De Business

Punem punctul pe știi

Leul pierde teren fata de euro in ritm alert

miercuri, 05 septembrie 2007, 17:51
3 MIN
 Leul pierde teren fata de euro in ritm alert

Leul a pierdut ieri, pentru a doua zi consecutiva, teren in fata monedei europene. Dupa cum arata cursul stabilit de Banca Nationala a Romaniei (BNR), moneda nationala, a pierdut cite 1% zilnic pe parcursul ultimilor doua zile.

Analistii din piata sustin ca aprecierea euro se incadreaza in limite normale, preconizind ca pina la finele anului moneda europeana se va stabili intr-un prag maxim de 3,6 lei. Potrivit statisticilor BNR, moneda europeana a inchis sedinta de piata de luni la cotatia de 3,2627 lei. In a doua zi a saptaminii, moneda nationala a pierdut 0,94 procente in fata monedei europene, in timp ce ieri deprecierea a mai urcat cu alte 0,92 procente. Raportind la inceputul lunii iulie, cind euro era cotat la 3,1112 lei, deprecierea monedei nationale se ridica la aproape 7 procente.

„Nu trebuie sa ne miram pentru ca aceasta fluctuatie se incadreaza in limitele normalitatii. Daca ne-am fi confruntat intr-o singura zi cu o depreciere a monedei nationale de peste 5%, am fi putut spune ca exista o problema", spune Vasile Cocris, decanul Facultatii de Economie si Administrarea Afecerilor (FEAA) din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza" Iasi.

Dupa cum sustine acesta, deprecierea monedei nationale a fost cauzata de directionarea valutei spre alte piete. „Cei care in vara si-au plimbat banii pe piata noastra si au inregistrat cistiguri frumusele s-au reorientat in prezent catre pietele din afara. Este si firesc sa nu tii bani blocati prea mult timp pe aceeasi piata. In plus, o mica contributie o au si persoanele care muncesc in strainatate si care acum si-au terminat concediile si au nevoie de ceva valuta pentru a pleca inapoi in strainatate", a mai precizat Cocris.

De asemenea, o parte din analistii din piata se intreaba daca nu cumva aceasta depreciere a leului este sustinuta chiar si de BNR. „Cert este ca se cumpara multa valuta de pe piata, si din acest motiv a crescut cursul. Insa, noi ne intrebam daca si cita valuta a cumparat banca centrala de pe piata", a declarat analistul financiar Ionut Popescu.

De cealalta parte, jucatorii din piata spun ferm ca este o interventie a BNR si recunosc totodata ca au inregistrat cresteri masive in volumul de tranzactionare. „Daca am urmari cursul valutar pe o perioada mai mare de timp, am observa ca sint anumite intervale ritmice, foarte bine echilibrate, in care moneda europeana urca sau scade. Pe noi, acest lucru ne avantajeaza pentru ca orice fluctuatie noua ne aduce profit. De exemplu, in luna august, volumul de tranzactionare a valutei s-a dublat fata de celelalte luni ale anului, iar cresterea se va mentine si in cursul lunii septembrie", a explicat Paul Enache, patronul caselor de schimb valutar Nova Exchange.

Mai mult de atit, previziunile analistilor din piata sint pro monedei europene. „Inca mai este loc de crestere. Pina la finele anului, euro va ajunge undeva in jurul a 3,6 lei", spune Cocris.

O crestere a mondei europene o sustine si Popescu, care spune ca pina la finele anului cursul va mai salta cu circa 10 bani pina la cotatia de 3,45 lei/euro. Din deprecierea monedei nationale au de cistigat exportatorii romani care folosesc materia prima de pe piata interna. „Daca am face doar export am cistiga. Insa, noi importam materia prima. Astfel, profitul obtinut de pe urma cresterii euro din export se compenseaza practic cu pierderea inregistrata de la importuri", a explicat Gheroghe Caescu, directorul Iasitex.

De asemenea, dezavantajate vor fi si persoanele sau societatile care au contractat imprumuturi bancare in moneda europeana.

Comentarii