De Business

Punem punctul pe știi

BCR da tonul majorarii dobinzilor

luni, 21 ianuarie 2008, 19:53
2 MIN
 BCR da tonul majorarii dobinzilor

Persoanele care au contractat credite in lei si euro ar putea plati mai mult la ratele lunare. Dupa cum apreciaza oficialii institutiilor de credit, majorarea la opt procente a ratei dobinzii de politica monetara impusa de Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea determina bancile comerciale sa urce dobinzile la imprumuturile luate de populatie.

"Sint banci care vor prelua efectele majorarii de catre Banca Centrala  a ratei dobinzii de politica monetara, dar si banci care nu vor face acest lucru. Probabil, efectele finale se vor vedea peste doua-trei luni. Oricum, nu cred ca dupa acest interval se va pune problema scaderii dobinzilor", a declarat ieri Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni.

Prima dintre bancile din sistem care a  operat deja modificari in sensul ajustarii in plus a dobinzilor la credite este Banca Comerciala Romana (BCR) – cea mai mare institutie de credit dupa active. Incepind de ieri, institutia amintita a crescut cu 0,5 puncte dobinda atit la imprumuturile contractate in moneda nationala, cit si la cele luate in euro.

Totodata, banca a anuntat ca a majorat cu 0,8 puncte dobinda la depozitele pentru populatie pentru a stimula economisirea. Dupa cum sustin reprezentantii BCR, exceptie de la cresterea dobinzilor aplicata pentru creditele in lei sau in euro fac dobinzile fixe la unele imprumuturi in euro in prima perioada de creditare si cele revizuibile semestrial, care urmeaza sa fie ajustate la finele lunii martie a acestui an.

In rest, masura se aplica atit creditelor aflate in sold, cit si noilor imprumuturi acordate de banca incepind ieri. "Decizia de majorare a dobinzilor este efectul direct al deciziei Bancii Centrale si al evolutiei pietelor financiare internationale. Majorarea nivelului dobinzii in lei este determinata de cresterea, de catre BNR, a ratei dobinzii de politica monetara la 8%, ca urmare a evolutiei nefavorabile a indicatorilor macroeconomici, indeosebi a ratei inflatiei", a motivat Dorin Cojocaru, directorul executiv al Directiei Credite Retail din cadrul BCR Bucuresti.

Oficialul bancii a explicat ca in privinta imprumuturilor in euro, cresterea dobinzilor este determinata de turbulentele din pietele financiare internationale, care au dus la scumpirea finantarii in aceste sectoare.

Comentarii