De Business

Punem punctul pe știi

Criza la Iasi: 1.444 de victime

luni, 26 decembrie 2011, 19:08
5 MIN
 Criza la Iasi: 1.444 de victime

In trei ani de zile Iasul a pierdut afaceri de cel putin 200 de milioane de lei, adica 46,5 milioane euro. Asta nepunind la socoteala situatia pentru anul acesta, fiidca institutiile abilitate nu detin inca datele necesare din acauza perioadei de raportare, care inca nu a expirat. Anul 2010 a fost de departe cel mai greu. El a coincis cu majorarea brutala a TVA-ului, taierea lefurilor bugetarilor si concedieri masive in mediul privat. Toate acestea s-au reflectat in activitatea firmelor care din cauza conditiile economice vitrege si a neadaptarii la mediul economic in schimbarea brusca au fost nevoite sa intre in insolventa ori din proprie initiativa ori la cererea creditorilor.

Ce spun datele

„Ziarul de Iasi“ a solicitat de la Registrul Comertului datele privind societatile intrate in insolventa in perioada 2009-2011. In urma cu doi ani au intrat in insolventa 304 societati, ele cumulau 313 salariati si aveau o cifra de afaceri de 42,7 milioane lei. Anul trecut au fost puse sub protectia Legii  717 firme cu 1.249 de salariati. Cifra de afaceri a acestor companii s-a ridicat la 153,40 de milioane de lei. Interesant  este ca in 2010 Fiscul a solicitat intrarea in insolventa a 454 de firme, adica la mai mult de jumatate dintre ele. „Noi analizam zilnic situatia arieratelor si cautam diferite masuri pentru a determina contribuabilii sa achite datoriile fiscale catre bugetul consolidat de stat. Dupa ce epuizam toate masurile de executare silita, recurgem la analiza situatiei financiar-patrimoniale a fiecarui debitor pentru a stabili alte metode de a incasa datoriile. Abia dupa ce nu mai exista alte cai de recuperare a creantelor solicitam intrarea in insolventa“, a explicat Maria Taran, purtator de cuvint al Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi. Anul acesta au fost trase pe dreapta 423 de societati. Registrul Comertului ne-a comunicat ca pentru 2011 nu detine date in privinta numarului de salariati sau a cifrei de afaceri. Daca cumulam datele de pe ultimii trei ani observam ca in total au fost afectate 1.444 de societati, aproape 10% din numarul firmelor active din judet. Folosind numai datele din 2009 si 2010 putem spune ca ele aveau afaceri de cel putin 200 milioane lei si 1.500 de angajati.

Cum comenteaza oamenii de afaceri

Parerile oamenilor de afaceri locali sint impartite. Unii sustin ca situatia este ingrijoratoare si ca va fi din ce in ce mai rau daca Iasul nu va incepe sa produca, iar altii afirma ca pe piata au ramas numai firmele care au stiut sa aplice un management sanatos. „Nu stiu daca cei de la Finante au procedat bine dar cifrele sint foarte mari cind vine vorba de insolventa. Iasul sta foarte prost din punct de vedere economic. Este bine ca intra sub protectia Legii Insolventei dar ar trebui sa apara firme noi care sa acopere cererea de pe piata atunci cind ea exista“, a declarat Gheorghe Plesu, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Iasi. Acesta a atras atentia si asupra faptului ca in judet se dezvolta companii numai din domeniul serviciilor in timp ce productia este la pamint. „Daca nu invatam tinerii sa faca afaceri de durata, mai ales in domeniul productiei o sa avem probleme mari. Judetul se dezvolta numai pe ramura comerciala, a serviciilor. Avem mall-uri, supermarketuri si cladiri de birouri, nu avem productie mai deloc. Ar trebui pus accent mai tare la Universitatea Tehnica pentru ca acolo tinerii invata industrie. Producem economisti si juristi insa nimeni nu se gindeste la productie. Cum o sa ne putem asigura pensiile in viitor?“, s-a intrebat Plesu. Reprezentantii Patronatului Femeilor de Afaceri SFERA arata ca nu din cauza crizei firmele au ajuns in acest impas, ci mai ales datorita managementului defectuos. „Poate fi vorba si de criza, dar mai degraba a unui management defectuos. Pe piata au ramas firmele care si-au redus cheltuielile, au restructurat citeva posturi si au incercat sa devina mai eficiente. Criza a redus consumul, de vina a fost managementul si resursele umane. Trebuie privit din mai multe unghiuri pina sa dam un verdict. Trebuie analizat pe o structura cauza-efect. Poate acele companii ajunse in insolventa inregistrau datorii dinainte la bugetul de stat“, a accentuat Angelica Manea, presedinte Patronat SFERA.

Clasamentul dupa cifra de afaceri

Potrivit Registrului Comertului 21,8% dintre societatile ajunse in insolventa provin din domeniul comertului. Alte 10,4% din industria prelucratoare, 9,4% din constructii, 3% transport si 2,5% tranzactii imobiliare. Restul pina la 100% sint din diverse domenii de activitate.   Printre cele mai mari firme care au intrat in insolventa anul acesta, dupa cifra de afaceri pe 2010 se numara Gold&Platin Leasing SA, Tracia Industrie 2000, Holdmann Solutions SRL, Moldomobila SA si Ral Construct Grup SRL. Conform ultimelor date postate pe site-ul Ministerului de Finante, in 2010 Gold&Platin Leasing SA a avut o cifra de afaceri de 12,2 milioane lei, pierderi de 5,7 milioane lei, datorii de 40 milioane lei si opt angajati. Firma este controlata de omul de afaceri de orgine turca Yavuz Hotinoglu. Tracia Industrie 2000 inregistra anul trecut, potrivit aceleasi surse, o cifra de afaceri de 7,5 milioane lei, un profit de 133.000 lei, datorii totale de 55 milioane lei si avea un singur angajat. Holdmann Solutions SRL raporta in 2010 o cifra de afaceri de 7,2 milioane lei, pierderi de 2,29 milioane lei, avea active totale de 770.000 lei si 55 de angajati. La rindul ei, Moldomobila SA, firma din sfera de influenta a lui Adrian Butuca inregistra o cifra de afaceri de 5,5 milioane lei, un profit denumai 5.094 lei, 59 de angajati si datorii totale de 57 milioane lei. Ral Construct Grup SRL a raportat in 2010, potrivit aceleeasi surse, o cifra de afaceri de 3,4 milioane lei, un profit de 4.400 lei, avea sase angajati, datorii totale de 11,8 milioane lei si active totale (stocuri, masini, utilaje, terenuri, cladiri) de 15 milioane lei.

Cea mai mare insolventa din istorie

Cel mai mare caz de insolventa din istoria judetului este reprezentat de compania Fortus SA. Combinatul a intrat sub protectia Legii 85 in urma cu trei ani. In momentul acela firma avea 1.200 de salariati, fiind printre cei mai importanti angajatori din zona. In total societatea a acumulat de-a lungul vremii datorii totale de 261 milioane lei, din care 60% sint detinute de catre Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului Iasi. Acum, combinatul de utilaj greu mai are 800 de angajatori, majoritatea primind drepturile salariale cu intirziere. Nici chiar fostii salariati nu si-au primit lefurile restante cu toate ca au fost concediati cu mai bine de un an in urma. Ultimele date ale Ministerului de Finante arata ca in urma cu un an firma a avut o cifra de afaceri de 27 milioane lei si pierderi de 40 milioane lei.

Comentarii