De Business

Punem punctul pe știi

Iasul a urcat 17 locuri in topul insolventelor

Subtitlu

miercuri, 27 aprilie 2011, 18:07
4 MIN
 Iasul a urcat 17 locuri in topul insolventelor

 Iasul a urcat spectaculos in clasamentul realizat dupa numarul de insolvente inregistrate in 2010, in raport cu anul precedent. Potrivit unui studiu realizat de Coface Romania, privind dinamica firmelor ajunse in colaps financiar in cursul anului trecut, judetul nostru se claseaza pe locul zece. Asta dupa ce cu un an urma se afla pe 27. In primele trei luni ale anului 2011, situatia s-a agravat, Iasul urcind pe locul sase. Prin comparatie, in aceeasi perioada, in judetul vecin, Suceava, nu s-a inregistrat niciun caz de insolventa.

O privire de ansamblu

In ceea ce priveste topul pe judete al cazurilor inregistrate in 2010, municipiul Bucuresti conduce detasat cu 2.256 de insolvente, Bihor are 1.188 cazuri, Dolj – 1.105, Constanta – 990, Cluj – 952, Brasov – 851, Satu Mare – 839, Timis – 790, Galati – 768, iar Iasul are 717 cazuri.

Potrivit autorilor studiului, dintre judetele prezentate mai sus, Iasul si Doljul au avut cele mai mari salturi in topul general. Doljul a urcat in clasament opt pozitii, adica de pe locul 11 a ajuns pe trei, iar Iasul de pe locul 27 pe zece, inregistrind o triplare a numarului insolventelor.

Alte judete care au inregistrat o inrautatire rapida a situatiei economice sint Botosani si Alba, care au urcat cite 12 pozitii in top. In schimb, judetul vecin, Suceava, dar si Olt, Maramures, Vrancea si Mehedinti au avut cele mai mari scaderi ale numarului insolventelor. Suceava a avut cea mai mare scadere in top, cu 14 pozitii, Oltul zece pozitii, Maramures sapte pozitii, iar Vrancea si Mehedinti cite cinci pozitii. In comparatie, Botosaniul se afla pe locul 23, Neamt pe 30, Vaslui pe 33, iar Suceava pe 35.

Studiul celor de la Coface mai precizeaza ca, la sfirsitul anului trecut, in Romania, se aflau in diferite stadii de insolventa, 21.692 de societati, in crestere cu 17,76% fata de 2009, cind se aflau in aceasta procedura 18.421 de societati. Din totalul celor peste 21.000 de firme cu probleme la sfirsitul anului trecut, 10.377 se aflau in procedura generala de insolventa, 5.104 in procedura simplificata, 5.482 in faliment, si 27 in reorganizare judiciara.

Cele mai afectate sectoare

Acelasi studiu Coface mai releva ca domeniul de activitate cel mai afectat de incapacitatea de plata este comertul cu ridicata si distributia, care concentreaza 19,65% din totalul insolventelor aflate pe rolul tribunalelor, adica 4.262 din totalul cazurilor.

“Dintre acestea, distributia ramine cel mai afectat segment de recesiune. La nivel general, incasarile jucatorilor de pe piata de distributie au fost mai mici in 2010 fata de anul anterior, fapt cauzat de reducerea cheltuielilor gospodariilor din Romania cu 5% in moneda nationala pentru produse de larg consum. Evolutia a fost predictibila, avind in vedere ca anul 2010 a fost cel al scaderii salariilor si pensiilor, in vreme ce preturile au crescut, mai ales in semestrul al doilea”, precizeaza autorii studiului Coface.

Pe locul doi se afla comertul cu amanuntul, cu 4.178 de companii aflate in procedura speciala, iar pe locul trei sectorul constructiilor, cu 3.172 de dosare aflate pe rol. Pe locul al patrulea se situeaza domeniul transporturilor, cu 1.555 de firme, urmat de sectorul “Alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor”, cu 1.340 de insolvente. Pe locul sase se afla companiile din domeniul hotelurilor, cu 1.275 de cazuri, fiind urmat de “Fabricarea produselor textile, a articolelor de imbracaminte si incaltaminte”, cu 793 de cazuri, Agricultura, cu 668, si Industria alimentara si a bauturilor, cu 641 cazuri.

Anul a inceput si mai prost

Pentru anul 2011 situatia se prezinta si mai rau. In privinta numarului de insolvente inregistrate in primele trei luni ale anului 2011, Iasul a urcat si mai mult. Acesta se afla pe locul sase, cu 284 de firme intrate in aceasta procedura. Pe locul intii se afla judetul Dolj, cu 453 firme, urmat de Municipiul Bucuresti, cu 431 de firme, Prahova – 345 cazuri, Brasov, cu 343 societati, iar pe locul cinci Constanta, cu 305 cazuri. De remarcat este ca in Suceava, in primele trei luni ale anului 2011, nu s-a inregistrat nici macar o singura firma care sa fi intrat in insolventa.

Reprezentantii patronatelor pun “succesul” din afaceri ale firmelor din judetul Suceava pe seama politicului. “Daca politicul se implica, si economia reuseste. Toti stiu ca in acest judet este un presedinte al Consiliului Judetean (n.r. – Gheorghe Flutur, membru marcant al PDL), care stie cum sa invirta lucrurile. Chiar am vizitat in urma cu ceva timp un om de afaceri roman, care s-a mutat in Franta, si primul lucru care i l-au spus la banca a fost daca nu vrea un credit pentru a iesi din criza, fara garantii. Pe cind asa si la noi? Probabil ca cei de la noi vor sa ne mutam cu totii afacerile in afara tarii”, este de parere Neculai Vitelaru, presedintele Patronatului Judetean al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (PJIMM).

Comentarii