De Business

Punem punctul pe știi

Georgescu: Banca-punte poate fi utilizata numai pentru bancile care prezinta risc sistemic

miercuri, 07 decembrie 2011, 13:59
3 MIN
 Georgescu: Banca-punte poate fi utilizata numai pentru bancile care prezinta risc sistemic

In prezent, BNR are posibilitatea sa instituie administrarea speciala asupra unei banci cu probleme financiare sau sa aprobe preluarea de active cu asumarea de pasive de catre o alta banca apreciata ca avand o situatie financiara solida.

Potrivit proiectului de act normativ elaborat de BNR si promovat de Ministerul Finantelor Publice, banca-punte reprezinta o institutie de credit care se constituie si functioneaza ca banca in scopul preluarii de active si pasive ale unei institutii de credit, in vederea asigurarii continuarii prestarii serviciilor bancare aferente activelor si pasivelor preluate, urmand sa fie vanduta ulterior catre o terta parte eligibila. Banca-punte se constituie si functioneaza pe o durata de pana la doi ani, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade, prin hotarare a Bancii Nationale a Romaniei, in situatiile in care persista riscul unei amenintari la adresa stabilitatii financiare si/sau negocierile cu potentialul achizitor al bancii-punte nu au fost finalizate.

Banca-punte va fi unul dintre cele trei instrumente pe care Banca Nationala a Romaniei (BNR) le va putea aplica in cazul in care o institutie de credit amenintata de faliment va fi considerata ca avand un risc sistemic, adica o eventuala caderea institutiei de credit va afecta semnificativ si alte banci. Inainte de constituirea bancii-punte, BNR are optiunea de a aproba preluarea de active cu asumarea de active sau introducerea Fondului de Garantare a Depozitelor in actionariatul bancii falimentare, concomitent cu suspendarea dreptului de vot al celorlalti actionari.

Florin Georgescu a evitat sa detalieze criteriile prin care o banca in situatie dificila va fi inclusa in categoria de risc sistemic, aratand doar ca la nivelul BNR exista aprecieri si criterii de determinare.

Determinarea potentialului de risc sistemic va fi realizata cel mai probabil de Directia de Stabilitate Financiara din BNR si aprobata de Consiliul de Administratie al BNR.

Teoretic, in perioade de criza financiara, aproape orice banca poate fi calificata ca avand risc sistemic, avand in vedere riscul de contagiune prin canalul increderii.

BNR va stabili: activele si pasivele care urmeaza sa fie transferate la banca-punte, determinate potrivit evidentelor contabile ale institutiei de credit de la care se efectueaza transferul si autorizarea constituirii si functionarii bancii-punte; nivelul capitalului social initial subscris al bancii-punte si nivelul provizoriu al finantarii pentru transferul de active si pasive; persoanele aprobate sa exercite responsabilitatile de conducere a bancii-punte; aprobarea reprezentantilor Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar in consiliul de supraveghere al bancii-punte; obiectul de activitate al bancii-punte; auditorul financiar aprobat pentru banca-punte; persoana desemnata ca administrator delegat la institutia de credit de la care se efectueaza transferul de active si pasive.

Proiectul de act normativ solicita derogare de la mai multe prevederi legale in vigoare, pornind de la legea societatilor comerciale, intrucat banca-punte va fi o societate pe actiuni cu un singur actionar – Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, va avea un capital minim de un milion de euro, de cinci ori mai mic decat capitalul minim solicitat la infiintarea unei banci, iar acest capital va fi varsat in termen de 30 de zile de la inregistrarea in Registrul Comertului.

Inmatricularea bancii-punte in Registrul Comertului se face in regim de urgenta, pe baza autorizatiei emise de Banca Nationala a Romaniei si a actului constitutiv, in cursul zilei in care se depun aceste documente la Oficiul National al Registrului Comertului, urmand ca, in termen de maxim 30 de zile sa fie depuse si celelalte documente necesare. (Mediafax)

Comentarii