De Business

Punem punctul pe știi

Iesenii dau carnea pe soia

luni, 22 martie 2004, 00:00
2 MIN
 Iesenii dau carnea pe soia

Din prea multa credinta sau prea putini bani in buzunare, iesenii au trecut pe soia. De la inceputul postului, magazinele alimentare au vindut de peste zece ori mai multe produse din soia decit intr-o perioada obisnuita, fie ca este vorba de snitele, cuburi sau granule. Odata cu inceputul postului Pastelui, iesenii au renuntat tot mai mult sa consume carne si s-au orientat catre un inlocuitor nutritiv, de post si nu in ultimul rind mai ieftin: soia.
Crestere exponentiala
Ilie Danciu, director comercial al supermarket-ului „Univers’all” de la Hala Centrala a precizat ca vinzarile la produsele din soia au crescut exponential in ultimele doua saptamini. Astfel, la „Hala Centrala”, se vind in acest moment de 12 ori mai multe granule din soia, de 10 ori mai multe snitele din soia si de 7 ori mai multe cuburi din soia.
La „Metro”, vinzarile de produse din soia, in speta snitele si granule, au crescut de „numai” 4 ori. Pe linga acestea, se vind foarte bine de la inceputul postului toate produsele substitut pentru cele din carne, cum ar fi pateurile sau salamurile vegetale, dupa cum ne-a declarat un reprezentant al departamentului comercial.
Si la magazinele alimentare sau mixte de cartier, produsele din soia au mare cautare in aceasta perioada. Raluca Medeleanu, vinzatoare la un astfel de magazin mixt, ne-a declarat ca vinzarile la snitelele din soia au crescut de peste zece ori.
Alimentele din soia nu sint produse la Iasi
Datorita proprietatilor sale functionale unice, utilizarea proteinei din soia ca materie prima, supliment sau analog s-a extins la majoritatea produselor alimentare. Fulgii de soia pot fi utilizati pentru obtinerea de ulei de soia, faina de soia, concentrate proteice, izolate proteice, grisuri, tarite si chiar lecitina.
„Din cauza dificultatilor intimpinate in procesul de indepartare a toxinelor, nici o firma din Iasi nu produce alimente pe baza de faina din soia”, ne-a explicat Nicolae Olariu, director adjunct la Directia Agricola Iasi. In judet, soia este folosita doar pentru producerea de uleiuri.
Creste numarul vegetarienilor
Din ce in ce mai multi romani, cu precadere partea feminina, prefera sa consume produse vegetale, si nu numai in aceasta perioada. „Fabricam produse vegetale de doi ani, iar cererea este in continua crestere. Consumul de astfel de alimente creste in perioadele de post, dar din ce in ce mai multe persoane doresc sa manince fara carne nu numai cind tin post”, spune Cristian Ungureanu, directorul de distributie al firmei „Cris-tim”.
Un kilogram de soia face cit 72 de oua
Soia este un aliment bogat in substante protective nutritive, care fortifica organismul prin aport de antioxidanti si nu contine colesterol. Un kilogram de soia poate inlocui din perspectiva continutului proteic 4 kilograme de carne, 72 de oua sau 7,5 litri de lapte. Soia contine 46% proteine, 22% lipide si 10-15% glucide, minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf), vitamine (A, B1, B2, D, E, F ), toti aminoacizii esentiali si 9 aminoacizi neesentiali. (Lucian LAZAR)

Comentarii