ 1.000 de apartamente noi structurate pe 14 blocuri. „In acest moment avem structura aproape finalizata la doua blocuri ce cuprind un numar de 152 apartamente ce vor fi finalizate pina la sfirsitul acestui an. In aceasta primavara incepem lucrarile de constructii la urmatoarele sase blocuri de locuinte ce vor totaliza un numar de inca 450 de apartamente care vor fi predate la cheie clientilor pina la sfirsitul anului viitor", a estimat Ovidiu Negurici, manager de vinzari la Green Park.

Diferenta este facuta de suprafata

Desi poate parea scump la prima vedere, un metru patrat construit intr-unul din proiectele noi de tipul Green Park, Copou Bellevue sau Dream Village se apropie ca pret si uneori poate fi chiar mai ieftin decit costul aceleasi suprafete intr-un bloc vechi din zonele limitrofe.

Spre exemplu, conform datelor furnizate de agentia imobiliara Terra, un apartament cu o camera de 34-36 de metri patrati in Canta costa in prezent intre 35-40.000 de euro, iar in Pacurari pretul salta la 45-55.000 de euro pentru o suprafata de 38-46 de metri patrati. Ceea ce inseamna, practic, ca un metru patrat se vinde cu sume cuprinse intre 1.100-1.200 de euro, mai mult cu aproximativ 100 de euro pe metrul patrat fata de preturile practicate in proiectul Dream Village. „In Iasi cererea de apartamente este in continua crestere. Evolutia spectaculoasa a preturilor din ultimii patru ani demonstreza din plin acest lucru. In anul 2006, in ciuda preturilor foarte mari cerute de catre proprietari pentru apartamentele din blocurile vechi, s-au inregistrat in Iasi peste 3.000 de tranzactii, majoritatea pentru apartamente cu doua camere", a precizat Guti.

In acelasi timp, preturile practicate de dezvoltatorul proiectului imobiliar Copou Bellevue pentru un metru patrat nou construit se ridica la circa 1.250 de euro, spre deosebire de aproximativ 1.400 de euro cit costa pentru aceeasi suprafata in blocurile vechi cu doua camere din zona. „Baron Developments si Adama, dezvoltatorii Copou Bellevue, complex cu patru cladiri a cite 40 de apartamente de lux fiecare, intentioneaza sa predea primele apartamente in primele luni ale anului 2008", a specificat Mihaela Balan, PR Manager la Copou Bellevue. In concluzie, apartamentele noi par mai scumpe deoarece au suprafete mai mari decit cele vechi.

In Tatarasi, apartamentele noi mai ieftine decit cele vechi

Si in zona Tatarasi preturile apartamentelor cu trei camere in imobilele vechi au sarit in aer, ajungind actualmente la peste 1.100 de euro metrul patrat. Prin comparatie, in proiectul Green Park din zona Venetia acesta scade sub 1.000 de euro pe metrul patrat. „Pe piata ieseana exista un numar de peste 110.000 de locuinte, din care mai bine de 90% au fost construite in perioada comunista. Foarte multe dintre ele nu mai raspund exigentelor clientilor din prezent astfel incit foarte multi dintre cei care detin un asemenea apartament se vor orienta spre cartiere rezidentiale noi", considera Negurici.

Dupa cum apreciaza specialistii ieseni, piata imobiliara locala va suferi modificari incepind, cel mai devreme, cu anul viitor. „Proiectele noi de locuinte initiate de marii investitori devin un concurent puternic pentru proprietarii de imobile vechi, astfel incit acestia vor fi nevoiti sa scada preturile daca vor dori cu adevarat sa-si vinda proprietatile", a argumentat Diana Cibotar, administratorul agentiei imobiliare Velis.

Comentarii