De Business

Punem punctul pe știi

Blestemul Fortus

Subtitlu

sâmbătă, 29 octombrie 2011, 09:13
4 MIN
 Blestemul Fortus

Fostii salariati de la Fortus SA traiesc adevarate drame. Dupa ce zeci de ani au muncit in combinat crezind ca de acolo vor iesi la pensie, intr-o zi s-au trezit dati afara. Ramasi fara nici un sprijin material, multi dintre ei au ajuns sa se imprumute de la cunoscuti in speranta ca-si vor recupere salariile restante sau compensatorii. Altii au ajuns la usa bancilor si de acolo au inceput necazurile.

Carmen Airinei are 44 de ani. Cu ochii plini de lacrimi aceasta ne-a povestit ieri drama familiei sale. „Pe 19 octombrie am primit somatie de la banca. Daca in termen de 15 zile nu achit suma de 14.000 de lei ne arunca in strada", povesteste cu glasul tremurat femeia.  Trage aer in piept si reia firul povestii. „Sotul meu Constantin a muncit 26 de ani la Fortus ca instalator la sectia „turnatorie otel". A fost dat afara in decembrie 2009. Problemele noastre au inceput inca din 2007 de cind cei de la combinat au inceput sa nu mai achite salariile la zi", isi aminteste ieseanca. Au avut un apartament cu doua camere pe care l-au vindut din cauza datoriilor foarte mari la intretinere si au inceput constructia unei case in Bucium pe un teren de 520 de metri patrati primit mostenire. Aveau o mica firma, prin intermediul careia vindeau legume si fructe la taraba, in piata. Din cauza intirzierilor repetate ale salariilor sotului, cu o casa inceputa si neterminata si cu doi copii aflati la liceu au fost nevoiti sa faca un imprumut. „In octombrie 2007 am imprumutat de la Patria Credit 6.500 de dolari, iar in aprilie 2008 alti 4.500 de dolari. Creditul ipotecar l-am luat pe firma, iar ca sa luam acesti bani a trebuit sa punem terenul gaj. Nu ne-am descurcat, am inchis firma iar eu m-am angajat la privat. Cu greu am reusit sa terminam casa la rosu si am amenajat o soba, bucataria si un dormitor unde stam cu totii", povesteste ieseanca.

Pierde tot din cauza unui rest de plata de 4250 de dolari

Au achitat constant ratele, dar pentru ca nu s-au descurcat au solicitat o refinantare si o reesalonare. Astfel ca, in noiembrie 2009, banca le-a acordat un nou credit de 6.500 de dolari pentru refinantarea creditului de 4.500 de dolari. Cu dobinda aferenta de 18% familia urma sa inapoieze 8.500 de dolari. Ieseanca sustine ca au achitat rate lunare de 270 dolari din care 150 de dolari reprezentau dobinzile.

„Sotul a terminat somajul in februarie, iar eu am ramas fara loc de munca in martie dupa ce am facut un accident cerebral. Am fost camerista 6 luni de zile la un hotel din Iasi. Nu am mai reusit sa ne angajam si am muncit toata vara cu ziua amindoi. Mai avem de dat la banca 14.000 de lei din 25.500 de lei, creditul fiind luat pina in 2014. Nu mai avem de unde sa scoatem bani, iar daca nu achitam pina pe 3 noiembrie ne iau terenul. Munca noastra de zeci de ani. Am tras sa lasam ceva copiilor nostri sa nu stea in chirie si sa nu se chinuie ca noi. Eu nu am mai luat tratamentul de 4-5 luni de zile. Nu vrem decit ca cei de la Fortus sa-i dea sotului banii cuveniti", sustinea cu lacrimi in ochi Carmen Airinei.

Fortus da numai adeverinte, nu si bani

A fost la combinat si nu a obtinut decit o adeverinta prin care compania confirma faptul ca fostul salariat Constantin Airinei are de primit 32.500 de lei. Adeverinta a fost egala cu zero in fata functionarilor bancari. „Mi-au spus ca-i apa de ploaie. Sa le aduc banii. Avem o hotarirea judecatoreasca definitiva si irevocabila din luna mai prin care combinatul este obligat sa plateasca salariile compensatorii in termen de 30 de zile. Nu vrem toti banii, macar cit sa acoperim banca sa nu ajungem in strada. De ce pentru noi e lege si pentru ei nu?", a adaugat ieseanca.

„Nu putem da decit adeverinte. Asa procedam cu toti salariatii. Incercam sa-i ajutam cum putem pentru ca bancile sa-i mai pasuiasca un pic. Nu depinde de mine. Astea sint chestiuni intre administratorii judiciari si creditori. Sa vina sa discutam si in masura in care putem vom incerca sa o ajutam. Sint multe cazuri sociale in Fortus", a sustinut Dorel Barsanu, director executiv Fortus SA.

Hotariri fara valoare

Niciunul dintre cei doi administratori ai combinatului iesean nu au raspuns ieri apelurilor telefonice repetate pentru a comenta cazul. „Sint sute de persoane in astfel de situatie. Nu exista fost salariat care sa nu datoreze bancilor cel putin 5.000 de lei pentru ca am avut descoperiri de carduri cu totii de pina la 6 salarii. Cum nu s-au mai dat salariile oameni au intrat in liniile de credit. Este decizie definitiva si irevocabila data de Tribunalul Tirgu Mures prin care trebuiau sa ne achite salariile compensatorii de 1,1 milioane lei, inca din luna mai, la 300 de salariati dati afara in decembrie 2009. Alti 50 de fosti angajati concediati in 2010 nu si-au primit nici salariile restante ca sa nu mai vorbim de cele compensatorii. Nici cei 200 dati afara anul acesta nu si-au primit salariile restante pentru care au muncit", a sustinut Eugen Mantea, reprezentatul celor concediati in decembrie 2009. 

Comentarii