De Business

Punem punctul pe știi

Iesenii imprumuta de la CAR-uri ca sa-si plateasca ratele la banci

luni, 06 septembrie 2010, 19:11
3 MIN
 Iesenii imprumuta de la CAR-uri ca sa-si plateasca ratele la banci

Imprumuturile de la Casele de Ajutor Reciproc (CAR) au ajuns colacul de salvare al iesenilor aflati in dificultate financiara. Unii se folosesc de aceasta metoda pentru a intrat in programul Prima Casa, iar altii ca sa plateasca ratele la creditele contractate de la bancii. 

Daca primii iau bani pentru plata avansului, ultimii nu fac decit sa-si "rostogoleasca" datoriile de la o luna la alta.

Credite totale de 37,6 milioane lei

Aproximativ 25.400 de salariati au ajuns in situatia de a trece pragul CAR-urilor iesene. Conditiile de creditare dificile impuse de banci, documentatia stufoasa, dobinzile si comisioanele practicate i-au determinat pe multi angajati sa se orienteze catre solutii alternative de a obtine imprumuturi.

"In primul semestru al acestui an au fost acordate imprumuturi in valoare de aproape 25 de milioane lei. Cea mai mare valoare acordata a fost de 25.000 de lei, iar la sfirsitul lunii iunie aveam 25.339 de membri, imprumuturi totale acordate in valoare de 37,6 milioane lei, iar fondul social la cele 125 de CAR-uri din Iasi era de 35,75 milioane de lei", a spus Mihai Rusu, director economic al Uniunii Judetene a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor (UJCAR) Iasi.

Avantajele par multiple, in comparatie cu institutiile bancare. CAR-urile nu percep decit o dobinda stabilita, care de regula este intre 5% si 12%, nu exista o baza de date a rau platnicilor si nici diverse comisioane, iar banii se acorda daca ai giranti, nefiind cerute garantii imobiliare. In cazul in care un membru CAR intirzie cu plata ratelor, acestuia i se calculeaza penalitati care nu vor depasi dobinda de referinta a BNR.

"Majoritatea celor care imprumuta bani de la noi fie o fac pentru a da avansul la Prima Casa fie au rate la banci pe care nu le mai pot achita. Media imprumuturilor este de 10.000 de lei, iar rambursarea se face in maximum trei ani, cu rate fixe pe luna, in functie de dobinda fiecarui CAR. Avem foarte rar cazuri in care un beneficiar nu-si poate achita imprumutul si atunci vorbim de sume de pina in 5.000 de lei. Anul acesta am avut un caz, iar anul trecut maximum patru. Daca in jumatate de an membrul CAR nici nu-si achita contributia si nici rata, abia atunci apelam la un executor judecatoresc. In acest moment persoana care nu a cotizat isi pierde dreptul de a fi membru dar nu si banii", a adaugat Rusu.

Criza a pus lacat pe 40 de CAR-uri

Criza nu a iertat insa nici CAR-urile. Daca in anul 2008 erau 164 de case de ajutor reciproc, anul acesta au mai ramas 124, deoarece multe erau infiintate in cadrul agentilor economici. Odata ce acestia au dat faliment, aceeasi soarta au avut si CAR-urile. "Nu avem lichiditati, ca altfel am merge foarte bine. Anul trecut aveam 24.700 de membri, un fond social de 32,9 milioane lei si imprumuturi acordate de 33,8 milioane lei. Cu toate acestea, in fiecare an am avut excedent care s-a impartit mod egal la membrii CAR-urilor", a adaugat directorul economic UJCAR Iasi.

Iesenii care doresc sa devina membri CAR trebuie sa fie in primul rind salariati si membri cotizanti timp de trei luni de zile. "Vii, te inscrii, cotizezi trei luni de zile cit vrei tu si apoi poti solicita un imprumut. Exista CAR-uri care dau de pina la trei ori valoarea fondului creat, dar avem si CAR-uri care dau de 10 ori valoare depusa. In oricare dintre situatii toti membrii care solicita un imprumut trebuie sa aiba un girant. In functie de suma ceruta se poate ajunge si pina la sase giranti", a adaugat Rusu. 

Comentarii