De Business

Punem punctul pe știi

In fiecare luna, 1,7 milioane de straini gusta vinuri produse la Iasi

marți, 16 decembrie 2003, 00:00
2 MIN
 In fiecare luna, 1,7 milioane de straini gusta vinuri produse la Iasi

In fiecare luna, din gara Iasi pleaca spre alte tari, in medie, cite un tren format din 86 de vagoane pline cu vin. Peste 1,7 milioane de straini cumpara lunar vinurile produse de societatile iesene. Desi cunoscuti ca bautori de bere, nemtii sint cei mai impatimiti admiratori ai soiurilor romanesti de vin. O singura societate din Iasi asigura o treime din exportul Romaniei, fiind cotata prima in topul exportatorilor de vin. Si toate acestea in conditiile in care, la nivel national, suprafata cultivata cu vita de vie a scazut simtitor in ultimii ani, iar apropiata aderare la Comunitatea Europeana va ingheta productia romaneasca de vin.
Sint cerute vinurile produse in acelasi an
„Anul acesta il vom incheia cu 900 de vagoane de vin exportate, in principal in Germania. In 1990, am exportat doar 90 de vagoane, in timp ce in 1997, an de referinta, exportul a fost de 1.200 de vagoane. Comparativ cu anul trecut, exportul nostru a crescut, putin dar a crescut”, a sustinut Vasile Babusanu, directorul societatii „Vinia”.
Firma ieseana detine locul I in topul exportatorilor romani de vin, asigurind aproape o treime din acesta. Tendinta de pe piata mondiala de promovare a vinurilor noi, vindute in chiar anul fabricatiei, a determinat conducerea societatii sa se orienteze rapid. „Australienii au impus acest trend. vinurile sint imbuteliate si vindute dupa aproximativ 30 de zile de la incetarea fermentatiei. Avind o productie foarte mare, este normal ca pretul vinului australian sa fie mai mic decit cel obtinut prin metode clasice. Ca urmare, ne-am orientat si noi in acest sens”, a mentionat Vasile Babusanu. O buna parte din productia societatii din acest an asteapta sa plece peste hotare.
La „Cotnari”, speranta vine de la rusi
La Cotnari, conditiile meteorologice din acest an nu au tinut cu podgorenii. „Daca nu ar fi fost grindina din toamna ne-am fi putut baza pe o cantitate mai mare de vin pentru export. In medie, noi exportam cam 140 de vagoane de vin pe an. Ne-am incadrat in aceasta medie si acum, desi speram la o crestere. Am fi putut vinde mai mult in alte tari, dar am tinut la pret pentru a putea acoperi cheltuielile si a avea si profit”, a declarat Neculai Carja, administratorul de la „Cotnari” SA. Acesta a adaugat ca solicitarile pentru piata externa sint mai ridicate la vinurile seci decit la cele dulci. „Vinurile seci sint mai cautate in ultimul timp in tarile Europei. Ne-am adaptat cerintelor, desi noi sintem recunoscuti in special pentru vinurile dulci. Am reusit realizarea unor contracte avantajoase cu parteneri din Rusia, asa ca in anul 2004 vom creste sigur cantitatea destinata exportului”, a spus Neculai Carja. Aproape un sfert din productia societatii pleaca anual in 25 de tari ale lumii.
„Agroindustriala Bucium”, dupa ce a trecut printr-o privatizare cu scintei, asteapta sa-si regaseasca ritmul. In consecinta, majoritatea vinurilor sint vindute in tara, exporturile fiind infime. (V. MIRON)

Comentarii