De Business

Punem punctul pe știi

Bancile au luat in calcul scaderea dobinzilor la depozite

vineri, 28 iulie 2006, 18:59
2 MIN
 Bancile au luat in calcul scaderea dobinzilor la depozite

Dobinzile la depozitele in lei ar putea scadea in urmatoarele luni. Cel putin asa sustin specialistii financiari din sistemul bancar. Potrivit acestora, urmatorul trimestru ar putea aduce reduceri de unul – doua procente ale dobinzilor platite la economiile clientilor. Dupa cum a precizat presedinte Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, bancile comerciale vor mentine costul actual al creditelor, compensind insa cu o diminuare a dobinzilor platite clientilor la depozitele in lei. „Bancile sint destul de interesate in mentinerea unor preturi atractive pentru finantarea proiectelor in lei, atit pentru persoanele fizice, cit si pentru clientii persoane juridice. Astfel, nu cred ca vom avea scumpiri la credite, ci mai degraba se vor micsora dobinzile la depozite“, a declarat Radu Ghetea care este si prim-vicepresedinte la Alpha Bank. Dupa cum a precizat acesta, efectele deciziilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de intarire a conditiilor de politica monetara luate in luna iunie vor deveni vizibile peste aproximativ doua luni. „Sint de parere ca deocamdata nu avem conditiile necesare pentru scaderea dobinzilor nici la credite, nici la depozite pe perioada verii. Dupa sfirsitul lunii septembrie s-ar putea sa asistam insa la o scadere a dobinzilor la depozitele in lei“, a precizat si Petrica Talpis, directorul sucursalei iesene a Emporiki Bank. Acesta a adaugat ca dobinzile oferite clientilor la depozitele in lei vor ajunge aproape de nivelul celor platite la valuta. „S-ar putea sa asistam la o concurenta destul de mare. Acestea nu vor fi chiar egale, dar de la anul vor fi foarte apropiate ca valoare“, a subliniat Talpis. Dupa cum apreciaza bancherii, persoanele care isi pastreaza in prezent economiile la banca in moneda nationala nici nu pierd, nici nu cistiga mai mult de 1-2% din suma pe an. Aceasta in conditiile in care se dau la o parte din dobinda oferita costurile de operare, inclusiv comisioanele bancare de depunere si retragere de numerar. Momentan, bancile comerciale practica o dobinda de circa 5-6% pe an in cazul depozitelor constituite pe o perioada mai mica de timp si aproximativ 7-8 procente pe an pentru depozitele la 12 luni.
Pe de alta parte, sustin specialistii, dobinzile la creditele contractate in lei vor ramine stabile in ciuda masurilor luate de BNR de a scadea consumul. „Tendinta BNR de a scadea consumul se traduce printr-o scumpire a creditului in lei. Numai ca imprumuturile in lei se vor scumpi daca banca centrala decide sa majoreze din nou rata de constituire a rezervelor minime obligatorii la lei“, a remarcat Victor Rosu, directorul HVB Bank Iasi.
Luna trecuta, BNR a decis majorarea dobinzii de politica monetara cu un sfert de punct procentual, ajungind astfel la 8,75% pe an. In acelasi timp, bancile comerciale au fost obligate sa-si majoreze rezervele minime obligatorii cu patru puncte procentuale, pina la 20% anual. Urmatoarea sedinta a BNR pentru analiza problemelor de politica monetara este programata pentru data de 9 august.

Comentarii