De Business

Punem punctul pe știi

Mobila second, o alternativa mai rezonabila la cea noua

joi, 30 august 2012, 18:01
3 MIN
 Mobila second, o alternativa mai rezonabila la cea noua

 Magazinele de mobila second-hand, reprezinta o alternativa pentru cei care nu-si permit sa scoata prea multi bani din buzunar cand vine vorba sa-si doteze locuintele. De la piese de mobilier din stejar masiv, mese cu marmura sau canapele din piele de cordoba, pana la fotolii din catifea de cea mai buna calitate, mobilier de bucatarie din pal sau scaune simple, toate se gasesc in magazinele de mobila second-hand.

Mobila importata din Olanda

Gabriela Matei, care impreuna cu sotul sau, detine depozitul de flori "Flora Land" din Pacurari, a deschis in urma cu 2-3 saptamani un showroom de mobila second-hand exact langa depozitul de flori. Toata mobila este importanta din Olanda si ieseanca nu se plange de clienti. „Marfa este adusa de tirurile noastre care alimenteaza depozitul cu flori, deci nu avem costuri suplimentare la transport. Preturile sunt pentru toate buzunarele. De exemplu un coltar din catifea englezeasca si o masa de stejar cu placa de marmura, costa 2.500 de lei. O canapea si doua fotolii costa 1.500 de lei. Pentru 3.800 lei oferim o canapea cu 3 locuri, una cu 2 locuri, un fotoliu si o masa“, a detaliat zilele trecute Gabriela Matei. Piesa de rezistenta a depozitului este un coltar din piele de cordoba neagra. Coltarul care se face si pat, costa 6.500 de lei.

Preturile pleaca de la cativa lei

Simetria, magazinul de mobila second-hand din Pacurari, vis-à-vis de Kauflnad, este cunoscut tuturor iesenilor. De zeci de ani, cei care au nevoie de mobila, trec mai intai pe la Simetria si apoi colinda marile magazine. „Nu ne merge rau pentru ca noi nu platim chirie. Suntem proprietari pe spatiu. Vanzarile cu scazut cu 35-40%, dar pentru ca noi aducem lucruri de calitate cu certificate de calitate si de dezinfectie, avem clienti“, a precizat Florin Serban, administratorul magaziunului Simetria. Marfa este importata din Elvetia, iar printre clientii lui Serban s-au numarat de-a lungul anilor pensiuni, spitale, restaurante si simpli ieseni. „Barul Acaju are toata mobila de la mine. Am vandut mobila pentru case boieresti si conace restaurate. Avem mobilier pentru birouri, spatii industriale, case, pentru bucatarii, sufragerii, dormitoare si bai. Avem mochete, geamuri, materiale textile“, a adaugat administratorul Simetria. Preturile pornesc de la cativa lei si ajung la cateva mii de lei. Pentru o biblioteca poti scoate din buzunar 1.400-1.500 de lei, paturile duble costa 100-120 lei, iar cel mai scump mobilier din magazin, era in urma cu doua zile o canapea din piele si un fotoliu care costa 1.190 lei.

Cel mai scump mobilier este 2.500 lei

Fundatia D’emmaus are magazinul de mobila second-hand pe strada Saulescu. Intreaga marfa este importata din Franta si Germania, iar pretul este dictat de vechime. „Cu cat un produs este mai vechi, cu atat e mai scump. Cu cat este mai nou, pretul scade“, a sustinut Gelu Nichitel, administratorul magazinului. „Lumea este in vacanta acum. Dar chiar si asa, numarul clientilor s-a redus de cateva luni buni. Inainte cumparau piese rustice, de colectie, acum acestea se vand mai greu“, a adaugat Nichitel. In magazin gasesti de la nasturi, pahare, papuci si genti, pana la lustre, biblioteci, paturi, dulapuri si masini de cusut singer. Mai bine de 90% din marfa este importanta din Franta iar o singura data pe luna, un tir aduce marfa din Germania. „La noi preturile pornesc de la 50 de bani si ajung pana la 2.500 de lei, cel mai scump si frumos mobilier. Lustrele costa intre 50 de lei si 500 de lei iar canapele de la 200 de lei pana la 1.000 de lei. Asiguram si transportul la domiciuliu. Am avut clienti de la diferite castele din tara care au reconditionat imobilele si au luat marfa de la noi. Unii au cumparat mobila si au dus-o in Italia“, a povestit administratorul magazinului D’emmaus. Aici cei care lucreaza sunt copii de la orfelinate iar toate veniturile realizate, se duc in scopuri caritabile.

Comentarii