De Business

Punem punctul pe știi

Doar 7 companii din Iasi au intrat in topul national al firmelor

vineri, 27 iunie 2008, 16:54
4 MIN
 Doar 7 companii din Iasi au intrat in topul national al firmelor

Economia romaneasca a produs cu 24 miliarde de euro mai mult in 2007 fata de anul anterior, astfel incit produsul intern brut (PIB) a depasit pentru prima data dupa revolutie bariera de 100 miliarde euro. Cresterea s-a bazat in primul rind pe consum, astfel incit in conditiile scaderii productiei interne in agricultura, deficitul de cont curent a atins o cota ametitoare de 14% din PIB, adica peste 16 miliarde de euro. Pe baza datelor oferite de Institutul National de Statistica, Banca Nationala a Romaniei si Ministerul Economiei si Finantelor, analistii de la "Ziarul Financiar" au intocmit un top al celor mai mari jucatori din economie. Acesta a fost structura pe domenii de activitate, in functie de rezultatele financiare obtinute de companii in cursul anului trecut, tinind cont totodata de perspectivele de evolutie in cursul acestui an. In clasamentul ZF au intrat doar sapte companii iesene. Domeniile cu care se mai poate mindri Iasul la ora actuala fiind productia de vin, metalurgia, fabricarea medicamentelor si a textilelor.

Hai noroc!

Astfel, in top zece companii producatoare de vinuri, Iasul este reprezentat pe locurile 3, 8 si 9 de Cotnari, Vinia Iasi, respectiv Agroindustriala Bucium. Prima dintre societati a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 26,8 milioane euro, in crestere cu 34% fata de perioada similara a anului anterior, realizind totodata un profit net ce se ridica la 1,4 milioane euro, ceea ce inseamna mai mare cu 27% fata de 2006. Conform datelor oficiale, Cotnari avea la finele anului trecut 350 de angajati, compania fiind controlata de salariati si management. In conditiile in care consumul anual de vin imbuteliat este in Romania de aproximativ trei litri pe cap de locuitor, iar in Franta este de 59 litri pe cap de locuitor sau in Spania de 47 litri pe cap de locuitor, tara noastra se situeaza la mijloc in topul consumatorilor de vin din Europa. La capitolul industrie, judetul nostru este reprezentat de asemenea de patru companii, fiecare dintre acestea ocupind o pozitie medie in clasamentul general in functie de domeniul de activitate. Astfel, in domeniul siderurgic, Iasul este bifat pe lista de Arcelor-Mittal Tubular Products, companie a carei cifra de afaceri a scazut cu aproximativ cinci milioane euro anul trecut fata de 2006, ajungind la valaorea de 57,4 milioane euro. Cresterea preturilor la carbune si minereu de fier s-a tradus, ca si pe plan mondial, prin profituri mai mari pentru cei care detin zacaminte si marje mai mici pentru companiile din industria prelucratoare. Regula se aplica si la nivel local unde pierderile inregistrate de fostul combinat Tepro s-au acutizat fata de anul precedent. Cu 859 de salariati la finele anului 2007, Arcelor-Mittal Tubular Products a inregistrat pierderi de 8,3 milioane euro.

Cursul valutar a incurcat calculele

Companiile de pe piata materialului rulant si rulmentilor au inregistrat si anul trecut un avans semnificativ la nivelul afacerilor, in special ca urmare a cresterilor inregistrate de producatorii de vagoane si locomotive. O demonstreaza si rezultatele financiare obtinute de Remar Pascani, societate a carei cifra de afaceri a saltat de la 13 milioane euro in 2006 la 28,6 milioane euro anul trecut, in timp ce profitul firmei a urcat la 5,4 milioane euro in acelasi interval de timp. Compania numara la finele anului 681 de nagajati si era patronata de Grup Feroviar Roman. Piata medicamentelor, reprezentata la nivel local de Antibiotice SA, s-a aflat insa sub semnul incertitudinilor. Dupa doi ani consecutivi (2005 si 2006) in care piata farmaceutica, sustinuta de fondurile mai mari alocate medicamentelor gratuite si compensate, a avut cresteri si de 20%, in 2007 incertitudinile legate de modificarea pretului la medicamente si apoi deprecierea leului in raport cu principalele valute au determinat un avans general de numai 11 procente. In contextul dat, producatorul local de medicamente a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 56,5 milioane euro si cistiguri nete de 3,1 milioane euro, compania fiind integral controlata de stat. In ceea ce priveste industria usoara, la nivel general producatorii de textile au intrat in declin, in timp ce retailer-ii au fost in plina expansiune. Daca in anii trecuti cel mai mare pericol era reprezentat de concurenta produselor de provenienta asiatica, in 2007 deprecierea monedei nationale a afectat majoritatea companiilor a caror productie a fost destinata exportului si care au incasat contravaloarea marfurilor in euro sau late valute. Compania Iasitex, prezenta pe locul sapte in top zece producatori de textile, a scapat insa de norii negri, dublindu-si aproape cistigurile nete in cursul anului trecut. Astfel, in 2007, firma ieseana controlata de omul de afaceri Stefan Vuza, a raportat un cistig de 1,3 milioane euro si o cifra de afaceri 25,5 milioane euro. Cistigurile sint datorate in mare parte vinzarilor de active. Iasitex avea la finele anului trecut 1.270 salariati.

Comentarii