De Business

Punem punctul pe știi

Numarul falimentelor a urcat cu 85% in Iasi

joi, 15 martie 2007, 20:55
2 MIN
 Numarul falimentelor a urcat cu 85% in Iasi

Numarul firmelor iesene aflate in insolventa (procedura de faliment) a crescut considerabil in cursul anului 2006. Potrivit unui studiu al companiei Coface Romania, la finele anului trecut, 270 de societati iesene se aflau in diferite stadii de faliment. Fata de anul 2005, numarul acestora a crescut cu 85%, situind astfel Iasul pe locul 13 intr-un top al judetelor in functie de numarul firmelor aflate in procedura de faliment.
De asemenea, potrivit studiului Coface, Iasul se afla printre primele zece judete cu cea mai dinamica crestere a firmelor falimentare. Din totalul firmelor iesene aflate in insolventa, 90 sint in reorganizare judiciara, 60 au deschis procedura de faliment, in timp ce 120 de societati au inchis deja la finele anului trecut procedura de reorganizare si faliment. Potrivit studiului Coface, cele mai multe firme aflate in insolventa sint in Bucuresti – 1.931, urmat de Bihor cu 570 si Brasov cu 517.
La polul opus, se situeaza judetele Girugiu cu 74 societati aflate in procedura de faliment, Bistrita Nasaud – 50 si Calarasi – 41. Raportind totalul societatilor aflate in diverse stadii de faliment la domeniile de activitate, Coface arata ca in sectorul comercial se inregistreaza cel mai mare numar de falimente, respectiv 37% la nivel national. Fata de anul 2005, cifra este in crestere usoara, Coface explicind acest trend ascendent prin aparitia pe piata a marilor retaileri de tip hypermarket, supermarket sau cash&carry.
La polul opus, sectoarele in care se inregistreaza cea mai scazuta rata a falimentelor apartin serviciilor. Astfel, in aceasta categorie se remarca sectorul IT, al intermedierilor financiare, posta si telecomunicatiile, sectorul energetic si tranzactiile imobiliare, fiecare avind o pondere de sub 1% din totalul firmelor falimentare. Dupa cum se arata in studiul Coface, la nivel national numarul firmelor aflate in procedura de faliment la finele anului trecut a crescut cu 45% fata de cel inregistrat in 2005.
„In 2007 ma astept ca evolutia cresterii numarului de companii romanesti care vor intra in faliment sa continue in acelasi ritm rapid de 50% pe an, avind ca principala cauza noua legislatie armonizata cu cea a UE, care va face victime in rindul societatilor mici cu un management si o situatie financiara precare", considera Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania.

Comentarii