De Business

Punem punctul pe știi

INS: Castigul salarial mediu net a crescut cu 1%, in iunie

joi, 04 august 2011, 09:17
3 MIN
 INS: Castigul salarial mediu net a crescut cu 1%, in iunie

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in intermedieri financiare (3.948 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (866 lei).

Indicele castigului salarial real pentru luna iunie 2011 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 101,3%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 118,6%, cu 1,4 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna mai 2011.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Potrivit INS, in luna iunie 2011, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost in crestere fata de luna mai 2011 ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanta), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete cadou) ori realizarilor de productii si incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat intre 9% si 11% in telecomunicatii si fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, intre 6% si 8% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), extractia petrolului brut si a gazelor naturale, intre 4% si 6% in fabricarea bauturilor, fabricarea produselor din tutun, cercetare-dezvoltare, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati de editare, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea produselor textile.

De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, din activitatile sectorului economic, s-au inregistrat ca urmare a nerealizarilor de productie ori a incasarilor mai mici (functie de contracte), a dificultatilor financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice, precum si a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici. Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net, din sectorul economic, s-au inregistrat cu 14,3% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), intre 4% si 7% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, alte activitati extractive, activitati de servicii anexe extractiei, intre 2% si 3% in extractia carbunelui superior si inferior, colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor (inclusiv activitati de recuperare a materialelor reciclabile; activitati si servicii de decontaminare), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, colectarea si epurarea apelor uzate.

Potrivit INS, in sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna mai in sanatate si asistenta sociala (1,3%) ca urmare a platii sumelor restante in unele unitati din domeniul asistentei sociale, ori a disponibilizarii personalului cu castiguri salariale mici din aceste unitati, in administratia publica (0,4%) ca urmare a platii sumelor din alte fonduri in unele unitati ori a decontarilor in avans a concediilor de odihna.

In activitatea de invatamant castigul salarial mediu net din luna iunie a fost in scadere cu 1,7% comparativ cu luna precedenta, ca urmare a incetarii platii cu ora a personalului didactic, ori a incheierii contractelor personalului suplinitor.

Fata de luna iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010) castigul salarial mediu net din luna iunie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,0% in sanatate si asistenta sociala, cu 14,6% in invatamant, respectiv cu 10,1% in administratia publica.

Fata de luna octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010) castigul salarial mediu net din luna iunie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 16,4% in administratia publica, cu 14,1% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 11,6% in invatamant.

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,5%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 95,9%. (Agerpres)

Comentarii