De Business

Punem punctul pe știi

Milioane din criza

Subtitlu

duminică, 04 noiembrie 2012, 11:20
3 MIN
 Milioane din criza

Criza economica si reducerea veniturilor le-a venit ca o manusa executorilor judecatoresti. In timp, ce activitatea majoritatii firmelor se contracta sau intra in lichidare ei au mai mult de munca. Anul trecut, primii cinci executori judecatoresti in functie de venitul brut au incasat 3,7 milioane de lei. Cheltuielile inregistrate de acestia, precum ratele la banci, leasing-urile la masini, chiriile sau plata salariatilor s-au ridicat, in unele cazuri si pana la 70% din veniturile brute inregistrate. In consecinta taxele si impozitele achitate catre stat au fost cu mult mai mici, acestea fiind aplicate la sumele nete declarate de catre executorii judecatoresti. Parerile sunt impartite cand vine vorba de cum decurge activitatea in acest an fata de cel precedent. Daca unii afirma ca acum le merge mai bine sau la fel de bine ca in 2011, altii arata ca incasarile vor fi mult mai mici.

„Avem foarte multe rate"

Gabriel Birca ocupa primul loc in randul executorilor judecatoresti cu cele mai mari venituri brute inregistrate. Anul trecut acesta a incasat 1,1 milioane lei, iar venitul net a fost de doar 207.000 lei. Taxele catre stat au fost de 33.083 lei. „Eu m-am asociat cu un coleg si de aceea veniturile au fost asa de mari. Sunt la fel ca si in anul 2010", a precizat Birca. Acesta a oferit o explicatie si pentru cheltuielile inregistrate. „Avem foarte multe rate. Chiria spatiului este mare si facem foarte multe comunicari prin posta catre firmele cu datorii", a adaugat executorul judecatoresc. Lacramioara Mereuta s-a clasat pe locul secund cu un venit brut de 805.600 lei. Peste jumatate din suma incasata a fost inregistrata ca si cheltuieli, astfel ca Mereuta a avut un venit net de 201.000 lei, taxele si impozite catre stat fiind de 32.200 lei. „Anul acesta nu prea mai marge pentru ca debitorii nu au cu ce sa mai achite creditorii. M-am asociat cu sotul meu si avem un birou executor. Avem 8 angajati, rate la banci si o chirie mare, pentru ca biroul este in centrul orasului", a adaugat ocupanta locul doi.

„Cifra trei este cu noroc"

Urmatorul in top este Sergiu Sebastian Plumbu. Cu un venit brut de 676.700 lei si unul net de 404.200 lei acesta a achitat statului dari de 64.670 lei. „Pentru mine locul trei este cu noroc. Cifra trei este una foarte norocoasa pentru mine. Depinde cum te organizezi si cat de bine iti faci treaba. Noi suntem alesi de catre creditori. Anul acesta merge ca si anul trecut. Nu am o statistica, dar numarul de dosare pare a fi cam acelasi ca si cel de anul trecut", a mentionat Plumbu. Executorul judecatoresc Cezar Andrei s-a clasat pe locul patru cu un venit brut de 635.600 lei si unul net de 312.800 lei. Taxele si impozitele achitate catre stat in urma venitului net declarat, au fost de 50.000 lei. „Cred ca sunt pe locul 40, nu patru. Cifrele sunt bune clasamentul este prost", a spus in gluma executorul judecatoresc. Ulterior, devenind serios acesta a adaugat: „Nu va pot confirma sau infirma datele. Contabilul stie cel mai bine, iar eu sunt la o executare acum. Asa cum nici dumneavostra nu stiti sa-mi raspundeti daca v-as intreba cat ati castigat anul trecut, asa nici eu nu stiu". Andreea Darie este ultima clasata in Top 5 cele mai mari venituri ale executorilor judecatoresti. Aceasta a declarat venituri brute de 482.600 lei, venituri nete de 331.630 lei, iar taxele si impozitele ajunse la bugetul de stat au fost de 53.000 lei. „Nu va pot confirma sau infirma cifrele pentru ca nici eu nu le stiu. Nu am facut o statistica, dar fata de anul trecut, anul acesta merge mai prost", a comentat Darie.

Exertiza judiciara a mers mai prost

In ceea ce priveste expertiza tehnica judiciara, cel mai bine platit in domeniu, anul trecut, a fost Ioan Mangalagiu. Acesta a incasat un venit brut de 106.700 lei, iar cel net a fost de 54.600 lei. Pe locul doi s-a clasat Paul Tachieru cu venituri brute de 97.700 lei si nete de 32.000 lei. Pe locul trei s-a clasat Costache Constatin. Acesta a castigat in 2011 o suma bruta de 81.900 lei, iar veniturile nete au fost de 61.500 lei. Dumitru Raileanu a ajuns pe locul patru cu 60.900 lei brut si 48.500 lei venituri nete. Locul cinci a fost ocupat de catre Andi Popescu cu 60.200 lei incasari brute si 22.400 lei venituri nete declarate.

Comentarii