De Business

Punem punctul pe știi

Criza i-a impins pe marginea prapastiei

Subtitlu

luni, 28 septembrie 2009, 18:10
5 MIN
 Criza i-a impins pe marginea prapastiei

A trecut un an de zile de cind criza s-a instalat confortabil in Romania si in particular in Iasi. In acest timp, adesea, ne-a fost prezentata situatia critica a bancilor si a marilor companii.

Putine voci, si in rare rinduri, au amintit de persoanele cu o situatie materiala medie, pentru care singura lor avere o reprezenta locuinta din blocul comunist luata pe credit, autovehiculul in leasing, iar singurele venituri veneau de pe urma slujbelor.

Cum criza inseamna in primul rind reducerea drastica a locurilor de munca, multi ieseni s-au trezit peste noapte ca au de achitat rate la masina si casa dar nu mai au serviciu. Confruntati pentru prima data cu o astfel de situatie, pe care nici in cele mai negre previziuni nu si-au imaginat-o unii au ajuns sa fie indrumati catre psihiatru. Alti pur si simplu nu au mai platit nici o datorie de la inceputul anului. Norocosii se bizuie inca pe ajutorul parintilor, iar cei care s-au saturat sa isi mai caute de munca, in zadar, si-au deschis propriile afaceri.

"Ziarul de Iasi" a stat de vorba cu patru astfel de persoane, si in rindurile care urmeaza va prezinta povestile lor in care se regasesc cu siguranta alte citeva de mii de persoane care au ajuns in somaj. 

"Sotul a plecat din nou in afara"

Pe Aurelia T., in virsta de 47 de ani, reporterii "Ziarului de Iasi" au gasit-o la unul din cursurile de recalificare organizate de Agentia de Ocupare a Fortei de Munca. A acceptat cu greu sa isi spuna ofurile public. A inceput sa se destainuie doar in momentul in care a fost asigurata ca nu ii va fi publicat numele intreg.

Drama ei a inceput in ianuarie, cind a fost concediata din postul de gestionar de la societatea Euroconf. "Cistigam 630 de lei si bonuri de masa. Sotul cistiga in jur de 1.000 de lei. Din ianuarie au inceput sa ii dea si lui minimul pe economie si chiar la un moment dat nu a mai primit nici un ban. A muncit mult timp in afara in industrie ca sa reusim sa stringem bani pentru o casa. Am reusit intr-un final sa cumparam un apartament cu banii cistigati de sotul meu si cu un credit in banca", povesteste Aurelia.

Rata lunara datorata bancii se ridica la suma de 310 lei, la care se adauga cheltuielile casei. "Am suferit un soc cind am ramas fara serviciu. Am primit bilet de trimitere la psihiatru. Am incercat cu ceva pastile si mi-am revenit. Pina luna aceasta nu am platit nici o rata la banca si nici datoriile la intretinere. Noroc ca a plecat sotul din nou in afara si a reusit sa trimita ceva bani. Asta a fost sansa noastra. Ne-am luat casa, dar din pacate nu mai reusim sa stam impreuna", ofteaza ieseanca.

Noroc cu parintii

Alina Antohi este o alta tinara, de 30 de ani, care a ramas fara serviciu in luna iulie odata ce Teba Industry si-a inchis portile. Cistiga 1.400 de lei lunar, iar cu salariul sotului venitul familiei ajungea la 3.000 de lei. Acum totul s-a injumatatit. "Avem un credit de 40.000 de euro pentru casa si rata lunara este de 1.200 de lei. Ne-am descurcat pentru ca am primit salarii compensatorii, mi s-au platit concediile de odihna si mi s-a dat o prima de vacanta. Sintem norocosi ca avem si sprijinul parintilor", sustine Antohi.

Chiar daca situatia este tinuta momentan sub control, nu se stie niciodata ce aduce ziua de miine. "Acum fac cursuri de recalificare de inspector resurse umane si de contabilitate. Mi-ar placea sa continui pe contabilitate. Am ceva promisiuni, dar nimic sigur", a adaugat tinara.

O alta ieseanca a avut neplacuta surpriza sa i se desfiinteze postul de munca in momentul intoarcerii din concediu maternal. Dupa sase ani in care a fost asistent manager la o firma de panificatie, pe 1 iunie cind trebuia sa revina la munca a fost concediata. "Mi-au spus ca postul meu s-a desfiintat. Ar trebui sa le dau numele la ziar sa-i fac de rusine, dar eu nu sint ca ei. I-am dat in judecata ca sa-mi recuperez drepturile salariale. Am un copil de crescut si o rata la banca de 130 de lei pentru un credit de nevoi personale. Vreau sa muncesc pentru ca atunci cind ai un copil orice cheltuiala se simte dar nu ma duc vinzatoare. Am terminat Colegiul de Birotica la Cuza", ne-a declarat Mihaela A. in virsta de 35 de ani.

Pe propriile picioare

Florin P. este un alt tinar ce a avut de suferit de pe urma crizei economice. Satul sa-si caute de munca si sa primeasca promisiuni peste promisiuni de posibile job-uri a preferat sa-si faca propria afacere. "Am lucrat la o firma de IT, iar in functie de vinzari cistigam de la 1.300 de lei in sus. In decembrie au inceput disponibilizarile din cauza crizei ca intr-un final firma sa se inchida. A fost foarte neplacut pentru ca am ramas fara servici chiar in preajma sarbatorilor", ne-a povestit Florin.

Din ianuarie si pina luna aceasta ieseanul de 35 de ani a beneficiat de un somaj de 626 de lei, fiind hotarit sa faca o schimbare in viata sa. "Am ramas fidel site-urilor de job-uri, dar degeaba. Nu am reusit sa ma angajez. Mi-am facut un PFA si am solicitat luna aceasta sa ies din somaj. Chiar daca aveam un venit pe familie de 2.500-3.000 de lei si acesta s-a redus la jumatate, mai ales ca platim si o rata de 350 de lei pentru masina, am invatat sa fim mai atenti cu sumele pe care le cistigam. O sa lucrez tot in IT si avind cunostinte si clienti vechi de la vechea firma cred ca o sa ne descurcam", a mentionat Florin.

Cele trei persoane care nu au acceptat sa isi dezvalui numele intreg ne-au cerut acest lucru deoarece se tem sa de reactiile negative ale vecinilor si ale apropiatilor.

Unde se pot recalifica somerii

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Iasi vine in ajutorul somerilor punindu-le la dispozitie cursuri de calificare si recalificare. In momentul de fata Centrul de Formare Profesionala are o oferta de 31 de cursuri pe diferite meserii.

"Oferim cursuri pentru ospatari, instalatori, formatori, in servicii, in constructii, de inspector resurse umane, in agricultura, in prelucrarea laptelui, a carnii, conservelor si peste. Avem in momentul de fata si cite 4 clase in derulare de bucatari. Anul trecut aveam in jur de 1.200 de cursanti iar acum se simte o crestere de 300 de persoane", ne-a detaliat Norica Andrei, directorul Centrului de Formare.

Somerii ieseni pot beneficia de aceste cursuri gratuit atita timp cit figureaza in bazele de date ale AJOFM Iasi. Documentele necesare pentru intocmirea dosarului sint: copie xerox dupa buletin, certificat de nastere, certificatul de casatorie, ultima diploma de studii obtinuta, carnetul de somer si o adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana in cauza este apta pentru meseria solicitata. Cei care au un loc de munca dar doresc o recalificare, pot urma orele contra cost, pornind de la 150 de lei pina la 800 de lei in functie de durata cursurilor.

Comentarii