De Business

Punem punctul pe știi

Boierie la Fisc

Subtitlu

joi, 31 iulie 2008, 19:37
4 MIN
 Boierie la Fisc

Orice tinar cu studii economice sau juridice aflat in cautarea unui loc de munca este invariabil pus in fata aceleiasi dileme privind angajarea: la stat sau la privat, de preferat intr-o banca? Statisticile oficiale si functionarii publici care se pling tot timpul de lefurile mici inclina balanta in favoarea celei de a doua variante.

Reporterii "Ziarului de Iasi" au reusit insa sa distruga acest mit, daca nu in cazul tuturor institutiilor publice cel putin in cazul Fiscului. Aici salariile nete sint mai mari decit in banci. De exemplu, media salariului incasat lunar pe parcursul anului trecut de catre functionarii Directiei Judetene a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi a fost de circa 3.500 de lei. In acelasi in timp, in banci media lefurile a fost undeva in jurul cifrei de 3.046 lei, adica cu 450 de lei mai putin decit la Fisc.

Daca luam in calcul cursul mediul al euro comunicat de catre Banca Nationala a Romaniei, pentru anul 2007, rezulta ca in timp ce in banci salariul mediul a fost de 914 euro, la DGFPJ Iasi leafa medie a atins 1.050 de euro, deci cu 15% mai mult. Problema nu este nivelul ridicat al salariilor din Fisc, ci efortul depus pentru cistigarea acestor sume de bani.

Daca in mediul privat, aici fiind incluse si majoritarea bancilor, angajatii mai sar peste concedii si zilele libere oferite prin lege ori sint nevoiti adesea sa stea peste program, in schimb la Fisc acestea sint respectate cu sfintenie. Nici bine nu vine ora 16 si te poti trezi singur cuc pe holurile institutiei.

Lefurile nu se mai opresc din crestere

Reporterii "Ziarului de Iasi" au ajuns la concluzia ca lefurile de la Finantele Iasi sint mai mari fata de banci in urma analizei tuturor declaratiilor de avere postate pe site-ului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. In total au fost consultate aproape 600 de declaratii. Dintre acestea 467 au intocmite potrivit prevederilor legale iar restul de 100 contineau diverse greseli. Unii functionari aveau venitul declarat confidential, unele declaratii vizau persoane care nu lucrasera tot anul la  Fisc sau aveau raportul de serviciu incetat la nivelul anului 2007 pe o anumita perioada. 

Unul dintre cei care nu au declaratia de venit completa e chiar Seful Serviciului de personal al DGFPJ Iasi, Constantin Conta. "Nu trebuie sa stie nimeni citi bani am in buzunar. Veniturile salariale sint confidentiale. Sa stiti ca unii functionari nu isi declara veniturile de teama hotilor care ar putea fi tentati sa le sparga casele, asadar pentru a-si proteja familiile", a declarat Conta, pentru a justifica nedeclararea veniturilor.

Din cauzele mentionate mai sus la calculul salariului mediu de la DGFPJ Iasi au fost luate in calcul numai declaratiile corecte, adica 467. Aceste declaratii sint date de angajati din toate compartimentele si pe toate nivele de salarizare, oferind astfel o imagine cit mai exacta a cistigurilor realizate anul trecut. In total cei 467 de functionari au avut salarii nete pe parcursul anului trecut de 20 milioane de lei, ceea ce inseamna sase milioane de euro.

Pe linga faptul ca lefurile de la Fisc le-au depasit pe cele din banci se observa in ultimul timp si o adincire a diferentei. Intr-un raspuns la o adresa a "Ziarului de Iasi", reprezentantii Fiscului arata ca  media salariilor de anul acesta a ajuns la 4.300 de lei. In aceeasi perioada in banci, conform Institului National de Statistica, media lefurilor a fost de 3.342 lei, adica cu aproape o treime mai mici fata de Fiscul iesean.

Stimulentele umfla salariile

Trebuie  specificat ca venitul unui functionar poate fi dublul salariului de baza. Acest lucru e posibil prin impanarea salariilor cu diverse sporuri, prime de vacanta sau stimulente. Desigur ca acestea se acorda potrivit legislatiei in vigoare, dar aceleasi reglementari sint destul de vagi in privinta impartirii stimulentelor si lasa loc de interpretari subiecte.

Mai clar unii sefi pot sa ofere mai mult subalternilor nu numai pe baza muncii depuse, ci si in functie de cit de frumos zimbesc sau cit de tare isi lingusesc superior. Unul din cazurile care merita luate aici in discutie este cel al sotiei directorului general al DGFPJ Iasi.

Camelia Dobos, avind functia de sef adjunct al Trezoreriei municipiului Iasi din cadrul DGFPJ Iasi, a obtinut in 2007 din salariu de 88.000 de lei. Prin comparatie se poate observa ca veniturile incasate de sotia directorului de la Fisc sint cu 8.000 de lei mai mari fata de cele ale Sorinei Marin, director executiv adjunct al DGFPJ Iasi care este adjuncta directorului general deci prin translatie detine o functie superioara Cameliei Dobos. Mai mult, Camelia Dobos a cistigat in 2007 cu 21.000 de lei mai mult fata de Viorica Amaritei, sefa Trezoreriei judetului Iasi.

Doua zile la rind reporterii "Ziarului de Iasi" au incercat ca obtina un punct de vedere oficial pe aceasta tema de la directorul general al Fiscului iesean, Anton Dobos, dar acesta a refuzat categoric sa ofere vreun comentariu. "Doamna Dobos este responsabila cu  activitatea Trezoreriei si are in subordine 70 de persoane care desfasoara munca de executie. Analiza veniturilor doamnei Dobos trebuie sa aiba in vedere vechimea dumneaei dar si faptul ca la Trezorerie se lucreaza mult peste program", a fost singura declaratie smulsa de la Maria Taran, purtatorul de cuvint al DGFPJ Iasi.

Au salarii mai mari ca ministrul

Topul primelor zece venituri, pe anul trecut, de la DGFPJ Iasi contine remuneratii anuale cuprinse 82.000 si 97.000 de lei, ceea ce inseamna salarii medii lunare de 6.800-8.100 lei. Cel mai mai mare salariul a fost obtinut de catre Anton Dobos, seful Fiscului iesean.

Interesant este ca toti cei cei zece functionari din clasament au avut un salariu mai mare decit al ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Acesta din urma a avut un salariul lunar de la minister de 6.400 de lei.

La polul opus cele mai mici salariile ale functionarilor publici angajati in Directia Judeteana de Finante au fost anul trecut de circa 20.000 pe an ceea ce inseamna aproximativ 1.700 pe luna.

Comentarii