De Business

Punem punctul pe știi

Nimeni nu-i mare capsunar in tara lui

miercuri, 29 august 2007, 19:03
3 MIN
 Nimeni nu-i mare capsunar in tara lui

Citiva ieseni s-au hotarit sa ramina capsunari in tara lor. Munca la cules de capsuni este grea, dupa cum spun acestia, dar le-a adus in unii ani bani frumosi. Printre capsunarii din Iasi se afla si Traian Bulbasa din Vorovesti, care  a fost timp de 30 de ani postas. In timpul liber, a plantat o gradina, iar, pe linga pomi fructiferi, porumb si crizanteme s-a ocupat de cultivarea a jumatate de hectar de capsuni. „Eu si sotia ne ocupam de gradina din anii ‘90, iar pina sa ma pensionez ea a fost baza. Capsunii ii stringem de la jumatatea lunii mai pina la sfirsitul lunii iunie. Citeodata se mai fac si toamna cind e anotimpul ploios", a explicat Bulbasa. Pina acum un an, ieseanul a fost ajutat de fiul sau mai mic, dar acesta a emigrat in Italia. „Pe unul din cei patru fiii ai mei, care ma ajuta la lucrarile din agricultura, tot Traian il cheama. Acum lucreaza in constructii in Milano, unde este si sotia lui si vrea sa isi ia si fiul. Nu cred ca o sa se mai intoarca in tara pentru ca acolo cistiga intr-o luna aproape cit cistig eu intr-un an. Pentru cules trebuie sa caut insa oameni din sat ca sa ma ajute, iar inainte ma ajuta si el pentru ca avea masina. Primavara si toamna trebuie sa dau cu prasitorea, iar o data pe an cu sapa", a mai spus Bulbasa. Ieseanul considera ca a cultiva capsuni poate fi in anii buni profitabil, desi cere multa munca. „Cel mai mult am cistigat prin vinzarea capsunilor 100 de milioane. De pe suprafata mea de teren pot obtine si 4.000 de kilograme de capsuni pe care le vind direct de acasa la intermediari cu 35 pina la 50.000 de lei. Nu am probleme cu depozitarea pentru ca le vind in aceeasi zi", a sustinut capsunarul. Ieseanul a aflat de la fratele lui ca exista un soi de capsuni cataratori care cresc pina la 1,3 metrii si care au fructe jumatate din an. „Sint scumpe, 20.000 de lei firul, si as avea nevoie de vreo 500 de fire. Cresc aproape ca vita-de-vie, pe araci. As avea nevoie si de un sistem de irigare prin picurare. M-am gindit eu multe, dar nu mai am timp pentru ca am aproape 70 de ani", a mai spus ieseanul. Un alt capsunar, din satul Covasna, a fost pina acum zece ani turnator la Fortus. „Dupa ce am renuntat la serviciul din oras, m-am hotarit sa imi fac o casa la tara. Acum am sapte hectare de pamint. Capsunii nu erau o traditie in zona, insa ne-am apucat cu citiva ani in urma, pentru ca se vind bine pe piata. Altceva ce sa facem? De la noi din localitate, nu au plecat oamenii in strainatate ca in alte locuri. Ma duc eu si le vind la piata, ori cu kilogramul, ori en-gros", ne-a spus Ioan Stroescu. Acesta cultiva in prezent aproape un hectar de capsuni. „Am inlocuit via cu capsunii. Cultiv numai in intravilan pentru ca se fura, iar din trei in trei ani trebuie sa-i replantez. Anul asta a fost insa cam prost si am obtinut numai trei mii de kilograme", a precizat Stroescu. Potrivit datelor oferite de Directia de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), in judetul Iasi sint 14 hectare cultivate cu capsuni in comunele Costuleni, Golaiesti, Grajduri, Harmanesti si Miroslava. „In anul 1991 erau 50 de hectare de capsuni in judet, dar nu era inca desfiintat sistemul de stat. Suprafata a scazut insa foarte mult in urmatorii ani", a explicat Elena Amancei, consilier al DADR.

Comentarii