De Business

Punem punctul pe știi

Campioni la consumul de inghetata

vineri, 06 august 2004, 23:00
3 MIN
 Campioni la consumul de inghetata

Iesenii consuma de doua ori mai multa inghetata decit restul romanilor. Adica, fiecare locuitor al Iasului consuma o inghetata pe luna, ceea ce inseamna un kilogram de an. Cel putin asa arata un studiu de piata al firmei Daedalus Consulting. Conform aceleiasi surse la nivel national consumul de inghetata este de numai 0,5 kilograme pe an, fiind cel mai mic din Europa. Rezultatele studiului indica faptul ca iesenii tind sa cumpere din ce in ce mai multa inghetata, orientindu-se tot mai mult catre produsele de marca. Oamenii prefera acum sa cumpere inghetata si din supermarketuri, preferind portiile familiale, mai mari de 100 de grame. Gusturile au devenit mai rafinate, se cauta produse de marca, variate, care sa atraga prin ambalaj si continut. Iesenilor le place cel mai mult inghetata cu aroma de ciocolata (28,4%); urmeaza aromele de vanilie, ceruta de 26,3% dintre consumatori, cacao (15,1%), fructe (12,5%), cafea, capuccino (4,4%) si caramel (2,6%). Vara cel mai bine se vinde inghetata pe bat, cea la cornet sau la pahar, in timp ce iarna cumparatorii se orienteaza catre torturile de inghetata sau rulade. Desi sintem printre primii pe plan national, si noi iesenii, ca toti romanii de altfel, ne situam pe unul din ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste consumul acestui produs. In Romania, 85% din populatie consuma inghetata insa nivelul consumului este foarte scazut, comparativ cu media inregistrata in Europa si in Statele Unite. Potrivit aceleiasi surse, un roman maninca anual 0,5 kilograme de inghetata, fata de 15 kg in cazul suedezilor sau 17 kg in cel al italienilor. Cei mai mari consumatori de inghetata sint americanii, care ajung sa consume 27 kg pe cap de locuitor anual. „Si in Iasi, ca si in Romania, consumul de inghetata a crescut constant in fiecare an dar este inca redus fata de cel din alte tari din cauza puterii de cumparare mici. Exista foarte multi oameni care ar minca cit mai des acest produs, dar din pacate nu-si permit” – a declarat Iulian Postolache, manager regional „Kubo Ice Cream”. Cele mai bune luni pentru vinzarile de inghetata sint mai si iunie, urmate de lunile iulie si august. Cele mai mici cantitati se vind in lunile de iarna, luni in care consumul ajunge la aproape 10% fata de cel din vara. Dupa estimarile firmelor din domeniu consumul in Iasi se ridica la 90 de tone pe an. „Este greu de spus cu exactitate deoarece nu exista statistici pentru vinzarile de inghetata. Dar cred eu ca 90 de tone este o cifra apropiata de realitate” – estimeaza Maria Micu, director tehnic la Lactis. Productia anuala de inghetata de pe piata romaneasca este estimata la aproximativ 10.000-15.000 de tone, potrivit firmelor producatoare. Valoric, piata romaneasca a inghetatei este estimata la 35 de milioane de euro in acest an, avind un potential insemnat de crestere. La nivel national, compania Delta Romania detine circa 40% din valoarea pietei, urmata de alti producatori, precum Kubo din Piatra-Neamt, cu 20%, Napolact, Alpin, Nestle, Prodlacta, Ati Cream sau Betty Ice. In Iasi, cei mai importanti jucatori pe piata inghetatei sint Lactis Iasi si Kubo Ice Cream din Piatra Neamt, distribuitorul inghetatei Amicii. Urmeaza Delta Romania din Bucuresti si Betty Ice din Suceava. (Lucian LAZAR)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii