De Business

Punem punctul pe știi

Avocatul Nova Construct vorbeste de falimentul firmei

miercuri, 10 martie 2010, 22:17
3 MIN
 Avocatul Nova Construct vorbeste de falimentul firmei

Compania Nova Construct se indreapta cu pasi repezi direct catre prapastie. Numai interventia divina mai poate salva societatea de la faliment, sustine avocatul firmei.

Sceptic sau mai degraba realist Lucian Arnautu este convins ca nu mai este nimic de facut. "La termenul de judecata de ieri s-au analizat atit cererile de intrare in insolventa formulate de catre creditori, cit si cea a actionarilor firmei. Este sigur ca judecatorii vor aproba astazi sau miine intrarea firmei direct in lichidare. Noi asta am cerut instantei. Am formulat ieri (marti – n.r.) judecatorului o cerere de deschidere a procedurii de insolventa simplificata, deoarece o eventuala reorganizare nu mai este posibila. Incapacitatea de plata este asa de mare incit am solicitat intrarea directa in lichidare cu vinzarea bunurilor. Datoriile societatii sint foarte mari, firma nu mai poate fi salvata prin intermediul unui program de reorganizare", a declarat avocatul Lucian Arnautu, reprezentantul Companiei Nova Construct SA.

Potrivit datelor din dosar, insolventa firmei este ceruta la unison de catre 18 datornici, acestia solicitind firmei iesene de constructii aproape doua milioane de euro.

Actionarul majoritar a decedat

Compania Nova Construct, una dintre firmele de constructii reprezentative din Iasi, a intrat in virtejul datoriilor  odata cu decesul actionarului majoritar al societatii, Dionisie Simionescu, in februarie 2009.

Declinul a coincis si cu declansarea crizei economice care a avut efecte devastatoare asupra sectorului constructiilor. Chiar daca friiele companiei au fost preluate ulterior de catre copiii lui Simionescu, societatea a inceput sa aiba serioase probleme fianciare.

"Lichidarea firmei a fost aprobata initial de catre actionarii societatii in cadrul unei AGA (Adunarea Generala a Actionarilor – n.r.) desfasurata in toamna anului trecut. In acest sens, a fost formulata o cerere de lichidare catre Oficiul Registrului Comertului dar pentru ca si creditorii s-au adresat instantei pentru deschiderea procedurii de insolventa, procesul a continuat numai la Tribunalul Comercial", a mai spus avocatul Lucian Arnautu.

Lista datoriilor

Din dosarul cauzei aflate pe rolul Tribunalului Iasi reiese ca firma are cea mai mare datorie catre Conest SA. Aceasta societate cere instantei sa fie inscrisa in tabelul creantelor cu datorii de aproape 600.000 de euro, bani reprezentind contravaloarea unor lucrari realizate in consortiu la Complexul Expozitional Moldova din CUG.

Din cauza dificultatilor financiare, Nova Construct SA a abandonat lucrarea in septembrie 2009, dar si-a insusit toti banii care trebuia sa-i imparta cu partenerul de afaceri. De asemenea, Compania Nova Construct mai datoreaza 351.000 de euro catre o persoana fizica, 216.000 euro catre ATE Bank Romania pentru un credit contractat in 2005, iar 150.000 de euro ii datoreaza firmei Cernaconstruct SRL pentru servicii de proiectare.

De asemenea, Compania Nova Construct mai datoreaza peste 100.000 de euro firmei Catena SRL Iasi in contul unor materiale electrice cumparate in perioada 2008 – 2009, dar si 80.000 de euro catre Arabesque.

Cine a preluat controlul firmei

Conform datelor oferite de Oficiul Registrului Comertului (ORC) Iasi, Compania Nova Construct SA a fost infiintata in aprilie 1994, firma fiind pusa pe picioare de catre cinci persoane.

Pachetul majoritar de actiuni era detinut, insa, de Dionisie Simionescu, participatia acestuia fiind la acea vreme de 85%. Actionari mai erau Maria Gabor cu 10%, Costache Pirlog – 3%, Corina Nicoleta Stinghe – 1% si Lazar Dragos Loghin cu 1%.

Pina la decesul lui Dionisie Simionescu in actionariatul societatii nu s-au petrecut schimbari importante. Insa, odata cu disparitia actionarului majoritar, actiunile lui au fost preluate de catre Irina Ana Simionescu (17,5%), Alexandra Simionescu (25,25%) si Mihai Simionescu (26,25%). Irina Simionescu a vindut ulterior cea mai mare parte a actiunilor lui Paul Sorin Aghinitei, iar ea a mai ramas cu 2,5%.

Conform site-ului Ministerului de Finante, in 2007, societatea a avut o cifra de afaceri de 45 milioane lei, un profit de 1,2 milioane lei si 275 de angajati. Un an mai tirziu raporta afaceri de aproape 47 milioane lei, un profit de 392.000 lei si avea aproape 370 de angajati.

Comentarii