De Business

Punem punctul pe știi

La 12 noaptea ar putea sari in aer un contract de 12 miliarde

joi, 29 aprilie 2004, 23:00
5 MIN
 La 12 noaptea ar putea sari in aer un contract de 12 miliarde

110 tone de lapte praf, o licitatie publica, plus un pot cuprins intre 12 si 15 miliarde de lei, fara TVA, au facut la Iasi un cocktail exploziv. Rezultatul? Un razboi surd intre doua mari firme de distributie de medicamente. Victime colaterale ar putea deveni sugarii hraniti cu lapte praf gratuit de catre Directia de Sanatate Publica.
Cistigatorul nu indeplinea conditiile de calificare
Povestea a inceput in 15 martie anul acesta cind a avut loc la Directia de Sanatate Publica Iasi licitatia pentru achizitionarea a 110 tone de lapte praf pentru sugari cu virsta cuprinsa intre 0 si 12 luni. Conform Programului National de Sanatate a Mamei si Copilului, acest lapte urma sa fie distribuit lunar mamelor care din diferite motive nu pot alapta bebelusii. La licitatie s-au inscris patru firme: „Europharm Holding” din Brasov, „Mediplus Exim” din Bucuresti, „Iassyfarm” din Iasi si „Medica” Bacau. In urma licitatiei, comisia desemnata de DSP Iasi a declarat cistigatoare societatea „Europharm”, cu laptele praf „Kingslac 1”, lapte care este importat de „Medinvest” Iasi.
Strict din punct de vedere al preturilor oferite lucrurile par a fi in ordine. Astfel, pretul laptelui praf oferit de „Europharm” a fost de 115.000 de lei pe kilogram, cel de la „Mediplus Exim”, 125.000 de lei pe kilogram, „Iassyfarm” a mers cu un pret de 136.385 de lei, in timp ce „Medica” Bacau cu 149.000 de lei. Reprezentantii „Iassyfarm” acuza insa corectitudinea ofertei care a cistigat licitatia, sustinind ca „Europharm” nu indeplinea conditiile de calificare.
Lipsa de experienta
„Indiscutabil, «Europharm» este unul dintre cei mai mari distribuitori de pe piata noastra, cu o bogata experienta, insa nu in domeniul distribuirii de lapte praf, ci in cel al medicamentelor. In al doilea rind, avem informatii ca produsul cu care ei au venit la licitatie este o formula pentru copii intre 0 si 6 luni, si nu 0-12 luni, asa cum s-a cerut”, a declarat Constantin Vatavu, director general la „Iassyfarm”.
Ce aflam de la diferitele Directii de Sanatate Publica din tara, unde au avut loc astfel de licitatii si unde a participat si „Europharm”, cu acelasi lapte praf? Astfel, conform procesului verbal numarul 503 din 16 februarie anul acesta al DSP Mures, dupa ce initial firma din Brasov a cistigat o licitatie electronica, in urma verificarii documentatiei s-a constatat ca nu sint indeplinite mai multe conditii, motiv pentru care „Europharm” a fost descalificata.
Lapte praf cica realizat special pentru Romania
Documentul spune ca „tipul de formula de lapte praf, asa cum rezulta de pe ambalaj si de pe traducerea cuprinzind specificatiile tehnice pentru etichetare pentru formula de lapte praf «Kingslac 1» si de pe scrisoarea de autorizare din partea producatorului, corespunde virstei de 0-6 luni, si nu 0-12 luni”. Dealtfel, si pe site-ul firmei producatoare se poate vedea ca oferta cuprinde lapte cu formula 0-6 luni si 6-12 luni (in limba engleza, araba si chineza) cifrele distingindu-se clar pe fotografia ambalajelor de la cele doua cutii (cu exceptia celei in limba chineza unde, daca exista, nu poate fi descifrate), acelasi lucru fiind spus si in recomandarile in limba engleza. Din acest punct de vedere, Rares Cristea, directorul general al „Medinvest”, firma importatoare in Romania a laptelui „Kingslac”, a declarat ca datorita faptului ca in Romania, altele sint normativele privind laptele praf, a cerut producatorului sa realizeze o formula 0-12 luni, si ca acesta a realizat un lapte praf special pentru Romania (care insa nu este prezentat in oferta de pe site-ul producatorului).
Astfel, la Iasi, „Europharm” a venit cu un ambalaj aproape identic celui pentru 0-6 luni sau 6-12 luni, singura diferenta fiind tocmai lipsa perioadei pentru care este recomandata alimentatia.

Respinsa si din cauza compozitiei
Intr-un alt punct al documentului de la DSP Mures se precizeaza ca „ofertantul nu face dovada unei experiente similare, in intelesul actelor normative in vigoare, adica recomandarile depuse se refera la furnizarea de produse farmaceutice, parafarmaceutice si materiale sanitare, si nu se refera la contracte similare de furnizare de lapte praf: or laptele praf pentru care a fost organizata licitatia este un supliment nutritiv ce nu se incadreaza in categoriile precizate anterior”.
Rares Cristea a afirmat ca prima licitatie cistigata de „Europharm” in tara pe lapte praf a fost la Iasi. Stefan Georgescu, directorul DSP Iasi, a spus insa ca la noi nu s-a cerut experienta in domeniul
farmaceutic (nu neaparat in cel al distributiei de lapte praf) si ca din acest punct de vedere toate firmele au adus documentatia ceruta si au fost in regula.
Pe linga aceste constatari, specialistii din Tirgu Mures adauga si ca in inscriptionarea de pe ambalaj compozitia nu corespunde in totalitate formulei stabilite de minister. Dealtfel, referiror la compozitie, „Europharm” a mai primit un refuz la licitatie si din partea DSP Bihor.
„Europharm” a fost respinsa si la licitatiile organizate de DSP-urile din Dolj si Tulcea, tot in februarie anul acesta, insa de aceasta data din cauza ca nu a prezentat mostre ale laptelui.
Laptele trebuie livrat astazi
Rares Cristea de la „Medinvest” spune insa ca „noi tocmai din acest motiv am dat comanda producatorului, pentru a se putea indeplini normativele romanesti. Am omologat acest lapte, iar in martie anul trecut am obtinut avizul sanitar. Am avut licitatii pe care le-am pierdut deoarece, ambalajul produsului fiind o cutie din tabla, a fost mai greu sa inscriptionam ceea ce ni se cerea in limba romana. Dar asta a fost anul trecut”. Aceasta cu toate ca ultimele procese verbale de refuz dateaza de acum doua luni.
Surse din piata farmaceutica sustin ca laptele cu care a licitat „Europharm” nu ar fi inca in tara, desi conform contractului incheiat cu DSP Iasi, el ar trebui livrat astazi. Stefan Georgescu a declarat ca „am dat termen de livrare pina vineri (n.r-astazi) la ora 24. Daca nu avem acest lapte pina la aceasta data vom rezilia contractul cu «Europharm» si va cistiga a doua clasata, «Mediplus Exim»”.
El a mai adaugat ca la DSP mai sint in stoc pentru luna mai 3 tone de lapte praf, ce ajung doua saptamini pentru toti copii din judet.
Directorul comercial de la „Europharm Holding” spune insa cu totul altceva. „In caietul de sarcini nu era prevazut un termen de livrare, acesta facind obiectul unei negocieri ulterioare cu DSP. Exact acest lucru se intimpla acum, si anume stabilirea transelor ce urmeaza a fi livrate si a termenelor de livrare, clauzele nefiind incalcate. Nu poate fi vorba de reziliere”, a spus Gabriel Matei, directorul comercial al „Europharm Holding”.
Nici directorul general al „Medinvest” nu a spus clar daca poate livra laptele in cursul zilei de astazi. Reprezentantii „Iassyfarm” au declarat ca au depus contestatie pentru licitatia desfasurata in luna martie la Iasi, atit la DSP Iasi cit si la Ministerul Sanatatii. (A. PRODAN, M.CANANAU)

Comentarii