De Business

Punem punctul pe știi

Capcanele achizitiei unei masini second hand

vineri, 12 noiembrie 2004, 00:00
3 MIN
 Capcanele achizitiei unei masini second hand

Achizitionarea unei masini la mina a doua este si va mai ramine pentru o buna perioada de timp o adevarata aventura pentru romani. Dupa ce isi cheltuie toate economiile sau apeleaza chiar la credite pentru achizitia unui autoturism second hand destul de multe persoane se trezesc ca nu il pot imatricula. Prin urmare banii folositi pentru cumpararea masinii respective au fost aruncati in vint. Cele mai mari probleme apar in momentul in care cumparatorul nu verifica atent daca seria motorului sau cea a caroseriei corespunde cu cea din actul de identitate. De asemenea, daca culoarea masinii nu este cea inscrisa in acte, autoturismul nu poate fi inmatriculat.
Atentie la culoare
In cele mai multe cazuri, in viltoare negocierilor cumparatorul se uita doar la numarul de kilometri de la bord, la anul fabricatiei si la actele masinii. Putini sint cei care verifica daca seria motorului si a caroseriei corespunde cu cea din cartea de identitate (CI) a autoturismului. In functie de marca, autoturismele au poansonate seria caroseriei fie in partea din fata a ei, fie intr-o laterala sub stilpul portierei, uneori in spatele masinii in interiorul portbagajului. Si mai putini sint cei care controleaza daca culoarea caroseriei corespunde cu cea inscrisa in CI. Pentru a verifica daca culoarea autoturismului este cea originala masina se poate zgiria pentru a verifica daca sub aceasta nu mai exista alt strat mai vechi. Daca a fost schimbata culoarea autoturismului, cea noua trebuie sa fie trecuta in actele de identitate a masinii. In caz contrar apar probleme la inmatricularea masinii.
Verificati valabilitatea inspectiei tehnice
In plus, cei mai multi cumparatori, sint mai putin atenti la inspectia tehnica periodica. Acesta are valabilitatea doi ani, dar cu cit se apropie termenul limita cu atit mai multe sint probleme care apar. „Este recomandabil ca ITP sa fie facuta cit mai aproape de momentul vinzarii. Cumparatorul poate cere vinzatorului efectuarea ITP pentru a nu avea probleme tehnice ulterioare la inmatriculare”, a precizat seful reprezentantei RAR Iasi. Un alt document care trebuie sa-l ceara cumparatorul este nota de identificare a masinii. Acesta este un act eliberat de RAR si este valabil 30 de zile de la data emiterii. „Este datoria vinzatorului sa prezinte nota de identificare. Actul atesta conformitatea seriilor si altor elemente de siguranta din cartea de identitatea cu cele inscriptionate pe autoturism si scuteste cumparatorul de orice probleme la inmatriculare”, a sustinut Octavian Varvara.
Evitati service-urile neautorizate
Daca motorul, caroseria sau o parte a acesteia a fost schimbata de catre un service neautorizate de RAR, cumparatorul va avea mari probleme la inmatriculare. „Lista service-urilor autorizate pentru diferite tipuri de marci de autoturisme poate fi consultata la RAR sau in revista de specialitate a institutiei. Daca se va apela la service-uri neautorizate, cumparatorul risca sa nu isi poata inmatricula masina achizitionata”, a precizat seful reprezentantei RAR Iasi. Orice suspiciune privitoare la seria de pe motor sau caroserie trebuie sa fie un semnal de alarma pentru cumparator. Daca modificarile nu sint operate in cartea de identitate a masinii, atunci aceasta nu va putea fi inmatriculata. Pentru autoturismele a caror capacitate cilindrica depaseste 2.000 cmc, vinzatorul trebuie sa prezinte certificatul de autentificare. „Este vorba despre o verificare mai complexa deoarece astfel de autoturisme sint mai scumpe si au destul de multe elemente de securitate si identificare”, a mentionat Octavian Varvara. In cazul achizitionarii unui autoturism second hand din strainatate, obligatoriu acesta trebuie sa corespunda cerintelor „Euro 3”. Cumparatorul trebuie sa verifice daca vinzatorul a facut constatarea de vama, autentificarea la RAR, plata taxelor vamale si omologarea autoturismului. Fara aceste documente autovehiculul nu poate fi inmatriculat. (Vasile MIRON)

Comentarii